Σεμινάρια σε μαθητές/τριες του Πρότυπου ΓΕ.Λ. Μυτιλήνης, με θέμα: «Διαχείριση Άγχους – Εφηβεία – Μάθημα των Θρησκευτικών»

Από 27 Ιανουαρίου μέχρι και 10 Μαρτίου 2023 θα γίνουν πέντε σεμινάρια σε μαθητές/τριες του Α3 Τμήματος του Πρότυπου ΓΕ.Λ. Μυτιλήνης του Πανεπιστημίου Αιγαίου, με θέμα: «Διαχείριση Άγχους – Εφηβεία – Μάθημα των Θρησκευτικών». Τα εν λόγω σεμινάρια θα υλοποιηθούν ύστερα από αίτημα του πενταμελούς μαθητικού συμβουλίου του παραπάνω τμήματος, το οποίο έγινε αποδεκτό να συνδυαστεί με το μάθημα των Θρησκευτικών. Σ’ αυτά τα σεμινάρια προσκλήθηκε να συμμετάσχει και να διδάξει η κα Δέσποινα Σαμοθρακή, Κοινωνική Λειτουργός στο Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής Ψυχοκοινωνικής Υγείας ΠΝΟΗ, το οποίο εδρεύει στη Μυτιλήνη. Είναι γνωστό ότι η ΠΝΟΗ υλοποιεί τέτοια προγράμματα πρόληψης, τα οποία είναι αποτελεσματικά για τους εφήβους αφού στοχεύουν στην καλλιέργεια των προσωπικών και κοινωνικών δεξιοτήτων τους. Ιδιαίτερα τα προγράμματα που σχετίζονται με τη διαχείριση του άγχους, ειδικότερα σε μαθητές τάξεων Λυκείου, τους δίνουν τη δυνατότητα θετικά να βλέπουν τους στόχους και τα όνειρά τους. Σε δύσκολους καιρούς, όπως οι σημερινοί, όπου το άγχος καθώς φαίνεται, προέρχεται από τη μοναξιά και την αγωνία των εφήβων για την ταυτότητά τους, του ποιοι είναι, τι θέλουν, που πάνε και πως θα πραγματοποιηθούν οι στόχοι τους, η υλοποίηση προγραμμάτων στήριξής τους είναι απαραίτητη. Η σύνδεση αυτών των σεμιναρίων με το μάθημα των Θρησκευτικών εντάσσεται στο πλαίσιο των Νέων Προγραμμάτων Σπουδών, που από πέρυσι πιλοτικά εφαρμόζονται στα Πρότυπα και Πειραματικά Σχολεία, και σχετίζεται με τα αγωνιώδη υπαρξιακά ερωτήματα που υψώνονται γύρω από τους εφήβους.

Το πρώτο σεμινάριο με την κα Σαμοθρακή έγινε την Παρασκευή 27 Ιανουαρίου, διήρκησε δύο διδακτικές ώρες και τα αποτελέσματα ήταν εξαιρετικά. Μαθητές και μαθήτριες του Α3 Τμήματος γνωρίστηκαν με την εκπαιδεύτρια, χωρίστηκαν σε ομάδες όπου επεξεργάστηκαν μελέτες περίπτωσης και στο τέλος έγινε λίαν εποικοδομητική συζήτηση, με τους μαθητές και τις μαθήτριες να έχουν τον πρώτο λόγο, τόσο με ερωτήματα που έθεσαν προς συζήτηση όσο και με την κατάθεση προσωπικών απόψεών τους για ζητήματα σχέσεων καθηγητών με μαθητές, αλλά και για ζητήματα όπως είναι ο ελεύθερος χρόνος, το άγχος των μαθημάτων και των φροντιστηρίων, τις σχέσεις με τους γονείς, τη συναίσθηση του κενού στο νόημα της ζωής, κ.ά.

Ευχαριστούμε θερμά την ΠΝΟΗ και την κα Σαμοθρακή που με παιδαγωγική αγάπη και ενδιαφέρον ανταποκρίθηκε στο αίτημα των μαθητών /τριών μας. Το επόμενο σεμινάριο θα γίνει την Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου. Για όλες τις συναντήσεις θα υπάρξει αποτίμηση και αξιολόγησή τους, με αναλυτικό Δελτίο Τύπου που θα δημοσιευθεί στα μέσα Μαρτίου.

img1 2 img2 2

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: https://blogs.sch.gr/lykpeirm/2023/01/29/seminaria-se-mathites-tries-toy-protypoy-ge-l-mytilinis-me-thema-diacheirisi-agchoys-efiveia-mathima-ton-thriskeytikon/

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση