Το Σάββατο 5 Απριλίου 2025 πραγματοποιήθηκε στη Ρόδο το 1ο SciYouth TALKS, που διοργάνωσε ο Σύλλογος για τη Διάδοση των Φυσικών Επιστημών (ΣΥ.ΔΙ.Φ.Ε.), σε συνεργασία με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, τον Δήμο Ρόδου, την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Νοτίου Αιγαίου και τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δωδεκανήσου. Η εκδήλωση φιλοξενήθηκε στις εγκαταστάσεις των Εκπαιδευτηρίων Ροδίων Παιδεία.

Στην πρωτοποριακή αυτή εκδήλωση, 30 μαθητές από 11 σχολεία της Ρόδου (Γυμνάσια και Λύκεια) μίλησαν για θέματα που τους ενδιαφέρουν και τους προβληματίζουν γύρω από τις Φυσικές Επιστήμες, με πάθος, χιούμορ, δυναμισμό και συγκίνηση.

Μεταξύ των ομιλητών ήταν και ο μαθητής της Β’ Γυμνασίου του σχολείου μας, Μαρίνος Σκλαβούνος, ο οποίος με γλαφυρό και απλό τρόπο επιχείρησε να εξηγήσει το φαινόμενο της κβαντικής υπέρθεσης και τις εφαρμογές του στον σύγχρονο κόσμο, κερδίζοντας τις εντυπώσεις και το ζεστό χειροκρότημα του κοινού.

Παρά τις δύσκολες καιρικές συνθήκες λόγω βροχόπτωσης, το πρώτο διάλειμμα της εκδήλωσης πλαισιώθηκε μουσικά από το Σύνολο Κρουστών του Μουσικού Σχολείου Ρόδου, με υπεύθυνο καθηγητή τον κ. Χασάπη. Στο δεύτερο διάλειμμα, το κοινό είχε την ευκαιρία να απολαύσει ελληνικά τραγούδια, τα οποία ερμήνευσε η μαθήτρια του σχολείου μας, Ελένη Παπανικόλα, με τη συνοδεία των Ιξάν Τατ (μπουζούκι) και Αλέξανδρου Παλώνη (κιθάρα).

Τέλος, ιδιαίτερα σημαντική ήταν η συμβολή των εθελοντών Μαρία Φαρμακίδου, Μελίνα Τσουκαλά και Άγγελου Τσιρώνη, οι οποίοι προσέφεραν πολύτιμη βοήθεια καθ’ όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης.


Comments Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Sciyouth TALKS @RODES

Την Πέμπτη 20 Μαρτίου 2025, ημέρα της εαρινής ισημερίας, πραγματοποιήθηκε και φέτος στο σχολείο μας “Το πείραμα του Ερατοσθένη” στο πλαίσιο της δράσης που διοργανώνεται κάθε χρόνο, από την ΠΑΝΕΚΦΕ.

Στη δράση συμμετείχαν μαθητές και μαθήτριες της Β’ γυμνασίου στο πλαίσιο του μαθήματος της Φυσικής. Όλα τα παιδιά με ενθουσιασμό κι ενδιαφέρον κατάφεραν να υπολογίσουν την περιφέρεια και κατ’ επέκταση την ακτίνα της Γης μετρώντας απλώς την σκιά ενός αντικειμένου.

Comments Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Πείραμα του Ερατοσθένη 2025

Το Σάββατο 25 Ιανουαρίου 2025 πραγματοποιήθηκε στο Ε.Κ.Φ.Ε. Αγίων Αναργύρων η Β’ Φάση του Πανελλήνιου Διαγωνισμού Πειραματικών Επιστημών EOES 2025 όπου το σχολείο μας συμμετείχε μετά την πρόκρισή του από τον τοπικό διαγωνισμό που πραγματοποιήθηκε στις 07 Δεκεμβρίου 2024.

Η τριμελής ομάδα που αποτελούνταν από τις/τον Γαλανομάτη Μάριο-Δημήτριο, Κουκιά Μαρίνα και Κωστάκη Ελένη είχε μία πάρα πολύ καλή παρουσία στον διαγωνισμό και τα μέλη της ομάδας έφυγαν γεμάτα με νέες εμπειρίες και ενθουσιασμό από τον διαγωνισμό καθώς είχαν την ευκαιρία να αισθανθούν “πραγματικοί” ερευνητές/τριες εφαρμόζοντας εργαστηριακές πρακτικές και να μελετήσουν τις επιστημονικές τους δεξιότητες.

Την ομάδα συνόδευσαν στην Αθήνα η κα. Βασιλική Μαριεττή (ως συνοδος και μέντορας Φυσικής) κι ο κ. Παναγιώτης Χαρίαλος Κουτεντάκης (ως εκπρόσωπος του ΕΚΦΕ Ρόδου), ενώ για τα μαθήματα Χημείας και Βιολογίας μέντορες ήταν ο κ. Άγγλεος Σταμούλης και η κα. Ειρήνη Ρούσου αντίστοιχα.

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του Σχολείου μας για την οικονομική στήριξη στην μετακίνηση καθώς και τον ιδιοκτήτης του Ομίλου Evita Hotels & Resortsκ. Νίκος Παπαϊωάννου για την ευγενική χορηγία της διαμονής της αποστολής στην Αθήνα.

Comments Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Συμμετοχή στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό EOES 2025

Την Πέμτπη 16 Ιανουαρίου 2025, οι μαθητές και οι μαθήτριες της Β’ Λυκείου παρακολούθησαν μία ζωντανή διαδυκτιακή περιήγηση στις εγκαταστάσεις του πειράματος ATLAS του CERN διάρκειας μίας ώρας (09:00-10:00).

Κατά την διάρκεια της περιήγησης, που πραγματοποιήθηκε στα Ελληνικά από Έλληνες επιστήμονες που εργάζονται στο ερευνητικό κέτρο, οι μαθητές και μαθήτριες είχαν την δυνατότητα να ενημερωθούν για την ιστορία και την λειτουργία του CERN, να δουν από “κοντά” τις εγκαταστάεις του πειράματος ATLAS και να “κατέβουν” με την βοήθεια της κάμερας στον ανιχνευτή όπου τους παρουσιάστηκαν αναλυτικά τα μέρη του ανιχνευτή και ο τρόπος λειτουργίας του.

Ευχαριστούμε θερμά την κα. Ραχήλ Αβραμίδου, τον κ. Χρυσόστομο Βαλδεράνη και τον κ. Δημήτρη Δαμιανόγλου για την φιλοξενεία και ξενάγηση στους χωρους του ATLAS.

Comments Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Εικονική περιήγηση στις εγκαταστάσεις του πειράματος ATLAS τους CERN

Περιγραφή Εργασίας:

  • Χωριστείτε, σε ομάδες 3-5 ατόμων, καιδημιουργήστε ένα σύντομο θεατρικό σκετσάκι διάρκειας 2-5 λεπτών.
  • Στο σκετσάκι θα πρέπει να ενσωματώνονται έννοιες ή φαινόμενα της φυσικής που έχετε διδαχθεί ή που σας φαίνονται ενδιαφέροντα.
  • Το περιεχόμενο του σκετς μπορεί να είναι χιουμοριστικό, εκπαιδευτικό ή ακόμα και φανταστικό, αρκεί να έχει στοιχεία που να συνδέονται με τη φυσική.

Κριτήρια Αξιολόγησης:

  1. Πρωτοτυπία: Η δημιουργικότητα και η φαντασία που επιδείχθηκαν στη σύνθεση του σκετς.
  2. Επιστημονική ακρίβεια: Ο σωστός τρόπος ενσωμάτωσης των φυσικών εννοιών.
  3. Παρουσίαση: Ο τρόπος που αποδόθηκε το σκετς στην τάξη (εκφραστικότητα, συνεργασία ομάδας).
  4. Δομή και Οργάνωση: Η συνοχή και η ροή του σκετς.

 

Παραδοτέα

  • Το κείμενο του σκετς με την αφήγηση και τους διαλόγους (σε αρχείο .doc ή pdf)
  • Το κείμενο θα το ανεβάσει ΕΝΑ μόνο μέλος της ομάδας αλλά μέσα στο αρχείο θα πρέπει να αναφέρονται όλα τα ονόματα των μελών της ομάδας

Προθεσμία παράδοσης μέχρι και 12/01/2025

 

 

1. Φυσικές Ιδιότητες του Φωτός

  • Το φως ως ηλεκτρομαγνητικό κύμα: Διάδοση και ιδιότητες.

  • Διάθλαση και Ανάκλαση του φωτός: Νόμοι και εφαρμογές.

  • Συμβολή και περίθλαση του φωτός: Από τα πειράματα του Young στις σύγχρονες εφαρμογές.

  • Ολική ανάκλαση και οι εφαρμογές της (οπτικές ίνες, κατοπτρικά τηλεσκόπια).

  • Το φάσμα του φωτός: Ορατό και μη ορατό φως (υπέρυθρο, υπεριώδες, ακτίνες Χ κ.λπ.).

2. Οπτική και Όργανα που Χρησιμοποιούν το Φως

  • Οι λειτουργίες του φακού στο ανθρώπινο μάτι και στα οπτικά όργανα.

  • Πώς λειτουργούν τα μικροσκόπια και τα τηλεσκόπια.

  • Οπτικές ίνες και η χρήση τους στην επικοινωνία.

  • Οι καθρέφτες και οι φακοί στην καθημερινή ζωή (οπτικά μέσα, φωτογραφία, ιατρική κ.ά.).

3. Το Φως στην Τεχνολογία και την Επιστήμη

  • Η τεχνολογία των laser και οι χρήσεις της.

  • Φωτοβολταϊκά και η μετατροπή του φωτός σε ηλεκτρική ενέργεια.

  • Ολογραφία: Πώς δημιουργούνται οι τρισδιάστατες εικόνες;

  • Η χρήση του φωτός στην ιατρική (laser, ακτινογραφίες, ενδοσκόπηση).

4. Το Φως και η Αστρονομία

  • Το φως των άστρων: Πώς αναλύουμε τη σύνθεση και την απόστασή τους;

  • Το ηλιακό φως και το φαινόμενο της ηλιακής ακτινοβολίας.

  • Πώς λειτουργούν τα τηλεσκόπια και οι διαστημικές αποστολές που βασίζονται στο φως.

5. Φως και Αντίληψη

  • Πώς βλέπει το ανθρώπινο μάτι το χρώμα;

  • Χρωματική όραση και αχρωματοψία: Πώς αντιλαμβανόμαστε τα χρώματα;

  • Οπτικές ψευδαισθήσεις και το πώς ο εγκέφαλος επεξεργάζεται το φως.

6. Ιστορικές και Θεωρητικές Προσεγγίσεις

  • Το δίλημμα σωματίδιο ή κύμα: Η ιστορία της μελέτης του φωτός.

  • Ο Νεύτωνας και ο Χόυγκενς: Δύο διαφορετικές θεωρίες για το φως.

  • Η κβαντική φύση του φωτός: Το φαινόμενο του φωτοηλεκτρικού και η θεωρία του Αϊνστάιν.

Comments Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Η Φυσική στη Σκηνή: Δημιουργούμε Θεατρικά Σκετσάκια με Επιστημονική Άποψη

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων