Αναφορά στον Οδυσσέα Ελύτη και τη σημασία του παρελθόντος, ως «πολύτιμη πηγή έμπνευσης» στην προσπάθεια της νέας γενιάς να χαράξει «με αυτοπεποίθηση και τόλμη» τη δική της πορεία, «με όχημα την παιδεία και τη δύναμη της γνώσης» έκανε ο υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού κ. Κυριάκος Πιερρακάκης στο μήνυμά του για την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου.
«Η 28η Οκτωβρίου, με όλους τους συμβολισμούς της, είναι η έμπρακτη απόδειξη ότι τα οράματα μπορούν να γίνουν πράξεις, ότι η ψυχή και το σθένος μπορούν να ανατρέψουν τα προγνωστικά», ανέφερε ο κ. Πιερρακάκης.
Ο υπουργός κατέληξε ότι η «μεγαλύτερη τιμή στη μνήμη των αγωνιστών του 1940 είναι να ακολουθήσουμε και εμείς τον δύσκολο δρόμο που μας έδειξαν, με προορισμό ένα καλύτερο μέλλον για όλους».
Ολόκληρο το μήνυμα του Υπουργού έχει ως ακολούθως:
“Το έπος του ΄40 θα μας θυμίζει για πάντα τις Ελληνίδες και τους Έλληνες που αψήφησαν κινδύνους, αγνόησαν στρατηγικούς συσχετισμούς και ανηφόρισαν για το δικό τους μεγαλείο. Η ιστορία τους, η μάχη απέναντι σε δυνάμεις με υπέρτερη ισχύ, οι κακουχίες που άντεξαν, το θάρρος με το οποίο ύψωσαν το ανάστημά τους, τους κατέστησαν σύμβολα όχι για την ιστορική μνήμη, αλλά και για ένα πιο αισιόδοξο παρόν και μέλλον.
Η 28η Οκτωβρίου, με όλους τους συμβολισμούς της, είναι η έμπρακτη απόδειξη ότι τα οράματα μπορούν να γίνουν πράξεις, ότι η ψυχή και το σθένος μπορούν να ανατρέψουν τα προγνωστικά.
Το ελληνικό «ΟΧΙ» ήταν τόσο υπερήφανο και τόσο ηχηρό, που αιφνιδίασε την παγκόσμια κοινή γνώμη. Οι Έλληνες αντιστάθηκαν στον φασισμό και τον ναζισμό, ύψωσαν αναχώματα στις δυνάμεις του Άξονα και άλλαξαν τη ροή της ιστορίας.
Η περιγραφή του Οδυσσέα Ελύτη είναι χαρακτηριστική: «Η Αλβανία, για τη σωματική μου υπόσταση ήταν μια περιπέτεια αβάσταχτη, αλλά για την ψυχική μου όμως ιστορία, μια τομή βαθιά. […] έγινε αιτία ο πόλεμος να συνειδητοποιήσω τι είναι ο αγώνας, ο ομαδικός πλέον και όχι ο προσωπικός. Θέλω να πω τι σημαίνει να μάχεσαι ενταγμένος μέσα σε μιαν ομάδα, που έχει ορισμένα ιδανικά, και να μάχεσαι και συ γι’ αυτά».
Οι νέοι και οι νέες μας, είστε η ελπίδα και η επένδυσή μας για το μέλλον. Καλείστε να χαράξετε με αυτοπεποίθηση και τόλμη τη δική σας πορεία. Με όχημα την παιδεία και τη δύναμη της γνώσης. Σε αυτή σας την προσπάθεια, το παρελθόν μπορεί να αποτελέσει πολύτιμη πηγή έμπνευσης. Το αύριο, όμως, θα διαμορφωθεί από τις δικές σας ιδέες και, κυρίως, τις δικές σας πράξεις.
Αυτόν τον δύσκολο δρόμο μάς έδειξαν οι πρόγονοί μας την 28η Οκτωβρίου 1940. Και η μεγαλύτερη τιμή στη μνήμη τους είναι να τον ακολουθήσουμε και εμείς με προορισμό ένα καλύτερο μέλλον για όλους.
Χρόνια πολλά αγαπητές και αγαπητοί εκπαιδευτικοί, μαθήτριες και μαθητές!
Χρόνια πολλά σε όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες!”
H Περιφερειακή Διευθύντρια Εκπαίδευσης Θεσσαλίας κ. Βασιλική Ζιάκα αναφέρει:
Αγαπητοί/τες εκπαιδευτικοί
Η 28η Οκτωβρίου αποτελεί μία από τις πιο καθοριστικές ημερομηνίες στην ιστορία της Ελλάδας, καθώς συμβολίζει την αντίσταση του ελληνικού λαού κατά του φασισμού. Αυτή η ημέρα δεν είναι απλώς μια γιορτή, αλλά μια στιγμή αναστοχασμού για την κληρονομιά των αξιών που καθόρισαν την εθνική μας ταυτότητα και την πορεία της χώρας μας.
Η απόφαση των Ελλήνων να πουν «Όχι» στις επιταγές του κατακτητή είναι ένα παράδειγμα ηρωισμού, αλληλεγγύης και αποφασιστικότητας. Αυτή η πράξη αντίστασης δεν συνιστά μόνο μία αντίθεση στην καταπίεση, αλλά και μία δήλωση υπεράσπισης της ελευθερίας, της αξιοπρέπειας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, θεμελιωδών αξιών που μας ενώνουν ως κοινωνία.
Σήμερα, καθώς γιορτάζουμε αυτή την επέτειο, σας καλώ να αναλογιστείτε τη σημασία της ενεργού συμμετοχής σας στα κοινά. Η Ιστορία μας διδάσκει ότι η ελευθερία και η δημοκρατία απαιτούν συνεχή προσπάθεια και θυσία. Είναι ευθύνη μας να διατηρήσουμε αυτές τις αξίες και να τις προασπίσουμε απέναντι στις προκλήσεις του σύγχρονου κόσμου.
Ας τιμήσουμε τους ήρωες του παρελθόντος με την προθυμία μας να συμβάλλουμε σε έναν καλύτερο κόσμο, προάγοντας την αλληλεγγύη και την κοινωνική δικαιοσύνη.
Με αυτό το πνεύμα, ας επιδιώξουμε να γίνουμε ενεργοί και υπεύθυνοι πολίτες της κοινωνίας μας”.