Προφίλ

Tο σχολείο μας είναι ένα Ημερήσιο Γενικό Λύκειο .  
Το σχολείο μας λειτουργεί από το 1968
με βάση τα Αναλυτικά Προγράμματα Σπουδών του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού. Βρίσκεται στην ενδοχώρα του Νομού Ηρακλείου Κρήτης, στην περιοχή Μελέσες. Ανήκει στον Δήμο Αρχανών-Αστερουσίων , στην Δημοτική Ενότητα Ν.Καζαντζάκης . Λειτουργεί με (07 ) τμήματα γενικής παιδείας, και (09) τμήματα προσανατολισμού, Ανθρωπιστικών, Θετικών και Οικονομικών σπουδών .Δέχεται μαθητές από 22 διαφορετικές τοπικές κοινότητες του Δήμου μας. Οι μαθητές μας προέρχονται από διαφορετικά κοινωνικοοικονομικά υπόβαθρα και μαθησιακά περιβάλλοντα.
Το  σχολείο μας δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα στέγασης. Στις  εγκαταστάσεις του περιλαμβάνονται: 08 αίθουσες διδασκαλίας, αίθουσα Τεχνολογίας εκδηλώσεων-προβολών με projector, κεντρική κονσόλα ήχου, Βιβλιοθήκη , Εργαστήριο Φυσικής – Χημείας , Εργαστήριο Υπολογιστών , κλειστό γυμναστήριο, άνετο προαύλιο με θέα τη φύση
Όραμα του σχολείου είναι να γίνει ένα “πρότυπο” σύγχρονο σχολείο που θα χρησιμοποιεί νέες μεθόδους, υποδομές και τεχνολογία προς ένα σκοπό: να βοηθήσει τους μαθητές του, να αποκτήσουν γνώσεις και δεξιότητες ,’όχι μόνο να πετύχουν την εισαγωγή τους στη Τριτοβάθμια Εκπαίδευση , αλλά γνώσεις και δεξιότητες απαραίτητες για να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις του 21ου αιώνα, να διαμορφώσουν κριτική στάση και ενεργό συμμετοχή στα κοινά , να κοινωνικοποιηθούν με αποδοχή και σεβασμό στη διαφορετικότητα.
Για την  επίτευξη αυτού του  στόχου προσπαθούμε να συντηρούμε ένα φιλικό σχολικό περιβάλλον και να εμπλουτίζουμε διαρκώς τα μαθησιακά κίνητρα.  Εντάσσουμε πάντα στον ετήσιο προγραμματισμό του σχολείου μας,  προγράμματα Αγωγής Υγείας, Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Πολιτιστικά , Αγωγής Σταδιοδρομίας κ.ά., και επιδιώκουμε τη συμμετοχή σε πολιτιστικές δράσεις, διδακτικές επισκέψεις, εκπ/κά προγράμματα και μαθητικούς διαγωνισμούς. Διαθέτουμε χορωδία και μουσικές ομάδες μαθητών και καθηγητών. Οργανώνει ανοικτές συναυλίες για τους δημότες μας.
Διαθέτουμε και χορευτική ομάδα για την προώθηση και διατήρηση των παραδοσιακών χορών και συμμετέχουμε σε πολιτιστικές εκδηλώσεις. Επίσης αθλητικές ομάδες .και συμμετέχουμε σε διασχολικά πρωταθλήματα σε επίπεδο Δήμου, Νομού αλλά και Πανελλήνια.
Το σχολείο προτρέπει τη συμμετοχή σε  ευρωπαϊκές συνεργασίες μέσα από προγράμματα erasmus+, twinning κλπ.

Έχει ολοκληρώσει με επιτυχία πρόγραμματα Comenius 1.3 & Comenious2.1 τις 3-ετίες 2003 -2006 και 2007-2010 όπου συνεργάστηκε με σχολεία της Ρουμανίας, της Ιταλίας, της Τουρκίας, της Κύπρου , της Πολωνίας, της Ισπανίας και της Μάλτας

Έχει συμμετοχή σε Προγράμματα Ανταλλαγών με σχολεία εξωτερικού: ”Ion Creanca”Βουκουρεστίου Ρουμανία, από το 2004-2007 και Λύκειο Πολεμιδιών ,Κύπρος 2007 έως 2016

Έχει συμμετοχή στο Εrasmus+sport <<get addicted to sport values>>2018.. Το Λύκειο Μελεσών ,έχει οργανώσει και έχει συμμετάσχει σε συνέδρια :Οργάνωσε το 1ο Πανελλήνιο Μαθητικό Συνέδριο για τον Ν.Καζαντζάκη (50 χρόνια απο το θάνατό του) με την βοήθεια της Περιφέρειας Κρήτης και του Δήμου Ν.Καζαντζάκης Συμμετοχή μαθητών με εισηγήσεις. (Νοέμβριος 2007) Έχει συμμετάσχει στο 1ο Παγκύπριο συνέδριο για τις θετικές επιστήμες, που ομάδα μαθητών έκαναν εισήγηση με θέμα « Αξιοποίηση του Μουσείου Καζαντζάκη στη διδασκαλία της οικολογικής και πολιτιστικής βιωσιμότητας ως αξίες» Πισσούρι, Κύπρος, Μάρτης 2012 Το σχολείο μας ,έχει πολλές φορές συμμετάσχει σε τοπικά, περιφερειακά και εθνικά δίκτυα:(2003-2014). Έχει βραβευτεί με βραβείο από την Ελληνική Εταιρία Προστασία της Φύσης για της εργασίες περιβαλλοντικών ομάδων στο πεδίο. Απρίλιος 2011 Έχει διάκριση με το 2ο παγκρήτιο βραβείο από την συμμετοχή του στους Καλλιτεχνικούς Αγώνες Θεάτρου με το έργο ”Οδυσσεβάχ”. Ηράκλειο, Μάρτιος 2002. Επίσης μαθητές μας έχουν διακριθεί στο διαγωνισμό EUROSCOLA, και έχουν εκπροσωπήσει το σχολείο μας, το Νομό μας, τη χώρα μας στο Ευρωπαικό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο τις περιόδους 2008 ( Γαλανάκη Μαρία), 2012 ( Παπουτσάκης Γιώργος) και 2016 (Κατσίκα Όλγα & Χαλκιαδάκη Αναστασία.)

Την τρέχουσα χρονική περίοδο, συμμετέχει σε τρία προγράμματα Erasamus+ : 1)TILT, Together, Investigate and Learn to Tackle  climate Issues”, 2) “Exploring an enjoing the Natural and Cultural Herritage”, 3) “Νέες Τεχνολογίες για ένα νέο Σχολείο”

Το σχολείο μας  επιδιώκει συμμετοχή σε πιλοτικά  και άλλα προγράμματα, ενώ με κάθε ευκαιρία επιχειρεί “άνοιγμα” στην κοινωνία και συνεργασία με το Σύλλογο  Γονέων, τους τοπικούς φορείς τους Πολιτιστικό- Αθλητικούς Οργανισμούς του Δήμου Αρχανών Αστερουσίων και άλλους πολιτιστικούς φορείς για την οργάνωση και συμμετοχή σε πολιτιστικές εκδηλώσεις , δράσεις εθελοντικής προσφοράς , ευαισθητοποίησης σε θέματα πολιτικής προστασίας κ.ά.