pexels-tobias-bjørkli-2364914

O ήχος και οι ιδιότητές του.

Στο σημερινό μάθημα θα δούμε τον ορισμό του ήχου και τις ιδιότητές του. Επίσης θα ξεχωρίσουμε τους ήχους σε φυσικούς και τεχνητούς.

Ήχος: είναι μια μορφή ενέργειας που μεταδίδεται στο χώρο με τη βοήθεια των ηχητικών κυμάτων. Τα ηχητικά κύματα είναι τα κύματα στη μορφή ομόκεντρων σφαιρών που δημιουργούνται γύρω από την πηγή κάθε ήχου. Ο ήχος μεταδίδεται μέσα σε υγρά, στερεά και αέρια σώματα, πιο γρήγορα όμως μεταδίδεται στα στερεά!

 Ομόκεντροι ονομάζονται οι κύκλοι που σχηματίζονται γύρω από το ίδιο κέντρο. Φανταστείτε ότι γύρω από μια πηγή ήχου δημιουργούνται όχι απλώς κύκλοι αλλά ομόκεντρες σφαίρες που μεταδίδονται προς όλες τις κατευθύνσεις. Το κέντρο στην περίπτωση των ομόκεντρων σφαιρών είναι η ηχητική πηγή.

 

Ιδιότητες του ήχου:

Ύψος: χωρίζει τους ήχους σε ψηλούς και χαμηλούς

Ένταση: χωρίζει τους ήχους σε δυνατούς και σιγανούς.

Διάρκεια: εξαρτάται από την αιτία που προκαλεί τον ήχο και τη διάρκειά της.

Χροιά ή ηχόχρωμα: είναι η ιδιότητα που μας κάνει να ξεχωρίσουμε έναν ήχο ακόμα και όταν δεν βλέπουμε την πηγή του.

Δείτε τι λέει το σχολικό μας βιβλίο για τον ήχο και τις ιδιότητές του εδώ.

Άσκηση 1: Αντιγράψτε τον παραπάνω πίνακα στο τετράδιό σας.

Άσκηση 2: Παιχνίδι με τη φωνή. (τετρ. εργασιών σελ. 12):Να παίξετε με τη βοήθεια του καθηγητή σας το παιχνίδι γνωριμίας και αυτοσχεδιασμού όπου ο κάθε ένας από εσάς θα παρουσιάζει το όνομά του με διαφορετικές φωνητικές εκτελέσεις: Για παράδειγμα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε διαφορετικό ύψος φωνής, διακοπτόμενο, ψιθυριστά, με γλιστρίματα, με διαφορετική χροιά και διάρκεια.

 

 

 

Φυσικοί και τεχνητοί ήχοι:

Οι ήχοι χωρίζονται σε φυσικούς: ήχους της φύσης- που συναντάμε στο φυσικό περιβάλλον ή ήχους που παράγει το ανθρώπινο σώμα

και σε τεχνητούς: ήχοι που προέρχονται από κατασκευάσματα του ανθρώπου.

Ερώτηση : Η Μουσική σε ποιο είδος από τα δύο ανήκει;;

 

Άσκηση 3: Ακούστε προσεκτικά τους παρακάτω ήχους και σημειώστε στο τετράδιό σας τι ακούτε κάθε φορά. Ποιοι από τους ήχους είναι φυσικοί και ποιοι είναι τεχνητοί;

1.

2.

3.

4.

5.

6.

7.

8.

9.

10.

 

 

(Τα ηχητικά παραδείγματα προέρχονται από το πρόγραμμα Μελίνα του ΙΕΜΑ- Ο ήχος της Μουσικής και από ηχογραφήσεις της εκπαιδευτικού)

Η χαρακτηριστική εικόνα του μαθήματος ανήκει στον χρήστη Tobias Bjørkli στο Pexels

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων