f9b8d4d4 9db4 4ee4 b970 1e9e4418e81c

Η Παγκόσμια Ημέρα Δωρεάς Οργάνων και Μεταμοσχεύσεων, που τιμάται στις 26 Οκτωβρίου κάθε έτους, αποτελεί μια σημαντική υπενθύμιση της αξίας της δωρεάς οργάνων και του ανεκτίμητου δώρου ζωής που προσφέρει. Αυτή η ημέρα στοχεύει στην ευαισθητοποίηση του κοινού για τη σημασία της δωρεάς οργάνων, στην ενίσχυση των προσπαθειών για την αύξηση των δωρητών και στη στήριξη των ατόμων που περιμένουν μια μεταμόσχευση.

 

Η σημασία της δωρεάς οργάνων

Η δωρεά οργάνων είναι μια από τις πιο γενναιόδωρες πράξεις αλτρουισμού. Μέσω αυτής, δίνεται η ευκαιρία σε ανθρώπους που πάσχουν από σοβαρές ασθένειες, όπως νεφρική ή καρδιακή ανεπάρκεια, να αποκτήσουν ένα νέο όργανο και να συνεχίσουν τη ζωή τους. Ένας δωρητής μπορεί να σώσει έως και οκτώ ζωές, δωρίζοντας όργανα όπως η καρδιά, οι πνεύμονες, το ήπαρ, οι νεφροί, το πάγκρεας και τα έντερα. Εκτός από όργανα, μπορούν να δωριστούν ιστοί όπως κερατοειδείς, δέρμα και οστά, που επίσης βελτιώνουν την ποιότητα ζωής εκατοντάδων ασθενών.

 

Η ανάγκη για περισσότερους δωρητές

Παρά την πρόοδο της ιατρικής και τη βελτίωση των τεχνικών μεταμοσχεύσεων, η ζήτηση για όργανα υπερβαίνει κατά πολύ την προσφορά. Χιλιάδες άνθρωποι σε όλο τον κόσμο βρίσκονται σε λίστες αναμονής, περιμένοντας το κατάλληλο μόσχευμα. Στην Ελλάδα, όπως και σε άλλες χώρες, ο αριθμός των δωρητών παραμένει χαμηλός σε σχέση με τις ανάγκες. Πολλές φορές αυτό οφείλεται στην έλλειψη ενημέρωσης ή στη δυσκολία των οικογενειών να πάρουν μια τέτοια απόφαση τη στιγμή της απώλειας.

 

Μύθοι και αλήθειες

Πολλοί άνθρωποι αποφεύγουν να γίνουν δωρητές λόγω παρανοήσεων. Ένας κοινός μύθος είναι ότι η δωρεά οργάνων μπορεί να επηρεάσει την ποιότητα της φροντίδας που λαμβάνει κάποιος στο νοσοκομείο, κάτι που δεν ισχύει. Η ιατρική ομάδα που φροντίζει τον ασθενή είναι απολύτως διαχωρισμένη από αυτή που ασχολείται με τις μεταμοσχεύσεις. Επίσης, κάποιοι πιστεύουν ότι η ηλικία ή η υγεία τους μπορεί να τους αποκλείσει από τη διαδικασία δωρεάς, ενώ στην πραγματικότητα η καταλληλότητα για δωρεά αποφασίζεται από τους γιατρούς.

 

Πώς μπορεί κάποιος να γίνει δωρητής;

Η διαδικασία για να γίνει κάποιος δωρητής είναι απλή. Στις περισσότερες χώρες, μπορεί κανείς να δηλώσει τη βούλησή του μέσω ειδικών εγγραφών ή να ενημερώσει την οικογένειά του. Στην Ελλάδα, το Εθνικό Μητρώο Δωρητών Οργάνων επιτρέπει σε κάθε πολίτη να εγγραφεί ως δωρητής και να διασφαλίσει ότι η επιθυμία του θα γίνει σεβαστή. Είναι σημαντικό να συζητηθεί αυτό το θέμα με τα αγαπημένα μας πρόσωπα, ώστε σε περίπτωση ανάγκης, να γνωρίζουν τη βούλησή μας.

