ΖΗΤΩ Η 25Η ΜΑΡΤΙΟΥ

432683410 801324291883059 6265053254907368250 n

Στις 25 Μαρτίου έχουμε διπλή γιορτή Θρησκευτική και εθνική.

Ενδιαφέρον υπήρξε, για τους ήρωες της επανάστασης τους οποίους γνωρίσαμε έναν έναν. Γνωρίσαμε την πορεία της ζωής τους, όπως και τη συμμετοχή και την προσφορά τους στον αγώνα. Οι ενδυμασίες της εποχής μας απασχόλησαν επίσης τις παρατηρήσαμε ονομάζοντας τα μέρη από τα οποία αποτελούνται.

Στο πλαίσιο του εορτασμού της εθνικής μας επετείου, οι μαθητές/-τριες των τάξεων του νηπιαγωγείου τραγούδησαν επετειακά τραγούδια και έψαλαν τον Εθνικό μας Ύμνο. Στο τέλος, τα παιδιά πραγματοποίησαν την καθιερωμένη μαθητική παρέλαση στον προαύλιο χώρο του σχολείου με παρουσία τους γονείς και ευχήθηκαν «Χρόνια Πολλά» σε όλη την Ελλάδα.

Μια γεύση από τις δραστηριότητες και τις κατασκευές που κάναμε με τα παιδιά για την εθνική εορτή μας.
Ας ευχηθούμε γρήγορα ειρήνη και ελευθερία όπου υπάρχει πόλεμος. 🕊️

 

21 ΜΑΡΤΙΟΥ – ΤΑ ΧΕΛΙΔΟΝΙΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ

20240322 095949

Τα Χελιδονίσματα είναι τραγούδια που συνήθιζαν να λένε τα παιδιά για να αναγγείλουν τον ερχομό των χελιδονιών τον μήνα Μάρτη. Γι’ αυτό συνηθίζουμε να τα λέμε και κάλαντα του Μάρτη.

Τα χελιδονίσματα είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά έθιμα της πρώτης Μαρτίου, η συνήθεια δηλαδή να γυρίζουν το πρωί της ημέρας αυτής τα παιδιά της σχολικής ηλικίας τα σπίτια κρατώντας ένα ξύλινο ομοίωμα χελιδονιού και να τραγουδούν για τον ερχομό της ανοίξεως και την επιστροφή των χελιδονιών.

Την Άνοιξη, που λιώνουνε τα χιόνια έρχονται τα χελιδόνια, που ο ήλιος ξαναρχίζει να πυρώνει και ο ουρανός να ξαστερώνει. Τα χελιδόνια επιστρέφουν και ψάχνουν να βρουν τις φωλιές που είχαν φτιάξει την προηγούμενη χρονιά για να γεννήσουν εκεί τα μικρά τους.

Είναι σημαντικό ότι το έθιμο αυτό επιβιώνει από τους αρχαίους Έλληνες και σε άλλα μέρη της πατρίδας μας όπως στη Μακεδονία, Θράκη, Δωδεκάνησα. Πρόκειται για τα λεγόμενα «χελιδονίσματα» τα ανοιξιάτικα κάλαντα.

Έτσι και εμείς μαζί με τον 11ο Νηπιαγωγείο βγήκαμε στο προάυλιο του σχολείου μας και τραγουδήσαμε τα « Κάλαντα της άνοιξης » και οι γονείς καμάρωσαν τα παιδιά τους.

 

 

Η Αποκριά στο Νηπιαγωγείο μας

20240307 130516

Η λέξη «Απόκριες» είναι σύνθετη από τις λέξεις «από» και «κρέας». Σημαίνει δηλαδή, την αποχή από το κρέας την τελευταία εβδομάδα του τριωδίου, που μας προετοιμάζει για τη νηστεία της Σαρακοστής. Ανάλογη με την ελληνική λέξη Αποκριά είναι και η λατινική λέξη Καρναβάλι (Carneval, Carnevale, από τις λέξεις Carne=κρέας και Vale=περνάει).  🎭🎊

Οι Απόκριες διαρκούν 3 εβδομάδες, γι’αυτό και η περίοδος αυτή ονομάζεται Τριώδιο. Η πρώτη εβδομάδα των Αποκριών λέγεται και «Προφωνή», επειδή παλιά προφωνούσαν, δηλαδή διαλαλούσαν ότι άρχιζαν οι Απόκριες. Η δεύτερη εβδομάδα λέγεται «Κρεατινή» ή της Κρεοφάγου, επειδή έτρωγαν κρέας και δεν νήστευαν ούτε την Τετάρτη ή την Παρασκευή. Η τρίτη εβδομάδα λέγεται «Τυρινή ή της Τυροφάγου», επειδή έτρωγαν γαλακτοκομικά προϊόντα.

Το Νηπιαγωγείο μας γέμισε με χρώματα, χαμόγελα, δημιουργικότητα, διασκέδαση και πολύ χορό μιας και είναι από τις αγαπημένες μας γιορτές. Μιλήσαμε για τα ήθη, έθιμα, για την ιστορία και το πέταγμα του χαρταετού. «Ταξιδέψαμε» σε διάφορες χώρες και είδαμε πως είναι οι χαρταετοί καθώς σχετίζεται ότι προέρχεται από την Κίνα. 🪁

 

 

Τσικνοπέμπτη

431510689 381601484665004 6761257022469488261 n

Η Τσικνοπέμπτη γιορτάζεται 11 ημέρες πριν την Καθαρά ∆ευτέρα και το όνομά της προέρχεται από τις λέξεις «τσίκνα», τη μυρωδιά δηλαδή του καμένου ψημένου κρέατος και την ημέρα Πέμπτη.

Την Τσικνοπέμπτη ξεκινούν οι εκδηλώσεις της Αποκριάς, οι οποίες κορυφώνονται με τα Κούλουμα την Καθαρά Δευτέρα.

Η λέξη Απόκριες σημαίνει αποχή από το κρέας και η λέξη καρναβάλι-carnival προέκυψε από τη λατινική φράση «carnem levare» ή «carnis levamen», που σημαίνει «διακοπή της βρώσης κρέατος».

Οι ιδέες για τις μάσκες μας ήταν από χαρτόκουτα, από διάσημους ζωγράφους και βενετσιάνικες μάσκες. Δημιουργήσαμε σουβλάκια από πλαστελίνη και ξυλάκια. Το αποτέλεσμα ήταν εκπληκτικό!!!

 

 

6 Μαρτίου – Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Σχολικού Εκφοβισμού

20240306 123120

Η 6 Μαρτίου έχει καθιερωθεί από το Υπουργείο Παιδείας και Αθλητισμού ως Πανελλήνια Ημέρα κατά της σχολικής βίας και του εκφοβισμού. Ο όρος «εκφοβισμός και βία στο σχολείο» (school bullying) είναι ένα φαινόμενο νεανικής παραβατικότητας που εμφανίζεται σε πολλές χώρες του κόσμου. Ο σχολικός εκφοβισμός, προέρχεται από άλλα παιδιά, συνήθως της ίδιας ηλικίας και αποτελεί μορφή επιθετικής συμπεριφοράς, που εμφανίζεται κυρίως στη σχολική πραγματικότητα.

Αφιερώσαμε αυτή την μέρα με συζήτηση «τι είναι η σχολική βία; , τι σημαίνει εκφοβισμός; , τι πρέπει να κάνουμε για να προστατεύσουμε τον εαυτό μας; , σε ποιον/α να μιλήσουμε για αυτό; ,  πως να αντιμετωπίσουμε μια τέτοια κατάσταση; , πως μπορούμε να βοηθήσουμε άλλα παιδιά; » . Πολλές οι ερωτήσεις και οι απορίες μας αλλά μία είναι η απάντηση σε όλα αυτά ΕΝΣΥΝΑΙΣΘΗΣΗ.

Παρακολουθήσαμε βίντεο, διαβάσαμε παραμύθια, είδαμε εικόνες με καλές και άσχημες συμπεριφορές, μάθαμε πως πρέπει να χρησιμοποιούμε τα χεράκια μας και τι όμορφα πράγματα μπορούμε να κάνουμε μ’ αυτά.

Το σύνθημα μας για σήμερα :

 

«Κολλάμε φιλία   ❤️

Ξεχνάμε την βία» 

 

Εισαγωγή μαθητών/-τριών στα Πειραματικά σχολεία 2024-2025



Λήψη αρχείου