Θέματα εκπαίδευσης, δημοκρατίας στο σχολείο και αγωγής υγείας

Ιστολόγιo για θέματα εκπαίδευσης, δημοκρατίας στο σχολείο και αγωγής υγείας

Εορτασμός Ημέρας Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων (28/1) και Ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου (5/2)

Ιαν 201323

Το Υπουργείο Παιδείας μέσω του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου, ενημερώνει ότι διευρύνει το πλαίσιο αναφοράς της υπηρεσίας Ασφάλεια στο Διαδίκτυο με τον ανανεωμένο δικτυακό τόπο http://internet-safety.sch.gr, στοχεύοντας με το πλούσιο και ποιοτικό υλικό του, στο σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας, δηλ. στους εκπαιδευτικούς, στους μαθητές, στους γονείς και τους κηδεμόνες.

Με αφορμή την 7η Ευρωπαϊκή Ημέρα Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων (28/01/2013) καθώς και την επετειακή 10η Παγκόσμια Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου (5/2/2013), ο ενημερωτικός κόμβος Internet-Safety σας καλεί να αξιοποιήσετε το υλικό του και σας προτρέπει ειδικά εκείνες τις ημέρες να:

1)Βρείτε χρήσιμες συμβουλές για την προστασία της ιδιωτικότητας στο Διαδίκτυο, στο ειδικό αφιέρωμα στη διεύθυνση http://internet-safety.sch.gr/index.php/component/k2/item/199-7thprivday για την 7η Ευρωπαϊκή Ημέρα Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων.

2) Συζητήσετε στην τάξη σας, ενημερώνοντας τους μαθητές σας και εμβαθύνοντας σε θέματα ασφαλούς χρήσης των υπηρεσιών κοινωνικής δικτύωσης, αντιμετώπισης του κυβερνοεκφοβισμού, προστασίας της ιδιωτικότητας, προστασίας ηλεκτρονικές απάτες, κ.ά.

3) Οργανώσετε μία εκδήλωση σε επίπεδο σχολείου για την παροχή οδηγιών προς μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς για την ασφαλή πλοήγηση στο Διαδίκτυο. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ελεύθερα τους οδηγούς και τα φυλλάδια από την ιστοσελίδα Χρήσιμο Υλικό http://internet-safety.sch.gr/index.php/provoli/yliko για να τα μοιράσετε στην εκδήλωση. Δείτε επίσης τις θεματικές μας παρουσιάσεις!

4) Οργανώσετε μία συζήτηση στο Σύλλογο Διδασκόντων, ενδεικτικά για την ορθολογική χρήση των εργαλείων κοινωνικής δικτύωσης, π.χ. για προσωπικά δεδομένα, ακατάλληλα σχόλια ή περιεχόμενο σε αντίστοιχους ιστότοπους.

5) Πραγματοποιήσετε με τους μαθητές σας ατομικές ή ομαδικές δραστηριότητες σχετικά με τη SID 2013 μεταδίδοντας το φετινό σύνθημά της: «Connect with respect! – Σύνδεση με σύνεση!», και διοργανώνοντας δικές σας εκδηλώσεις στο σχολείο.

6) Να παρακολουθήσετε τις ζωντανές μεταδόσεις εκδηλώσεων με θέμα το ασφαλές διαδίκτυο, που θα μεταδίδονται από το ΠΣΔ στη διεύθυνση http://live.sch.gr «Ζωντανές Μεταδόσεις»

Ο ενημερωτικός κόμβος Internet-Safety του ΠΣΔ για την «Ασφάλεια στο Διαδίκτυο» έχει δομηθεί με βάση τις ομάδες – στόχους στις οποίες απευθύνεται το υλικό του: από τα παιδιά και τους εφήβους έως τους γονείς και κηδεμόνες, με ενδιάμεσο συνδετικό και σημαντικό κρίκο εσάς, τους εκπαιδευτικούς.

Η ηλεκτρονική κοινότητα https://blogs.sch.gr/groups/internet-safety/ παραμένει ανοικτή προς εσάς και μπορείτε να συνεχίζετε να εγγράφεστε ή να παροτρύνετε συναδέλφους σας να ενταχθούν στην ομάδα, αν είστε ήδη εγγεγραμμένα μέλη. Στο site, όλοι πλέον μπορούν να βαθμολογούν τα άρθρα τα οποία υπάρχουν ή τα νέα που ανεβαίνουν και να τα επικοινωνείτε μέσω των λογαριασμών που τηρείτε στα πιο γνωστά μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ο κόμβος “Ασφάλεια στο Διαδίκτυο” αποσκοπεί στο να μπορούν να ενημερωθούν όλοι, από το πιο μικρό παιδί, έως τον πιο μεγάλο, γονιό ή εκπαιδευτικό, για τις νέες τάσεις, τα οφέλη και τους πιθανούς κινδύνους.

Ειδικά για την Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου, μπορείτε να γνωστοποιήσετε τις εκδηλώσεις σας μέσω του Ημερολογίου Εκδηλώσεων της ομάδας https://blogs.sch.gr/groups/internet-safety/calendar/ και να μοιραστείτε τι ακριβώς έχετε σχεδιάσει, από σήμερα κιόλας!

Το ανανεωμένο Internet-Safety φιλοδοξεί να συντελέσει στη δημιουργική συνδιαμόρφωση ενός πλαισίου με υψηλής ποιότητας και εγκυρότητας περιεχόμενο (επίκαιρα ή επιλεγμένα νέα, βίντεο) στην προβολή δηλαδή αξιόλογου και χρήσιμου εκπαιδευτικού υλικού, στο οποίο αξίζει να έχουν πρόσβαση οι μαθητές, εκπαιδευτικοί και κυρίως, οι γονείς και κηδεμόνες, σχετικά με:

1) Τον ορισμό σαφών πολιτικών και διαδικασιών για την ασφαλή πλοήγηση στο Διαδίκτυο, με στόχο την υπεύθυνη online συμπεριφορά, ώστε να μην τίθεται σε κίνδυνο η ασφάλεια σχετικά με τις ηλεκτρονικές απάτες, τους ιούς κ.ά.

2) Την ορθολογική χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, (π.χ. ιστολόγια) με διασφάλιση κανονιστικού πλαισίου π.χ. για προσωπικά δεδομένα, ακατάλληλα σχόλια ή περιεχόμενο.

3)Την παροχή οδηγιών προς γονείς, εκπαιδευτικούς και μαθητές για την ελαχιστοποίηση της ηλεκτρονικής παρενόχλησης, καθώς και των φαινομένων sexting ή grooming.

4) Τον σεβασμό της ιδιωτικότητας και της πνευματικής ιδιοκτησίας στο ψηφιακό περιεχόμενο.

Η ασφάλεια των παιδιών στο Διαδίκτυο είναι μία υποχρέωση όλων μας.

Συστρατευθείτε με το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο για τη δημιουργία ενός ασφαλέστερου Διαδικτύου για τα παιδιά.

Ιδέες για δραστηριότητες στο σχολείο σας

Ένα Σχόλιο στο άρθρο

“Εορτασμός Ημέρας Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων (28/1) και Ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου (5/2)”

  1. 23 Ιανουαρίου, 2013 στις 19:38       Βασιλική Παπαϊωάννου, Σύμβουλος Εκπαίδευσης Έγραψε:

    For English Language Teachers in (senior) high schools:
    http://blogs.sch.gr/vaso_papaioannou/2013/01/online-quizzes-and-efl-teachers-resources-for-the-safer-internet-day/


Αφήστε μια απάντηση

Ο καιρός στην Κατερίνη

Hits

Δημήτρης Κυριακού

Διευθυντής Μουσικού Σχολείου Κατερίνης

ΜΔΕ στις Επιστήμες της Αγωγής

Email: kyriakou@sch.gr

Στο twitter: http://twitter.com/#!/dimkyriakou



Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων