Επίσκεψη στο εργαστήριο συντήρησης του Βυζαντινού Μουσείου
Η Β τάξη του Λυκείου μας συμμετείχε στον εορτασμό της Ευρωπαϊκής Hμέρας Συντήρησης 2024 που οργανώθηκε στις 18 Οκτωβρίου από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Καστοριάς.
Οι 26 μαθητές επισκέφθηκαν το Βυζαντινό Μουσείο και χωρισμένοι σε δύο ομάδες παρακολούθησαν εναλλάξ, ξενάγηση στην έκθεση του Μουσείου και παρουσίαση του τρόπου συντήρησης έργων τέχνης. Οι Συντηρήτριες του Μουσείου έδειξαν στους μαθητές τον τρόπο με τον οποίο φροντίζουν τις εικόνες και τα ξυλόγλυπτα των ναών που έρχονται στο χώρο του εργαστηρίου για συντήρηση, τα υλικά που χρησιμοποιούν κάθε φορά, τα βήματα εργασίας για μια ασφαλή και πετυχημένη συντήρηση.
Οι μαθητές στο τέλος της επίσκεψης απάντησαν σε ηλεκτρονικό ερωτηματολόγιο με ερωτήσεις που αφορούσαν το περιεχόμενο της ξενάγησης. Στη συνέχεια επισκεφθήκαμε τον Βυζαντινό ναό της Παναγίας Κουμπελίδικης όπου θαυμάσαμε για ακόμη μια φορά την χαρακτηριστική Βυζαντινή αρχιτεκτονική , τις αγιογραφίες του 13ου αιώνα στον κυρίως ναό με εξέχουσα την εικόνα της Αγίας Τριάδας και του 15ου αιώνα στον εξωνάρθηκα. Έπειτα προσκυνήσαμε και ξεναγηθήκαμε στον Άγιο Αθανάσιο, τον τελευταίο βυζαντινό ναό που χτίστηκε το 1383-1385 ακριβώς πριν την οθωμανική κυριαρχία στην πόλη της Καστοριάς.
Ευχαριστούμε θερμά της συντηρήτριες έργων τέχνης του μουσείου, κυρίες Αμαλία Γκιμουρτζίνα, Μαρία Βούρκα, Αναστασία Ζγκάφα, Κυριακή Φερδή για την υποδοχή, ξενάγηση και επίδειξη στο εργαστήριο συντήρησης του Βυζαντινού Μουσείου Καστοριάς.
Επίσης ευχαριστούμε τις κυρίες Χριστίνα Δέλλιου και Μπαλτατζή Αθανασία που μας υποδέχτηκαν στην Κουμπελίδικη και τον Αγιο Αθανάσιο του Μουζάκη αντίστοιχα. Τις συγχαίρουμε που ως φοιτήτριες του τμήματος Θρησκευτικού τουρισμού του ΙΕΚ επέλεξαν να κάνουν την πρακτική τους κρατώντας ανοιχτούς τους βυζαντινούς ναούς που είναι μ’ αυτόν τον τρόπο επισκέψιμοι καθημερινά από τις 10.00 έως τις 13.00
eTwinning: Εθνική ετικέτα ποιότητας
Η εθνική ετικέτα ποιότητας απονεμήθηκε στο έργο “Initiation rites from ancient cultures to nowadays times” που υλοποιήθηκε κατά το σχολικό έτος 2023-2024, στα αγγλικά, από τους μαθητές της Β΄ Τάξης, με την επίβλεψη και συντονισμό του θεολόγου του σχολείου Βασιόπουλου Σωκράτη ΠΕ 01 και τη βοήθεια της φιλολόγου Ειρήνης Πυρπύλη, ΠΕ 02. Η συνεργασία έγινε με σχολεία από την Ιταλία, την Ελλάδα και την Γαλλία. Παρά τις δυσκολίες που προέκυψαν και τις καθυστερήσεις που ήταν αναπόφευκτες, το έργο ολοκληρώθηκε με επιτυχία χάρη στην προσπάθεια των συνεργατών.
Στην Εθνική ετικέτα ποιότητας αξιολογούνται και βαθμολογούνται οι εξής άξονες σε κάθε συνεργασία:
1) Παιδαγωγική καινοτομία και δημιουργικότητα
2) Ενσωμάτωση στο πρόγραμμα μαθημάτων
3) Συνεργασία μεταξύ των εταίρων
4) Δημιουργική χρήση ΤΠΕ
5) Βιωσιμότητα και επεκτασιμότητα
6) Αποτελέσματα και οφέλη.
Συγχαρητήρια σε όλους τους μαθητές για την προθυμία, τη συμμετοχή και τη συνεργασία τους !
Αγιασμός
Καλλιόπη : μια συνεργατική ιστορία από 5 σχολεία !
Οι 122 μαθητές που συμμετείχαν στο πρότζεκτ “Initiations Rites’ οργανωμένοι σε έξι μικτές διακρατικές ομάδες σκέφτηκαν, επινόησαν, συνδύασαν, φαντάστηκαν και δημιούργησαν την ιστορία της Καλλιόπης. Επέλεξαν έναν ήρωα που έζησε σε μια αρχαία πόλη και πέρασε όλα τα στάδια της ζωής και όλες τις διαβατήριες τελετές. Από τη γέννηση μέχρι τον θάνατο. Ψήφισαν όλοι και επέλεξαν να είναι γυναίκα και να ζει στην αρχαία Αθήνα (καλά καταλάβατε, οι μαθήτριες ήταν πολύ περισσότερες!). Επέλεξαν το όνομα Καλλιόπη από τη αρχαία μούσα και το ταξίδι ξεκίνησε ! Περισσότερα
eTwinning Schools : Οι μαθητές ως συντελεστές αλλαγής
Ως eTwinning School επιλεχθήκαμε και συμμετέχουμε στην τριήμερη Ευρωπαϊκή διάσκεψη με θέμα πως οι μαθητές μπορεί να συντελέσουν σε σημαντικές αλλαγές στα σχολεία τους και σε άλλα σχολεία.
Online Conference for eTwinning Schools 2024 (eventscloud.com)
eTwinning – Initiation Rites : Η συνεργατική μας Ιστορία
Έχοντας ασχοληθεί όλη σχεδόν τη χρονιά με τις διάφορες τελετές σε Ελλάδα και Ρώμη αποφασίσαμε να κάνουμε μια φανταστική ιστορία ενός πρωταγωνιστή που θα περάσει από όλες αυτές τις φάσης διάβασης και αντίστοιχα τις τελετές. Μετά από ψηφοφορία ο πρωταγωνιστής μας είναι γυναίκα, ζει στην αρχαία Αθήνα και ονομάζεται Καλιόππη :
Πρόγραμμα “Υιοθεσίας Βυζαντινού Μνημείου” Άγιος Γεώργιος Ομορφοκκλησιάς
Οι μαθητές της Α τάξης συμμετείχαν και υλοποίησαν τη φετινή χρονιά το πρόγραμμα της Ιεράς μητροπόλεως Καστοριάς “Υιοθεσία Βυζαντινού μνημείου”. Το μνημείο που επιλέχθηκε είναι ο Άγιος Γεώργιος Ομορφοκκλησιάς. Οι μαθητές με την καθοδήγηση και τη βοήθεια των εκπαιδευτικών Κωνσταντίνου Αθανασίου ΠΕ 04.02, Βασιόπουλου Σωκράτη ΠΕ 01 και Σταθοπούλου Βασιλικής ΠΕ 02 χωρίστηκαν σε ομάδες και ανέλαβαν από ένα θέμα σχετικά με το ναό.
Initiations Rites : Τελευταία συνάντηση, ανατροφοδότηση, αποχαιρετισμός
Καθηγητές και μαθητές που συνεργαστήκαμε φέτος στο έργο είχαμε την τελευταία μας τηλεδιάσκεψη. Είπαμε τα νέα από τα σχολεία μας, είδαμε όλοι μαζί την συνεργατική ιστορία της Καλλιόπης που έκαναν οι διακρατικές ομάδες μας, και οι μαθητές έγραψαν όλοι μαζί τις εντυπώσεις από τη χρονιά που φεύγει. στο τέλος ο αποχαιρετισμός με ευχές για επιτυχία στις εξετάσεις και ιδέες για νέα συνεργασία την επόμενη χρονιά.
Awarded as eTwinning School !
Είμαστε σχολείο eTwinning !
Συγχαρητήρια σε όλους τους μαθητές που έδειξαν την καλύτερη διάθεση και συμμετοχή όλα αυτά τα χρόνια που συμμετέχουμε στις Ευρωπαϊκές συνεργασίες και στους συναδέλφους που πλαισίωσαν με δημιουργικό τρόπο κάθε προσπάθεια !!!