 

Ηθικές και κοινωνικές προεκτάσεις

Η δωρεά οργάνων δεν είναι απλώς μια ιατρική πράξη, αλλά μια βαθιά ηθική απόφαση που ενισχύει την αλληλεγγύη και την ανθρώπινη συμπαράσταση. Στο πλαίσιο αυτό, η Παγκόσμια Ημέρα Δωρεάς Οργάνων προάγει την αίσθηση του κοινού καλού και ενθαρρύνει τον διάλογο για τη δωρεά ως πράξη ανιδιοτέλειας. Κάθε δωρητής αποτελεί ένα παράδειγμα προσφοράς προς τον συνάνθρωπο και μας υπενθυμίζει ότι, ακόμη και μετά τον θάνατό μας, μπορούμε να συνεχίσουμε να βοηθούμε όσους το έχουν ανάγκη.

 

Συμπέρασμα

Η Παγκόσμια Ημέρα Δωρεάς Οργάνων και Μεταμοσχεύσεων μας καλεί να σκεφτούμε σοβαρά την αξία της δωρεάς οργάνων και να εξετάσουμε το ενδεχόμενο να γίνουμε κι εμείς δωρητές. Είναι μια πράξη που μπορεί να αλλάξει τη ζωή πολλών ανθρώπων και να προσφέρει ελπίδα εκεί που φαίνεται να μην υπάρχει. Ας γίνουμε μέρος αυτής της παγκόσμιας προσπάθειας για να σώσουμε ζωές και να κάνουμε τον κόσμο ένα καλύτερο μέρος.

Μετάγγιση Αίματος Νοσηλευτική ΙΙ

Η μετάγγιση αίματος είναι μια ιατρική διαδικασία κατά την οποία αίμα ή κάποιο από τα DALL·E 2024 10 27 18.23.56 A medical scene depicting a blood transfusion where a patient is lying on a hospital bed connected to an IV bag filled with blood. A nurse or doctor συστατικά του (όπως ερυθρά αιμοσφαίρια, πλάσμα ή αιμοπετάλια) μεταφέρονται από έναν δότη σε έναν ασθενή μέσω φλέβας. Η μετάγγιση χρησιμοποιείται για να αντικατασταθεί το αίμα που έχει χαθεί λόγω τραυματισμού, χειρουργικής επέμβασης ή ασθένειας, καθώς και για να αντιμετωπιστούν προβλήματα με τα αιμοσφαίρια ή τον πηκτικό μηχανισμό του αίματος.

Πότε χρειάζεται μετάγγιση αίματος;

Μπορεί να χρειαστεί σε περιπτώσεις όπως:

Αιμορραγία λόγω τραύματος ή χειρουργείου.

Αναιμία, είτε από χρόνια ασθένεια είτε από απώλεια αίματος.

Διαταραχές του αίματος, όπως δρεπανοκυτταρική αναιμία ή λευχαιμία.

Θεραπείες καρκίνου, που μπορεί να καταστρέψουν τα υγιή κύτταρα του αίματος.

Επεμβάσεις με υψηλό κίνδυνο απώλειας αίματος, όπως καρδιοχειρουργικές.

Η μετάγγιση αίματος είναι γενικά ασφαλής, αν και όπως κάθε ιατρική πράξη, συνοδεύεται από κινδύνους, όπως αλλεργικές αντιδράσεις ή ασυμβατότητες στο αίμα, αλλά οι κίνδυνοι αυτοί ελαχιστοποιούνται με προσεκτικό έλεγχο και τυποποίηση.

Metaggisi_aimatos_kai_paragwgwn.cleaned (1).

4ΥΠΕ Μακεδονίας και Θράκης, Προτυποποιημένες Νοσηλευτικές Διαδικασίες και Κλινικά Νοσηλευτικά Πρωτόκολλα, Mετάγγιση Αίματος και Παραγώγων.

Ροζ Οκτώβριος

 

Brown Aesthetic Nature Autumn Photo Collage 20241027 154329 0000

Ο Οκτώβριος έχει καθιερωθεί παγκοσμίως ως ο Μήνας Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης για τον Καρκίνο του Μαστού, με σκοπό την ανάδειξη της σημασίας της έγκαιρης διάγνωσης, της πρόληψης και της σωστής αντιμετώπισης αυτής της συχνής και σοβαρής ασθένειας. Ο καρκίνος του μαστού είναι η πιο συνηθισμένη μορφή καρκίνου στις γυναίκες παγκοσμίως, επηρεάζοντας εκατομμύρια ζωές κάθε χρόνο. Ο Οκτώβριος αποτελεί μία ευκαιρία για δράση, ενημέρωση και στήριξη προς τα άτομα που νοσούν, αλλά και τις οικογένειές τους. Ο τομέας Υγείας Πρόνοιας και Ευεξίας και το τμήμα βοηθών Νοσηλευτών με αφορμή την 25 Οκτωβρίου, η οποία έχει καθιερωθεί ως ημέρα ενημέρωσης για τον καρκίνο του μαστού προχώρησε στη διανομή εκπαιδευτικού υλικού στο σύλλογο των εκπαιδευτικών και στους μαθητές του 1ου ΕΠΑ.Λ Διδυμοτείχου.IMG 20241024 095900

Ο βασικός στόχος του Οκτωβρίου είναι η προώθηση της ενημέρωσης σχετικά με τον καρκίνο του μαστού και την ενίσχυση της σημασίας της πρόληψης. Στη διάρκεια του μήνα, οργανώνονται εκστρατείες, δράσεις και εκδηλώσεις που στοχεύουν στην καλύτερη κατανόηση της ασθένειας, την αύξηση της γνώσης γύρω από τις αιτίες, τα συμπτώματα, τους τρόπους διάγνωσης και τις θεραπευτικές επιλογές.

Οι γυναίκες ενθαρρύνονται να κάνουν τακτικές αυτοεξετάσεις μαστού, να υποβάλλονται σε κλινικές εξετάσεις και να μιλούν ανοιχτά για τυχόν αλλαγές στο σώμα τους. Η έγκαιρη διάγνωση μπορεί να αποδειχθεί σωτήρια, καθώς οι πιθανότητες ίασης αυξάνονται σημαντικά όταν η ασθένεια ανιχνεύεται σε πρώιμο στάδιο.

Το Συμβολικό Ροζ Κορδελάκι

IMG 20241026 150348Ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα σύμβολα της εκστρατείας κατά του καρκίνου του μαστού είναι το ροζ κορδελάκι. Αυτό το σύμβολο έχει γίνει παγκόσμιο εικονόγραμμα για την ευαισθητοποίηση γύρω από τον καρκίνο του μαστού και χρησιμοποιείται για να δείξει υποστήριξη σε όσους πάσχουν από την ασθένεια. Αρχικά εισήχθη στις αρχές της δεκαετίας του 1990 από οργανώσεις για την καταπολέμηση του καρκίνου, και έκτοτε έχει εξελιχθεί σε ένα ισχυρό μέσο για την κινητοποίηση και την ενθάρρυνση της κοινωνίας να συμμετάσχει ενεργά στην προσπάθεια ενημέρωσης.

Πρόληψη και Έγκαιρη Διάγνωση

Η πρόληψη παραμένει το κύριο μήνυμα του Οκτωβρίου, καθώς η έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού είναι καθοριστικής σημασίας για την επιτυχημένη αντιμετώπισή του. Μερικά από τα κύρια μέτρα πρόληψης περιλαμβάνουν:

  • Τακτική αυτοεξέταση: Οι γυναίκες ενθαρρύνονται να εξετάζουν τακτικά τους μαστούς τους για πιθανά σημάδια ή αλλαγές, όπως εξογκώματα, αλλαγές στο μέγεθος ή το σχήμα του μαστού και αλλαγές στο δέρμα ή τη θηλή.
  • Μαστογραφία: Ο προληπτικός έλεγχος με μαστογραφία είναι ζωτικής σημασίας, ιδιαίτερα για γυναίκες άνω των 40 ετών, καθώς μπορεί να ανιχνεύσει όγκους που δεν είναι ψηλαφητοί.
  • Υγιεινός τρόπος ζωής: Ένας υγιεινός τρόπος ζωής με σωστή διατροφή, τακτική άσκηση και αποφυγή του καπνίσματος και του αλκοόλ μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης του καρκίνου.

Ο Οκτώβριος ως μήνας ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τον καρκίνο του μαστού αποτελεί μια υπενθύμιση της σημασίας της πρόληψης, της έγκαιρης διάγνωσης και της κοινωνικής στήριξης προς τα άτομα που νοσούν. Μέσα από την κινητοποίηση, την ενημέρωση και τη συμμετοχή όλων μας, μπορούμε να συνεισφέρουμε στην μείωση των θανάτων από την ασθένεια και στη βελτίωση της ζωής των ασθενών.

 

 

 

ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ -ΚΟΥΖ

 

Δράση κυκλοφορικής αγωγής

Στις 15/10/2024 το 1ο ΕΠ.ΑΛ Διδυμοτείχου συμμετείχε στη βιωματική δράση που διοργάνωσε η Περιφέρεια ΑΜΘ και το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών σχετικά με την ασφάλεια και την οδική συμπεριφορά. Η κυκλοφοριακή αγωγή αναφέρεται στη διαδικασία εκπαίδευσης των πολιτών, και κυρίως των παιδιών και των νέων, σχετικά με τη σωστή και ασφαλή συμπεριφορά στο δρόμο, είτε ως πεζοί, είτε ως οδηγοί ή επιβάτες. Περιλαμβάνει τη γνώση των κανόνων οδικής κυκλοφορίας, την κατανόηση των πινακίδων και σημάτων του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (Κ.Ο.Κ.), καθώς και την ανάπτυξη υπεύθυνης και συνειδητής συμπεριφοράς στο δρόμο.

Στόχοι της κυκλοφοριακής αγωγής

Οι βασικοί στόχοι της κυκλοφοριακής αγωγής περιλαμβάνουν:

  1. Αύξηση της οδικής ασφάλειας: Εκπαίδευση για τη μείωση των ατυχημάτων και των τραυματισμών στο δρόμο, μέσω της κατανόησης και εφαρμογής των κανόνων κυκλοφορίας.
  2. Ανάπτυξη υπεύθυνων οδηγών: Δημιουργία συνείδησης στους μελλοντικούς οδηγούς σχετικά με τη σωστή οδήγηση και τις επιπτώσεις της κακής οδηγικής συμπεριφοράς.
  3. Εκπαίδευση των πεζών: Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στους πεζούς, και ειδικά στα παιδιά, για το πώς να κινούνται με ασφάλεια στους δρόμους.
  4. Μείωση της επιθετικότητας: Καλλιέργεια υπομονής, σεβασμού και υπευθυνότητας απέναντι σε άλλους οδηγούς και χρήστες του δρόμου.

Κυκλοφοριακή αγωγή στα σχολεία

Τα σχολεία παίζουν κεντρικό ρόλο στην προώθηση της κυκλοφοριακής αγωγής. Οι μαθητές μαθαίνουν μέσα από θεωρητικά μαθήματα και πρακτικές ασκήσεις πώς να χρησιμοποιούν με ασφάλεια τους δρόμους, είτε ως πεζοί είτε ως ποδηλάτες. Τα εκπαιδευτικά προγράμματα περιλαμβάνουν τη γνωριμία με τις πινακίδες κυκλοφορίας, τη σημασία της ζώνης ασφαλείας και τη χρήση του ποδηλάτου με κράνος.

Η κυκλοφοριακή αγωγή είναι ένα κρίσιμο κομμάτι της εκπαίδευσης και της καθημερινής μας ζωής. Με τη σωστή εκπαίδευση και την καλλιέργεια της υπεύθυνης συμπεριφοράς στους δρόμους, μπορούμε να προλάβουμε τα ατυχήματα, να προστατεύσουμε τους πιο ευάλωτους χρήστες του δρόμου και να δημιουργήσουμε ένα ασφαλέστερο περιβάλλον για όλους.

16 Οκτωβρίου Παγκόσμια ημέρα Επανεκκίνησης Καρδιάς

FB IMG 1729141365266

Η Παγκόσμια Ημέρα Επανεκκίνησης Καρδιάς, που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 16 Οκτωβρίου, αποτελεί μια σημαντική πρωτοβουλία που στοχεύει στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με τη σημασία της Καρδιοπνευμονικής Αναζωογόνησης (ΚΑΡΠΑ) και των αυτόματων εξωτερικών απινιδωτών (AEDs). Αυτή η ημέρα προωθεί την ανάγκη για δράση σε καταστάσεις επείγουσας καρδιακής ανακοπής, καθώς η γρήγορη αντίδραση μπορεί να σώσει ζωές.

Τι είναι η καρδιακή ανακοπή;

Η καρδιακή ανακοπή συμβαίνει όταν η καρδιά σταματά ξαφνικά να χτυπά αποτελεσματικά, συνήθως λόγω  προβλημάτων στην καρδιά. Αν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα, οδηγεί γρήγορα σε θάνατο. Στην Ευρώπη, περίπου 350.000 περιστατικά καρδιακής ανακοπής καταγράφονται κάθε χρόνο εκτός νοσοκομείου, με τις πιθανότητες επιβίωσης να εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από το πόσο γρήγορα θα δοθεί βοήθεια.

Η ΚΑΡΠΑ και οι αυτόματοι εξωτερικοί απινιδωτές είναι τα πιο κρίσιμα εργαλεία σε περιπτώσεις καρδιακής ανακοπής. Η ΚΑΡΠΑ (δηλαδή η πίεση του στήθους-θωρακικές συμπιέσεις- σε συνδυασμό με αναπνοές διάσωσης-εμφυσήσεις) βοηθά στη διατήρηση της ροής αίματος στον εγκέφαλο και σε άλλα ζωτικά όργανα έως ότου μπορέσει να επανέλθει η κανονική καρδιακή λειτουργία.

Ο απινιδωτής είναι μια συσκευή που χορηγεί ηλεκτροσόκ στην καρδιά για να επαναφέρει τον φυσιολογικό ρυθμό της. Η χρήση του μπορεί να είναι κρίσιμη, και τα τελευταία χρόνια βρίσκονται διαθέσιμοι σε πολλά δημόσια μέρη, όπως σχολεία, αεροδρόμια και γυμναστήρια.

Η αμεσότητα στην αντίδραση είναι το πιο σημαντικό στοιχείο για την επιβίωση ενός ατόμου που παθαίνει καρδιακή ανακοπή. Σύμφωνα με μελέτες, για κάθε λεπτό που περνά χωρίς την εφαρμογή ΚΑΡΠΑ ή τη χρήση απινιδωτή, οι πιθανότητες επιβίωσης μειώνονται κατά 7-10%. Ωστόσο, αν κάποιος περαστικός παρέμβει άμεσα με ΚΑΡΠΑ και απινιδωτή, οι πιθανότητες επιβίωσης μπορούν να τριπλασιαστούν.

Η Παγκόσμια Ημέρα Επανεκκίνησης Καρδιάς στοχεύει να υπογραμμίσει τη σημασία της εκπαίδευσης του κοινού στην ΚΑΡΠΑ. Παρά τη σημαντικότητα της, πολλοί άνθρωποι δεν έχουν λάβει την απαραίτητη εκπαίδευση για να μπορέσουν να ανταποκριθούν σε μια επείγουσα κατάσταση. Οι κυβερνήσεις, οι οργανισμοί υγείας και τα σχολεία καλούνται να προωθήσουν τη διδασκαλία της ΚΑΡΠΑ, έτσι ώστε οι πολίτες να είναι έτοιμοι να προσφέρουν πρώτες βοήθειες όταν χρειαστεί.

Οι νέες τεχνολογίες διαδραματίζουν επίσης σημαντικό ρόλο στη βελτίωση της ανταπόκρισης σε περιστατικά καρδιακής ανακοπής. Εφαρμογές κινητών τηλεφώνων μπορούν να ειδοποιήσουν άτομα εκπαιδευμένα στην ΚΑΡΠΑ που βρίσκονται κοντά στο σημείο του περιστατικού, ενώ παράλληλα παρέχονται οδηγίες χρήσης του απινιδωτή και αναλυτικές πληροφορίες για το τι να κάνει ο διασώστης.

Η Παγκόσμια Ημέρα Επανεκκίνησης Καρδιάς μας υπενθυμίζει τη σπουδαιότητα της εκπαίδευσης και της προετοιμασίας για την αντιμετώπιση καταστάσεων καρδιακής ανακοπής. Μέσω της ενθάρρυνσης της εκμάθησης της ΚΑΡΠΑ και της ευρύτερης χρήσης απινιδωτών, μπορούμε να μειώσουμε τους θανάτους από καρδιακή ανακοπή και να διασφαλίσουμε ότι περισσότεροι άνθρωποι θα έχουν μια δεύτερη ευκαιρία στη ζωή. Η κάθε στιγμή μετράει – και ο καθένας μας μπορεί να γίνει ήρωας!

4o

 

11 Οκτωβρίου Η Παγκόσμια Ημέρα Κοριτσιού

Leonardo Diffusion XL could you please create two colourfull h 0Η Παγκόσμια Ημέρα Κοριτσιού γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 11 Οκτωβρίου, κατόπιν απόφασης της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ το 2011. Η καθιέρωση αυτής της ημέρας αναδεικνύει τις προκλήσεις και τις διακρίσεις που αντιμετωπίζουν τα κορίτσια παγκοσμίως, από τη βία και τον εξαναγκαστικό γάμο έως την έλλειψη πρόσβασης στην εκπαίδευση και την υγειονομική περίθαλψη.

Η πρώτη Παγκόσμια Ημέρα Κοριτσιού το 2012 εστίασε στον τερματισμό των γάμων σε παιδική ηλικία, ένα φαινόμενο που συνεχίζει να επηρεάζει εκατομμύρια κορίτσια. Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ, περίπου 700 εκατομμύρια γυναίκες παντρεύτηκαν πριν από τα 18, ενώ σχεδόν 130 εκατομμύρια έχουν υποστεί ακρωτηριασμό γεννητικών οργάνων. Τα στατιστικά αυτά δείχνουν ότι πολλά κορίτσια ζουν σε συνθήκες ακραίας καταπίεσης.

Η Παγκόσμια Ημέρα Κοριτσιού καλεί σε δράση για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των κοριτσιών, εξασφαλίζοντας ίσες ευκαιρίες σε εκπαίδευση, υγεία και αξιοπρέπεια. Η διασφάλιση ενός καλύτερου μέλλοντος για τα κορίτσια είναι απαραίτητη για την επίτευξη των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης.

ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ- ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

 

10 Οκτωβρίου Ημέρα ευαισθητοποίησης για την ψυχική υγεία

Leonardo Diffusion XL COULD YOU PLEASE CREATE A COLOURFULL LAD 0

10 Οκτωβρίου: Ημέρα Ενημέρωσης για Θέματα Ψυχικής Υγείας

Στις 10 Οκτωβρίου, η Ημέρα ενημέρωσης για την Ψυχικής Υγείας, αποτελεί μια σημαντική ευκαιρία να αυξήσουμε την ευαισθητοποίηση γύρω από τα θέματα που αφορούν την ψυχική ευημερία.

Τι είναι η ψυχική υγεία;

Η ψυχική υγεία αναφέρεται στην κατάσταση συναισθηματικής, ψυχολογικής και κοινωνικής ευημερίας ενός ατόμου. Περιλαμβάνει την ικανότητά μας να διαχειριζόμαστε το άγχος, να σχετιζόμαστε με τους άλλους και να λαμβάνουμε αποφάσεις. Η καλή ψυχική υγεία δεν σημαίνει απουσία ψυχικών ασθενειών, αλλά την ικανότητα να αντιμετωπίζουμε τις προκλήσεις της ζωής με ανθεκτικότητα και ισορροπία.

 

Η κατάθλιψη, το άγχος, οι διαταραχές πρόσληψης τροφής και οι ψυχωτικές διαταραχές επηρεάζουν εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως. Αυτές οι καταστάσεις μπορεί να προκύψουν από συνδυασμό γενετικών, βιολογικών, περιβαλλοντικών και ψυχολογικών παραγόντων.

Αντιμετώπιση και Στήριξη

Η αντιμετώπιση των ψυχικών διαταραχών περιλαμβάνει διάφορες προσεγγίσεις:

  1. Θεραπεία: Η ψυχοθεραπεία, όπως η γνωστική συμπεριφορική θεραπεία (CBT), μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να κατανοήσουν και να διαχειριστούν τα συναισθήματά τους.
  2. Φαρμακευτική αγωγή: Σε πολλές περιπτώσεις, τα φάρμακα μπορούν να είναι αποτελεσματικά στη διαχείριση των συμπτωμάτων.
  3. Υποστήριξη από την κοινότητα: Οικογενειακή και κοινωνική υποστήριξη είναι κρίσιμη για την ανάρρωση.
  4. Αυτοβοήθεια: Τεχνικές χαλάρωσης, άσκηση και υγιεινός τρόπος ζωής μπορούν να βελτιώσουν την ψυχική υγεία. 

    Δράσεις του τομέα Υγείας- Πρόνοιας και Ευεξίας με αφορμή την Παγκόσμια ημέρα ψυχικής υγείας

Σημαντικά Βήματα

Αυτή τη χρονιά, ας δεσμευτούμε να:

  • Ενημερωθούμε: Διαβάζουμε και ενημερωνόμαστε για τα θέματα ψυχικής υγείας και τις διαθέσιμες θεραπείες.
  • Ακούσουμε: Δίνουμε χώρο σε ανθρώπους να μοιραστούν τις εμπειρίες τους και να εκφράσουν τα συναισθήματά τους.
  • Στηρίξουμε: Προσφέρουμε υποστήριξη σε φίλους και συγγενείς που μπορεί να αντιμετωπίζουν ψυχικές δυσκολίες.
  • Δράσουμε: Συμμετέχουμε σε εκδηλώσεις, σεμινάρια ή δράσεις που προάγουν την ψυχική υγεία στην κοινότητά μας.

Η ψυχική υγεία είναι ένα ζήτημα που μας αφορά όλους. Ας κάνουμε το βήμα για να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον όπου οι άνθρωποι μπορούν να ζητήσουν βοήθεια χωρίς ντροπή ή φόβο. Σήμερα, ας μιλήσουμε ανοιχτά και ειλικρινά για την ψυχική υγεία και ας διευκολύνουμε τη διαδρομή προς την ευημερία.

1-7 Οκτωβρίου – εβδομάδα ευαισθητοποιήσης αλλεργικού σοκ- αναφυλαξίας

1-7 Οκτωβρίου – εβδομάδα ευαισθητοποίησης αλλεργικού σοκ- αναφυλαξίας.Εικόνα1

Το αλλεργικό σοκ, ή αναφυλαξία, είναι μια σοβαρή και απειλητική για τη ζωή αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος σε μια αλλεργιογόνο ουσία. Συμβαίνει συνήθως ξαφνικά και μπορεί να προκληθεί από τρόφιμα (όπως ξηρούς καρπούς, θαλασσινά), φάρμακα, τσιμπήματα εντόμων ή άλλες ουσίες.

Τα κύρια συμπτώματα περιλαμβάνουν:

  • Δυσκολία στην αναπνοή
  • Οίδημα στο πρόσωπο, το λαιμό ή άλλες περιοχές
  • Ταχυκαρδία
  • Ζάλη ή λιποθυμία
  • Εξάνθημα ή κνίδωση

 

Πώς χρησιμοποιούμε Epi-pen Η αναφυλαξία απαιτεί άμεση ιατρική παρέμβαση, συχνά με τη χρήση επινεφρίνης. Αν υποψιάζεσαι ότι εσύ ή κάποιος άλλος έχει αναφυλαξία, είναι σημαντικό να καλέσεις άμεσα ασθενοφόρο.

462306462 10235023747159797 6798034520040003455 n

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς