Θέματα εκπαίδευσης, δημοκρατίας στο σχολείο και αγωγής υγείας

Ιστολόγιo για θέματα εκπαίδευσης, δημοκρατίας στο σχολείο και αγωγής υγείας

«Ζωή χωρίς τσιγάρο, γιατί δεν θέλω τα όνειρα μου να γίνουν καπνός»

Απρ 20115

Μία υπόσχεση από τους μαθητές του 15ου Λυκείου Πειραιά, αποτέλεσε το μήνυμα της ημερίδας με θέμα «Πρόληψη του Καπνίσματος στη Σχολική Κοινότητα», που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Παιδείας. «Υπόσχομαι στον εαυτό μου να μην καπνίσω γιατί δεν θέλω, τα όνειρα μου να γίνουν καπνός», είπαν οι μαθητές. 

Στην ημερίδα συμμετείχαν όλα τα στελέχη της Εκπαίδευσης της Περιφέρειας Αττικής, οι Υπεύθυνοι Αγωγής Υγείας Πρωτοβάθμιας – Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης όλης της χώρας και οι Υπεύθυνοι Συμβουλευτικών Σταθμών Νέων.

Κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών, η Αναπληρώτρια Υπουργός Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων και υπεύθυνη για την Αγωγή Υγείας Φώφη Γεννηματά, σημείωσε ότι «η προσπάθεια κατά του καπνίσματος που γίνεται στα σχολεία, είναι συστηματική και διαρκής, είναι μια πρόκληση για όλους μας».

Η Αναπληρώτρια Υπουργός αναφέρθηκε στη συνεργασία του Υπουργείου Παιδείας με το Υπουργείο Υγείας, την Αντικαπνιστική Εταιρεία, το Πανεπιστήμιο Harvard και άλλους φορείς. Συμπλήρωσε δε ότι για να γίνουν πιο αποτελεσματικά τα προγράμματα, χρειάζεται επιμόρφωση των εκπαιδευτικών που προωθείται μέσω του ΕΣΠΑ, η ένταξη της Αγωγής Υγείας στο ωρολόγιο πρόγραμμα και η διαθεματική σύνδεση με τα περισσότερα μαθήματα, όπως η Χημεία, η Κοινωνιολογία και η Οικονομία. Ήδη, η Αγωγή Υγείας έχει μπει στο ωρολόγιο πρόγραμμα των 800 ολοήμερων σχολείων

Η κυρία Γεννηματά, ανακοινώσε ότι υπέγραψε τη σχετική απόφαση (plaisio_synergasias_okana_fek) για τη συνεργασία της σχολικής κοινότητας με τα Κέντρα Πρόληψης κατά των εξαρτήσεων του ΟΚΑΝΑ.

Η Αναπληρώτρια Υπουργός αναφέρθηκε ιδιαίτερα στο πλούσιο εκπαιδευτικό υλικό και την εμπειρία των στελεχών της Αγωγής Υγείας, που πρέπει να αξιοποιηθούν περισσότερο, ενώ κάλεσε όλους του εκπαιδευτικούς να αποτελέσουν θετικά πρότυπα για τα παιδιά. «Ένας δάσκαλος, ένας καθηγητής που καπνίζει δεν μπορεί να επηρεάσει τα παιδιά» ανέφερε Η κυρία Γεννηματά, και χαρακτήρισε τη μάχη κατά του τσιγάρου ως «εθνική μάχη» για τρεις λόγους:

« Πρώτον, γιατί χάνονται ζωές. Δεύτερον, γιατί χιλιάδες συνάνθρωποί μας υποφέρουν από χρόνιες παθήσεις που τους προκάλεσε το κάπνισμα, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να ζήσουν φυσιολογικά, να δυσκολεύονται στην καθημερινότητα, πολλές φορές να υποφέρουν. Τρίτον, γιατί δαπανώνται τεράστια ποσά για την περίθαλψη, ποσά που θα μπορούσαν να ενισχύσουν την κοινωνία αλληλεγγύης που όλοι θέλουμε και έχουμε ανάγκη ιδιαίτερα σε αυτές τις δύσκολες στιγμές για τον τόπο».

Η Αναπληρώτρια Υπουργός τόνισε ακόμη ότι «ο καλύτερος δρόμος της ζωής και ο πιο μακρύς, είναι αυτός ο οποίος δεν περιέχει το τσιγάρο».

Ο Υφυπουργός Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, Ιωάννης Πανάρετος, κατά το χαιρετισμό του σημείωσε: «Τέτοιες πρωτοβουλίες είναι σημαντικές για να μαθαίνουν οι μαθητές τις συνέπειες της εξάρτησης από το τσιγάρο και από άλλες ουσίες. Πέρα από τις πρωτοβουλίες αυτές πρέπει να κάνουμε προσπάθειες, ώστε να εξαλειφθούν οι αιτίες που ωθούν τους μαθητές στο κάπνισμα, όπως η πίεση που αισθάνονται στο σχολείο».

Την εκδήλωση χαιρέτισαν ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Αντώνης Δημόπουλος, ο Ειδικός Γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας, Μιχάλης Κοντογιάννης και ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου κ. Ε. Καλοκαιρινός.

 

 

Στη συζήτηση που ακολούθησε:

Ο κ. Π. Μπεχράκης, Αναπληρωτής Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών, τόνισε ότι η συνεργασία των μελών της εκπαιδευτικής κοινότητας, είναι εκείνη που θα δώσει τη λύση του προβλήματος του καπνίσματος στα σχολεία. Το πρόγραμμα , Μαθαίνω να μην Καπνίζω, θα δώσει κάθε δυνατό βήμα στα παιδιά μας, ώστε να βροντοφωνάξουν ότι θέλουν τα όνειρα τους να μην γίνονται καπνός. Η κάθε δράση στα σχολεία, πρέπει να συνδυαστεί με την πλήρη εφαρμογή του νόμου στους χώρους διασκέδασης των παιδιών (καφέ, μπαρ κλπ).

Ο κ. Κ. Ναυρίδης, Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών, Πρόεδρος Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, σημείωσε ότι το παρήγορο είναι ότι σε σύγκριση με το παρελθόν τα σημερινά παιδιά και οι έφηβοι ασχολούνται περισσότερο με τον αθλητισμό και τα σπορ, δραστηριότητες που βρίσκονται στον αντίποδα του καπνίσματος. Το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο στα Προγράμματα σπουδών του νέου σχολείου, περιλαμβάνει στη Σχολική Ζωή την Αγωγή Υγείας.

 

Ο κ. Γ. Μόσχος, Βοηθός Συνήγορος του Πολίτη για τα Δικαιώματα του Παιδιού, ανέφερε στην εισήγηση του, ότι ο Συνήγορος του Παιδιού εκτιμά, ότι η πρόληψη και η καταπολέμηση του καπνίσματος, θα πρέπει να βασιστεί στην ενημέρωση και συμμέτοχη των μαθητών στο σχεδιασμό και στην υλοποίηση δράσεων ευαισθητοποίησης και αποτροπής παραβιάσεων στο χώρο του σχολείου. Για να γίνει, αυτό είναι αναγκαίο το σχολείο να λειτούργει ως κοινότητα, με τακτικές συναντήσεις, κατανεμημένες ευθύνες και ουσιαστική επικοινωνία μεταξύ εκπαιδευτικών, μαθητών και γονέων.

Η κα Άννα Κοκκέβη, Ψυχολόγος, Ομότιμη Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Αθηνών, Υπεύθυνη Επιδημιολογικών Ερευνών του Τομέα Εξαρτήσεων του ΕΠΙΨΥ, ανέφερε ότι η Ελλάδα βρίσκεται μεταξύ των χωρών με τα χαμηλότερα ποσοστά καπνιστών στους 16χρονους εφήβους σε σύγκριση με τις άλλες χώρες, βρίσκεται εντούτοις πάνω από το μέσο Ευρωπαϊκό όρο ως προς τα ποσοστά των βαρέων καπνιστών. Σύμφωνα με τις έρευνες σχεδόν οι μισοί μαθητές ηλικίας 14-18 ετών έχουν καπνίσει έστω και μια φορά, ένας στους 5 είναι μαθητές είναι καθημερινός καπνιστής και ένας στους 10 είναι βαρύς καπνιστής (>10 τσιγάρα την ημέρα). Το κάπνισμα είναι πιο διαδεδομένο στα αγόρια και στο χαμηλό κοινωνικό-οικονομικό στρώμα

Η κα Μ. Μαλλιώρη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ψυχιατρικής Πανεπιστημίου Αθηνών, Πρόεδρος ΟΚΑΝΑ, αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην πρωτογενή πρόληψη και στις αιτίες του προβλήματος. Τόνισε τη σημασία των Κέντρων Πρόληψης στην επιτυχία των προγραμμάτων που εφαρμόζονται στη σχολική κοινότητα.. Σημείωσε δε ότι η υιοθέτηση σωστής συμπεριφοράς είναι πιο εύκολη διαδικασία συγκριτικά με την τροποποίηση κάποιας εγκατεστημένης. 

Ο κ. Ι. Κουμέντος, Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Αττικής, αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην εκπαίδευση επισημαίνοντας το ρόλο της Αγωγής Υγείας από το Νηπιαγωγείο- Δημοτικό μέχρι το Λύκειο και τόνισε ότι χρειάζεται παιδαγωγική, μαθησιακή και κοινωνική λειτουργιά των σχολικών μονάδων με επιβράβευση των καλών πρακτικών και προβολή θετικών προτύπων.

Πηγή: http://www.esos.gr/

Αφήστε μια απάντηση

Δημήτρης Κυριακού

Διευθυντής Μουσικού Σχολείου Κατερίνης

ΜΔΕ στις Επιστήμες της Αγωγής

Email: kyriakou@sch.gr

Στο twitter: http://twitter.com/#!/dimkyriakou



Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων