Θέματα εκπαίδευσης, δημοκρατίας στο σχολείο και αγωγής υγείας

Ιστολόγιo για θέματα εκπαίδευσης, δημοκρατίας στο σχολείο και αγωγής υγείας

Ξεκίνημα εργασιών της νέας Ομάδας Εφήβων Συμβούλων

Μαρ 20113

Διεξήχθη στις 26 και 27 Φεβρουαρίου 2011 στην Αθήνα η πρώτη συνάντηση της νέας Ομάδας Εφήβων Συμβούλων του Συνηγόρου του Παιδιού.

Στη συνάντηση συμμετείχαν 19 από τα 21 μέλη της νέας Ομάδας. (Στην ομάδα συμμετέχει και ο μαθητής του 3ου Γυμνασίου Κατερίνης Γιώργος Παπαγεωργίου). Η επιλογή τους είχε γίνει πριν λίγες ημέρες, από τις 250 αιτήσεις που είχαν αποστείλει ηλεκτρονικά έφηβοι από όλη την Ελλάδα, κατόπιν σχετικής ενημέρωσης που είχε αναρτηθεί στο διαδίκτυο και είχε σταλεί από το Υπουργείο Παιδείας στα σχολεία. Τα μέλη της Ομάδας επιλέχτηκαν με κλήρωση και με  βάση κριτήρια ώστε να υπάρχει ανάλογη συμμετοχή των δύο φύλων, μαθητών γυμνασίων και λυκείων, από διάφορες περιοχές της χώρας, περιλαμβανομένων εφήβων μεταναστών, αναπήρων και εφήβων που διαμένουν σε ιδρύματα.

Η συνάντηση ξεκίνησε με την ενημέρωση και μετάδοση της εμπειρίας από εφήβους της προηγούμενης Ομάδας (2009-2010). Ακολούθησε η γνωριμία των μελών της νέας Ομάδας, συζήτηση σχετικά με τις προσδοκίες τους, παρουσίαση των Δικαιωμάτων του Παιδιού, του έργου του Συνηγόρου του Παιδιού και της Ομάδας Εφήβων Συμβούλων, ανταλλαγή απόψεων για τις προτεραιότητες και τους τρόπους δουλειάς και επικοινωνίας της Ομάδας, παιχνίδια ρόλων και συζήτηση για το συμφωνητικό συνεργασίας. Η συνάντηση έκλεισε με προτάσεις για τα ερχόμενα βήματα και αξιολόγηση.

Στα θέματα με τα οποία οι έφηβοι πρότειναν να ασχοληθούν στα επόμενα δύο χρόνια, περιλαμβάνονται  μεταξύ άλλων η ενημέρωση των παιδιών για τα δικαιώματα τους και τους τρόπους προάσπισής τους, η βελτίωση των σχέσεων μαθητών – καθηγητών στο σχολείο, η ουσιαστική λειτουργία των μαθητικών κοινοτήτων, η καταπολέμηση των διακρίσεων και της βίας στο σχολείο, η υποστήριξη των αδυνάτων και η ειδική φροντίδα των μαθητών με αναπηρίες, το ζήτημα της επιλογής σημαιοφόρων, οι φοβίες των παιδιών, η κατανόηση και επικοινωνία μεταξύ παιδιών και γονέων, ο υπερπροστατευτισμός, η προστασία από την βία στην οικογένεια, τα δικαιώματα των παιδιών που χωρίζουν οι γονείς τους, η «νέα» (θετή ή ανάδοχη) οικογένεια, η βοήθεια στα εγκαταλειμμένα παιδιά, τα δικαιώματα των παιδιών που ζουν σε ιδρύματα, η προστασία των δικαιωμάτων στο διαδίκτυο, ο σεβασμός της διαφορετικότητας μέσα στην κοινωνία κ.ά. 

Η Ομάδα συζήτησε επίσης την προοπτική δημοσιοποίησης απόψεων, πιθανά και μέσω ιστολογίου, τη διάδοση μηνυμάτων μέσω διαδικτύου και ραδιοφώνου, τη δημιουργία μικρών βίντεο με στόχο την καλύτερη εμπέδωση των δικαιωμάτων, τη συλλογή και διάδοση πληροφοριών στα σχολεία που φοιτούν οι έφηβοι κ.ά.

Για όλα αυτά θα υπάρξει συνεργασία και με τα μέλη της Κοινότητας Εφήβων Συμβούλων, που αποτελείται από όλα τα παιδιά που έστειλαν πρόσφατα αιτήσεις για να γίνουν μέλη της Ομάδας, όπως και ορισμένα από τα παλιότερα μέλη που εκδήλωσαν την επιθυμία τους να συνεχίσουν να συμμετέχουν.

Η φιλοξενία των εφήβων και των συνοδών τους που μετακινήθηκαν από άλλες πόλεις στην Αθήνα για την συνάντηση, προσφέρθηκε δωρεάν από την Ένωση Ξενοδόχων Αθήνας και το ξενοδοχείο Airotel Parthenon, ενώ η αεροπορική μετακίνηση τους από διάφορες περιοχές της χώρας χορηγήθηκε από την εταιρεία Aegean Airlines.

Πηγή: http://0-18.gr/gia-megaloys/nea/ksekinima-ergasion-tis-neas-omadas-efibon-symboylon-1

Αφήστε μια απάντηση

Ο καιρός στην Κατερίνη

Hits

Δημήτρης Κυριακού

Διευθυντής Μουσικού Σχολείου Κατερίνης

ΜΔΕ στις Επιστήμες της Αγωγής

Email: kyriakou@sch.gr

Στο twitter: http://twitter.com/#!/dimkyriakouTop
 
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων