Θέματα εκπαίδευσης, δημοκρατίας στο σχολείο και αγωγής υγείας

Ιστολόγιo για θέματα εκπαίδευσης, δημοκρατίας στο σχολείο και αγωγής υγείας

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΚΘΒΕ στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση: Φό-ΡΑ (Φόβος – Ρατσισμός ΣΤΟΠ)

Φεβ 20137

Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, συνεχίζοντας με συνέπεια την κοινωνική του πολιτική, παρουσιάζει τη νέα Κοινωνική Δράση «Φό-ΡΑ» (Φόβος – Ρατσισμός Στοπ) η οποία θα παρουσιάζεται δωρεάν σε σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Η Κοινωνική Δράση «Φό-ΡΑ» (Φόβος – Ρατσισμός Στοπ) υλοποιείται υπό την αιγίδα της Ένωσης των Θεάτρων της Ευρώπης και αποτελεί παράπλευρη δραστηριότητα της παράστασης «Το Κύμα», που παρουσιάζεται από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος σε σκηνοθεσία Γιάννη Ρήγα και πραγματεύεται το ίδιο θέμα.

Στόχος της δράσης είναι να ευαισθητοποιήσει τους νεαρούς μαθητές απέναντι στον μεγάλο κίνδυνο του ολοκληρωτισμού και του ρατσισμού, που εξαπλώνεται στη χώρα με έντονα κρούσματα και μέσα στο σχολείο. Με βιωματικό τρόπο και συζήτηση με τους μαθητές, τίθενται ερωτήματα και ανιχνεύονται απαντήσεις σχετικά με τους λόγους που οδηγούν στην υιοθέτηση ρατσιστικών συμπεριφορών καθώς και τους τρόπους με τους οποίους τέτοιες συμπεριφορές μπορούν να αντιμετωπισθούν και να αποφευχθούν.

ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ

Ο ολοκληρωτισμός έχει μια μακρά και οδυνηρή διαδρομή στην ιστορία της ανθρωπότητας. Πολλές φορές σκέφτομαι ότι οι σχηματισμοί των ανθρωπίνων δομών και θεσμών τον «εφηύραν» ακριβώς για να ξετυλιχτεί η μαρτυρία και η ομολογία της τραγωδίας του ανθρώπου στην ιστορική της διάσταση. Ο φασισμός στην ορατή του μορφή, αλλά κυρίως στην αόρατη, συνοδεύει υπόκωφα τα σκοτεινά ένστικτα της ανθρώπινης φύσης. Και δυστυχώς μπορεί να εκδηλωθεί παντού: στην πολιτική, στη θρησκεία, στην οικονομία, στην κοινωνία, στην οικογένεια, στην πατρότητα και στη μητρότητα, στην εκπαίδευση. Συνδυάζεται με την επιβίωση ή με την υπεροχή, την κυριαρχία, τον εξαναγκασμό, την επέκταση του εγώ πάνω στον άλλον. Είναι μια προβολή της βαρβαρότητας πάνω σε οτιδήποτε διαφέρει απ’ αυτήν. Το σίγουρο είναι ότι τον ολοκληρωτισμό τον γεννάει ο φόβος του άλλου. Ο άλλος άνθρωπος. Η άλλη τάξη. Το άλλο χρώμα. Η άλλη θρησκεία. Ο άλλος ερωτισμός. Η άλλη καταγωγή. Η διαφορετική επιλογή.

Για όλα αυτά, σκέφτηκα να ανεβάσουμε «Το Κύμα» του Τζόουνς τώρα στην Ελλάδα, στη Μακεδονία του 2013 θέλοντας να επισημάνουμε τον κίνδυνο του φασισμού που επωάζεται γύρω μας και μέσα μας σαν το αυγό του φιδιού. Συνοδευτική της παράστασης αυτής είναι η δράση “Φό-ΡΑ”= Φόβος – Ρατσισμός STOP. Η ιδέα γεννήθηκε στο Βελιγράδι, σε ένα διοικητικό συμβούλιο της Ένωσης των Θεάτρων της Ευρώπης. Έθεσα το θέμα και γρήγορα αποφασίστηκε αυτή η δράση να πραγματωθεί υπό την αιγίδα της Ένωσης. Οι ηθοποιοί μας θα επισκέπτονται τα σχολεία της Θεσσαλονίκης, των όμορων δήμων και της Βορείου Ελλάδας, θα παρουσιάζουν ένα ταχύδραμα με ταυτόχρονες προβολές ταινιών μικρού μήκους από την Ένωση και θα συνομιλούν με τους μαθητές για τον κίνδυνο του ολοκληρωτισμού και του πολιτικού εξτρεμισμού. Ο ευαίσθητος χώρος της εκπαίδευσης, τα παιδιά του Γυμνασίου και του Λυκείου, τα παιδιά μας έχουν στοχοποιηθεί από τις δυνάμεις της βαρβαρότητας που επιδιώκουν να τα χρησιμοποιήσουν ως υποδοχείς και διασπορείς της βίας. Αυτό πρέπει να το σταματήσουμε. Τώρα! Καλούμε την εκπαιδευτική κοινότητα, τους συλλόγους γονέων και κηδεμόνων να συμμετέχουν σε αυτή τη δράση. Ελπίζουμε και επιδιώκουμε τα παιδιά μας να μεγαλώσουν με αξίες όπως η ανθρωπιά, η αλληλεγγύη, ο σεβασμός, η ανεκτικότητα. Ο άλλος δεν είναι εχθρός. Δεν μας φοβίζει, μας συμπληρώνει. Ο άλλος δεν είναι μια τζαμαρία που θα την συντρίψουμε με βία. Ο άλλος είναι δρόμος για την έξοδο από τον μοναχικό εαυτό μας.

Σωτήρης Χατζάκης
Θεσσαλονίκη, 2013

«Φό-ΡΑ» (Φόβος – Ρατσισμός Στοπ)

Συντελεστές:
Επιμέλεια δράσης-Σύνθεση Κειμένων: Αμαλία Κοντογιάννη σε συνεργασία με τους: Τρυφωνία Αγγελίδου, Λίλα Βλαχοπούλου, Γιάννη Σαμψαλάκη.
Οργάνωση Παραγωγής: Χριστίνα Ζαχαροπούλου

Συμμετέχουν οι ηθοποιοί (με αλφαβητική σειρά): Τρυφωνία Αγγελίδου, Λίλα Βλαχοπούλου, Ανδρέας–Άγγελος Καρανικόλας, Ελένη Κιλινκαρίδου, Χάρης Παπαδόπουλος, Γιάννης Σαμψαλάκης.
Πληροφορίες- Δηλώσεις συμμετοχής: τηλ. 6973556863 (κα. Χριστίνα Ζαχαροπούλου)

Διάρκεια : 1.30’

H Κοινωνική Δράση «Φό-ΡΑ» (Φόβος – Ρατσισμός Στοπ) παρουσιάζεται δωρεάν σε σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Αφήστε μια απάντηση

Ο καιρός στην Κατερίνη

Hits

Δημήτρης Κυριακού

Διευθυντής Μουσικού Σχολείου Κατερίνης

ΜΔΕ στις Επιστήμες της Αγωγής

Email: kyriakou@sch.gr

Στο twitter: http://twitter.com/#!/dimkyriakouTop
 
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων