αγριμια κι αγριμάκια μου

B’ Γυμνασίου: Ελληνικός Ρυθμός και λόγος

Σκοπός του τρίτου μαθήματος:

  • Να μπορείτε να αναγνωρίσετε τα διαφορετικά μουσικά μέτρα και να τα ταυτίσετε με την αντίστοιχη εκφορά του λόγου ακουστικά και γραπτά.
  • Να δημιουργήσετε μόνοι σας ρυθμικά μοτίβα, φτιάχνοντας δικές σας στροφές με τη φαντασία σας.
  • Να θυμηθείτε τα είδη του δημοτικού τραγουδιού μέσα από στίχους αυθεντικών δημοτικών τραγουδιών.

Άσκηση 1: Αντιστοιχίζω στροφές με μουσικά μέτρα.

Δείτε παρακάτω το έγγραφο που ακολουθεί και αντιστοιχίστε 6 διαφορετικές στροφές από το Α ως το ΣΤ ( θα μπορούσαν να ήταν στροφές τραγουδιών) με 6 διαφορετικούς ρυθμούς από το 1-6, μερικούς από τους οποίους είδατε και στο προηγούμενο μάθημα.

Ποια στροφή αντιστοιχεί σε ποιον ρυθμό;

Σημειώστε τις απαντήσεις στο τετράδιό σας.

Βοήθεια 1:  Δείτε τον αριθμό των συλλαβών κάθε στίχου και βρείτε τον αντίστοιχο αριθμητή μουσικού μέτρου… Αν δηλαδή έχω 9 συλλαβές, το μέτρο που ψάχνω είναι το εννεάσημο (9/8). 

Βοήθεια 2: Ακούστε τις στροφές όπως εκφέρονται ρυθμικά τονίζοντας τις κόκκινες συλλαβές. Μπορεί να σας φανεί αστείο, φανταστείτε το όμως σαν να χορεύετε διαβάζοντας, χρησιμοποιώντας όχι τα πόδια, αλλά τη γλώσσα.

 

 

 



Λήψη αρχείου

Άσκηση 2: Γράφω τουλάχιστον μια δική μου στροφή.

Επιλέξτε μία από τις στροφές παραπάνω (Α-ΣΤ) και γράψτε τουλάχιστον μία δική σας στροφή από τη φαντασία σας προσέχοντας τον αριθμό των συλλαβών και τον τονισμό για να πετύχετε το σωστό μέτρο. Σημειώστε τη στροφή ή τις στροφές σας στο τετράδιο της Μουσικής.

Το θέμα που μπορείτε να διαλέξετε είναι φυσικά ελεύθερο, είτε το σχολείο, οι φίλοι σας, το φαγητό, το ποδόσφαιρο, την άνοιξη ή το καλοκαίρι που έρχεται, ακόμα και το “μένουμε σπίτι”…

Καλή επιτυχία!

 

Άσκηση 3. Κουίζ με τα είδη του Δημοτικού Τραγουδιού.

Μπορείτε να φτάσετε στο υψηλότερο σκορ (10/10) αναγνωρίζοντας τα είδη κάποιων πολύ γνωστών δημοτικών τραγουδιών; Πατήστε ΕΔΩ για να το προσπαθήσετε!

Στείλτε μου ένα screenshot με το αποτέλεσμα της πρώτης φοράς που θα λύσετε το κουίζ!

 

Καλές γιορτές παιδιά!! Με υγεία!!

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων