Θέματα εκπαίδευσης, δημοκρατίας στο σχολείο και αγωγής υγείας

Ιστολόγιo για θέματα εκπαίδευσης, δημοκρατίας στο σχολείο και αγωγής υγείας

Πανελλαδική Έρευνα στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση για την Παιδεία στα Μέσα

Φεβ 201117

Το Ινστιτούτο Οπτικοακουστικών Μέσων, ο εθνικός φορέας εφαρμοσμένης έρευνας για την οπτικοακουστική επικοινωνία στην Ελλάδα, υλοποιεί σε συνεργασία με το Υπ. Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων την πρώτη εμπειρική έρευνα με τίτλο «Πανελλαδική Έρευνα στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση για την Παιδεία στα Μέσα». Η έρευνα, η οποία διεξάγεται ηλεκτρονικά από το δικτυακό τόπο του Πανελληνίου Σχολικού Δικτύου (http://www.sch.gr/192-simantikaa/1813-2011-02-14-12-37-51) μέσω ανώνυμου ερωτηματολογίου, απευθύνεται σε όλους τους εκπαιδευτικούς της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης των σχολείων της χώρας, δημόσιων και ιδιωτικών, οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι χρήστες του Πανελληνίου Σχολικού Δικτύου.

 
Στόχος της έρευνας είναι η διερεύνηση της διμερούς σχέσης του θεατή-χρήστη εκπαιδευτικού με τα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας, ο βαθμός εξοικείωσης και πρόσληψης των Μέσων και η μεταφορά και αξιοποίηση της γνώσης και εμπειρίας του, μέσω της εκπαιδευτικής του ιδιότητας, στο σχολικό περιβάλλον. Με σειρά ερωτήσεων που αφορούν στην πρόσβαση, την αποκωδικοποίηση, την κριτική ανάλυση, τη χρήση και δημιουργία περιεχομένου στα Μέσα, η έρευνα αποσκοπεί στην αποκρυπτογράφηση της στάσης και των απόψεων των εκπαιδευτικών σχετικά με τη χρήση των ΜΜΕ στο σχολείο.
 
Η έρευνα θα παραμείνει ανοικτή επί 3 μήνες. Τα αποτελέσματά της θα κοινοποιηθούν στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο και θα παρουσιαστούν σε ημερίδα του Ινστιτούτου Οπτικοακουστικών το 2011, προκειμένου να σχεδιαστούν τα επόμενα βήματα της εκπαιδευτικής πολιτικής γύρω από την Παιδεία στα Μέσα (media literacy).
 
To Ινστιτούτο Οπτικοακουστικών Μέσων είναι ο εθνικός εκπρόσωπος στην Ομάδα Εμπειρογνωμόνων, Media Literacy Expert Group της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και βάσει του Π.Δ.172/94(αρθ.2α), επεξεργάζεται και αναπτύσσει πρωτοβουλίες οπτικοακουστικής παιδείας για νέους, γονείς και εκπαιδευτικούς, με στόχο την παθητική και ενεργητική προστασία και την καλλιέργεια κριτικών και δημιουργικών δεξιοτήτων στα ΜΜΕ στην ψηφιακή εποχή.
 
Πληροφορίες: 210 9098699 , ww.sch.gr, www.iom.gr

Αφήστε μια απάντηση

Ο καιρός στην Κατερίνη

Hits

Δημήτρης Κυριακού

Διευθυντής Μουσικού Σχολείου Κατερίνης

ΜΔΕ στις Επιστήμες της Αγωγής

Email: kyriakou@sch.gr

Στο twitter: http://twitter.com/#!/dimkyriakou



Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων