Ο άνθρωπος για να μπορεί να εξασφαλίσει την ενέργεια που χρειάζεται, για να αναπτυχθεί, και να εκτελέσει τις λειτουργίες του χρειάζεται κάποιες ουσίες που τις προσλαμβάνει από την τροφή του. Αυτές είναι:
- Οι πρωτείνες.
- Οι υδατάνθρακες
- Τα λίπη
- Τα άλατα μετάλλων
Για να προσλαμβάνει κάποιος τις απαραίτητες ποσότητες από όλες αυτές τις ουσίες, πρέπει να έχει μία ισορροπημένη διατροφή.
Το πεπτικό σύστημα του ανθρώπου
Το πεπτικό σύστημα του ανθρώπου αποτελείται από.
- τον πεπτικό σωλήνα
Ο πεπτικό σωλήνα αποτελείται από- Στοματική κοιλότητα: Γίνεται ο τεμαχισμός της τροφής και με τη βοήθεια της αμυλάσης που περιέχει το σάλιο ξεκινάει η πέψη του αμύλου. Εδώ σχηματίζεται ο βλωμός (μπουκιά)
- Φάρυγγας: προωθεί την τροφή προς τον οισοφάγο
- Οισοφάγος: με τις περισταλτικές κινήσεις που κάνει, μεταφέρει την τροφή στο στομάχι
- Στομάχι: παράγει το γάστρικό υγρό που περιέχει υδροχλωρικό οξύ κι ένζυμα. Εδώ ξεκινάει η πέψη των πρωτεϊνών αλλά καταστρέφονται και μικροοργανισμοί που έχουν περάσει με την τροφή.
- Λεπτό έντερο: ολοκληρώνεται η πέψη με την βοήθεια του παγκρεατικού υγρού και της χολής. Ολοκληρώνεται η πέψη του αμύλου και των πρωτεϊνών και εδώ γίνεται η πέψη των λιπών. Στο λεπτό έντερο γίνεται και η απορρόφηση των θρεπτικών ουσιών από τον οργανισμό με την βοήθεια αναδιπλώσεων που ονομάζονται εντερικές λάχνες.
- Παχύ έντερο: απορροφάται ένα μεγάλπο μέρος του νερού και δημιουργούνται τα κόπρανα.
- Πρωκτός: αποβάλλονται τα κόπρανα από τον οργανισμό
- τους προσατημένους αδένες
Οι προσαρτημένοι αδένες παράγουν ουσίες, όπως ένζυμα, οι οποίες εισέρχονται στον πεπτικό σωλήνα και βοηθούν στην διαδικασία της πέψης- Σιελογόνοι αδένες: παράγουν το σάλιο που φτάνει στο στόμα και περιέχει το ένζυμο αμυλάση που διασπά το άμυλο
- Πάγκρεας: παράγει το παγκρεατικό υγρό που πέφτει στο λεπτό έντερο
- Συκώτι (Ήπαρ): παράγει τη χολή που φτάνει στο λεπτό έντερο και βοηθά στην πέψη των λιπών
Διατροφή και υγεία
Η μεσογειακή δίαιτα (διατροφή) περιλαμβάνει κυρίως ελαιόλαδο, ψάρια, όσπρια και πολλά φρούτα και λαχανικά.
Με αυτη τη διατροφή ο οργανισμός εξασφαλίζει όλες τις ουσιές που χρειάζεται για να διατηρεί την υγεία του.
Η υπερβολική κατανάλωση κόκκινου κρέατος και πολλών λιπών προκαλεί διαταραχές στην υγεία μας και αυξάνει τον κίνδυνο καρδιοπαθειών και καρκίνου του εντέρου.
Τα δόντια είναι πολύ σημαντικά τόσο για την μάσηση αλλά και για την ομιλία. Για να παραμένουν υγίη, θα πρέπει να τα φροντίζουμε καθημερινά.
Στο στόμα μας ζουν πολλοί μικροοργανισμοί που τρέφονται από τα σάκχαρα που μένουν στα δόντια μετά από κάθε γεύμα και παράγουν οξέα.
Τα οξέα αυτά φθείρουν την αδαμαντίνη και στη συνέχεια την οδοντίνη των δοντιών και προκαλούν τερηδόνα. Επίσης τα οξέα μπορούν να καταστρέψουν τα ούλα, προκαλώντας ουλίτιδα.
Αυτή η εργασία έχει άδεια χρήσης Creative Commons -Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Παρόμοια Διανομή4.0.