Θέματα εκπαίδευσης, δημοκρατίας στο σχολείο και αγωγής υγείας

Ιστολόγιo για θέματα εκπαίδευσης, δημοκρατίας στο σχολείο και αγωγής υγείας

Εβδομάδα κατά του Καπνίσματος

Νοέ 201530

Το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων ευαισθητοποιημένο σε θέματα Πρόληψης και Προαγωγής της Υγείας της Εκπαιδευτικής Κοινότητας, στο πλαίσιο συνεργασίας με το Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ) και την Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία, έχει καθιερώσει την 2η Εβδομάδα του Δεκεμβρίου ως «Εβδομάδα κατά του Καπνίσματος».

 Την εβδομάδα αυτή καλούνται όλα τα σχολεία  Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης να διοργανώσουν ενημερωτικές δράσεις και εκδηλώσεις ευαισθητοποίησης για την Πρόληψη του Καπνίσματος, ενώ η εβδομάδα συμπίπτει με την ετήσια διεξαγωγή του Πανελλήνιου Συνεδρίου για τον Έλεγχο του Καπνίσματος.

Επίσης έχει εγκριθεί η  υλοποίηση του Προγράμματος Πρόληψης του Καπνίσματος σε μαθητές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης με τίτλο «Μαθαίνω να Μην Καπνίζω» στο πλαίσιο του προγράμματος «HEART II- Η αλήθεια για το κάπνισμα», που πρόκειται να εφαρμόσει το Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ), με Επιστημονικά Υπεύθυνο τον Καθηγητή κ. Παναγιώτη  Μπεχράκη σε συνεργασία με το Κέντρο Έρευνας Καπνίσματος και Καρκίνου του Πνεύμονα της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας.

Το Πρόγραμμα έχει ως στόχο την πρόληψη κατά του καπνίσματος και την προαγωγή της υγείας των μαθητών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης μέσα από την ενεργητική και βιωματική μάθηση και  θα υλοποιηθεί στις τάξεις E’ και  Στ΄ Δημοτικού, Α΄, Β΄, Γ΄ Γυμνασίου, και στην Α΄ τάξη Γενικού και Επαγγελματικού Λυκείου. Οι μαθητές έχουν τη δυνατότητα να ενημερωθούν, σε ειδικά διαμορφωμένες αίθουσες, για την πρόληψη του Καπνίσματος στους τρεις χώρους υποδοχής:

  1. Στην Αθήνα στο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα «Αττική Παράδοση», στη Διεύθυνση Ηπίτου 17β, Πλάκα.
  2. Στη Θεσσαλονίκη στο Κέντρο ΝΟΗΣΙΣ: Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας, Θέρμη.
  3. Στην Τεγέα Αρκαδίας, στο πρώην παλαιό Δημαρχείο Τεγέας.

Στους χώρους αυτούς θα πραγματοποιούνται προληπτικές παρεμβάσεις για το κάπνισμα, ενώ  η μετακίνηση των μαθητών και εκπαιδευτικών θα παρέχεται με έξοδα του προγράμματος.

Η παρέμβαση διαρκεί δυο (2) διδακτικές ώρες και ο αριθμός μαθητών σε κάθε παρέμβαση δεν    πρέπει να υπερβαίνει τα τριάντα (30) άτομα.

Παρακαλούνται οι εκπαιδευτικοί που ενδιαφέρονται να υλοποιήσουν το πρόγραμμα να δηλώσουν τη συμμετοχή των μαθητών :

 Στο Νομό της Αττικής, τηλεφωνικά στο 210 3314755 ή με e-mail στη διεύθυνση: marina.demi.smokefreegreeece@gmail.com, κ. Μαρίνα Δέμη.

 Στο Νομό της Θεσσαλονίκης, τηλεφωνικά στο +306976897535 ή με email στη διεύθυνση: doravog@hotmail.com, κ.Δώρα Βογιατζή.

 Στην Πελοπόννησο, τηλεφωνικά στο +306958878227 ή με email στη διεύθυνση heartiiprog@yahoo.gr, κ. Αθηνά Λυρώνη.

Η έγκριση δίδεται για το τρέχον Σχολικό Έτος 2015-2016.

Το Πρόγραμμα είναι προαιρετικό και θα πραγματοποιηθεί χωρίς να παρακωλύεται η ομαλή λειτουργία των σχολείων και μετά από συνεννόηση με τους Διευθυντές και τους Συλλόγους Διδασκόντων των σχολικών μονάδων, ενώ για τη συμμετοχή των μαθητών απαιτείται η έγγραφη συγκατάθεση των γονέων και κηδεμόνων αυτών. Η συνεργασία με τους Υπεύθυνους Αγωγής Υγείας και Σχολικών Δραστηριοτήτων των οικείων Διευθύνσεων κρίνεται απαραίτητη.

Κατά την υλοποίηση του προγράμματος απαγορεύεται η διάθεση οποιουδήποτε υλικού μη εγκεκριμένου από το ΥΠ.ΠΕ.Θ.

 

Αφήστε μια απάντηση

Ο καιρός στην Κατερίνη

Hits

Δημήτρης Κυριακού

Διευθυντής Μουσικού Σχολείου Κατερίνης

ΜΔΕ στις Επιστήμες της Αγωγής

Email: kyriakou@sch.gr

Στο twitter: http://twitter.com/#!/dimkyriakouTop
 
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων