“Ένα παιδί, ένας δάσκαλος, ένα βιβλίο και ένα µολύβι µπορούν να αλλάξουν τον κόσµο”. Ανέφερε η Μαλάλα Γιουσαφζάι αγωνιζόμενη για το δικαίωμα των παιδιών στην εκπαίδευση.
Κατά το τρέχον σχολικό έτος και με την πολύτιμη αρωγή του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων των 6ο – 11ο Νηπιαγωγείων Κομοτηνής, καθώς και με χρήματα που συγκεντρώθηκαν από το Χριστουγεννιάτικο μπαζάρ, καταφέραμε να προμηθευτούμε ξύλινα έπιπλα βιβλιοθήκης για να δημιουργήσουμε τη σχολική βιβλιοθήκη μας η οποία θα λειτουργήσει ως χώρος φιλαναγνωσίας και δανεισμού βιβλίων.
Το παραπάνω αποτέλεσε και το φετινό σχέδιο δράσης των δύο συστεγαζόμενων νηπιαγωγείων. Στη συλλογή βιβλίων μας, προτέθηκαν παραμύθια δωρεά του ιδρύματος Μελά, της συμμετοχής του νηπιαγωγείου μας σε έρευνα του ΙΕΠ για την ΕΑΝ και των εκδόσεων ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ.
Ένας κοινόχρηστος χώρος μεταμορφώθηκε και τα νήπια απολαμβάνουν τις αφηγήσεις βιβλίων σε νέο χώρο.
Σκοπός της θεματικής ενότητας είναι οι μαθητές να μελετήσουν προτάσεις καλλιέργειας ψηφιακών δεξιοτήτων και Δεξιοτήτων της τεχνολογίας, της μηχανικής και της επιστήμης. Η μεθοδολογία STEAM προσφέρει τη δυνατότητα σε παιδαγωγούς και δασκάλους να χρησιμοποιούν διδακτικές-μαθησιακές στρατηγικές βασισμένες σε προγράμματα που εμπλέκουν και τους 5 τομείς-πεδία (φυσικές επιστήμες,τεχνολογία, επιστήμες των μηχανικών, τέχνες, μαθηματικά) και δημιουργούν ένα περιβάλλον μάθησης χωρίς αποκλεισμούς, όπου όλοι οι μαθητές μπορούν να συμμετάσχουν και να συνεισφέρουν. Η μεθοδολογία STE(A)M βασίζεται εκτός από την έρευνα και στη μάθηση με βάση ένα πρόβλημα (PBL) με στόχο να κάνει τους μαθητές καλούς επιλυτές προβλημάτων στον πραγματικό κόσμο. Η καθοδηγούμενη ανακάλυψη ιδιαίτερα για τους μαθητές του νηπιαγωγείου, μπορεί να είναι μια αναπτυξιακά κατάλληλη πρακτική όταν στόχος μας είναι να κατανοήσουν θέματα που μπορούμε να τα παρουσιάσουμε με συγκεκριμένα παραδείγματα και η διαδικασία αυτή αποτελεί το πλαίσιο στήριξης που συνιστά τη σταδιακή βοήθεια που παρέχεται στα παιδιά προκειμένου να ολοκληρώσουν δραστηριότητες στις οποίες δεν μπορούν να φέρουν εις πέρας μόνα τους (Strobel, Barneveld, 2013).
1ο Εργαστήριο: Μια μέλισσα στην τάξη μας.
Το πρωί στην τάξη μας, παρουσιάστηκε ένα κουτί μέσα στο οποίο υπήρχαν χρωματιστές κάρτες. Τί γράφουν επάνω; Οι μαθητές, χρησιμοποιώντας τους πίνακες αναφοράς της τάξης, διαπιστώνουν πως οι κάρτες μας οδηγούν στις γωνιές της τάξης μας. Άραγε τι κρύβεται μέσα στα παιχνίδια μας; Ακολουθώντας τις οδηγίες φτάνουμε στον τελικό στόχο. Ανακαλύπτουμε μία μελισσούλα!!!
Γνωρίζουμε το έντομο που ανακαλύψαμε; Τί ξέρουμε για αυτό και τί άλλο θα θέλαμε να μάθουμε; Χρησιμοποιώντας την εφαρμογή bubbl.us δημιουργούμε τα ιστογράμματα του προγράμματός μας.
Διαβάσαμε τα παρακάτω βιβλία και αντλήσαμε περισσότερες πληροφορίες για τη μέλισσα.
Αφού παρατηρήσαμε τις μέλισσες (χρώματα, μέγεθος, σχήμα, μέρη του σώματος), αποφασίσαμε να τις ζωγραφίσουμε και να στολίσουμε την τάξη μας.
Δημιουργήσαμε μέλισσες με την παλάμη μας. Συγκεκριμένα, χρωματίσαμε την παλάμη ακολουθώντας το μοτίβο των χρωμάτων κίτρινο μαύρο και τυπώσαμε το σώμα της μέλισσας. Συνεχίσαμε ζωγραφίζοντας ολάνθιστους κήπους….
mde
ενώ εργαστήκαμε και ομαδικά, φτιάχνοντας την κυψέλη με τις μελισσούλες.
2ο Εργαστήριο: Πώς φτιάχνεται το μέλι;
Παρακολουθούμε στην τάξη το παρακάτω βίντεο και μαθαίνουμε τα στάδια δημιουργίας του μελιού.
Κινητικό παιχνίδι – Μέλισσες και μελισσοκόμοι: Οι μαθητές παρατηρούν φωτογραφίες και βίντεο μαθαίνοντας για τη δουλειά του μελισσοκόμου. Πώς είναι η στολή τους και γιατί πρέπει να τη φορούν; Αφού δώσαμε απαντήσεις στα ερωτήματά μας, οι μαθητές “φορούν” τη στολή του μελισσοκόμου ή της μέλισσας και μιμούμαστε τον τρόπο που φτιάχνουν το μέλι.
Φύλλο εργασίας – Τα στάδια δημιουργίας του μελιού: Παρατηρούμε τις εικόνες και τις τοποθετούμε στη σωστή σειρά.
3ο Εργαστήριο: Μαθαίνω το εξάγωνο.
Παρατηρώντας την κυψέλη της μέλισσας, οι μαθητές παρατηρούν και σχολιάζουν το καινούργιο σχήμα που παρουσιάζεται μπροστά τους. Μαθαίνουμε και προσπαθούμε την ονομασία του και προσπαθούμε να το σχηματίσουμε με διάφορους τρόπους.
Κατασκευή – Μια μέλισσα στην κυψέλη: Παρατηρώντας μια αληθινή κυψέλη, αποφασίζουμε να δημιουργήσουμε τη δική μας και να στολίσουμε την τάξη μας.
Την τάξη μας, επισκέπτεται η μελισσούλα ρομπότ beebot. Μας αναθέτει μία αποστολή: να συγκεντρώσουμε τα σχήματα που έφερε και να φτιάξουμε μία μέλισσα.
Συνθέσαμε εξάγωνα και δημιουργήσαμε μία μέλισσα.
4ο Εργαστήριο: Τα στάδια ανάπτυξης της μέλισσας.
Η μελισσούλα beebot: Παρακολουθούμε το παρακάτω βίντεο και παρατηρούμε τη μεταμόρφωση της μέλισσας.
Στη συνέχεια, βοηθήσαμε τη Bee bot να ακολουθήσει τον κύκλος ζωής της μέλισσας. Συγκεκριμένα, έπρεπε να πάει στις εικόνες που απεικονίζονται τα στάδια ζωής της μέλισσας με τη σωστή χρονική σειρά.
Τέλος ζωγραφίσαμε τον κύκλο ζωής της μέλισσας.
Παιχνίδια στο διαδραστικό πίνακα: Οι μαθητές, χρησιμοποιώντας ένα ψηφιακό πρόγραμμα συμμετρίας, ζωγραφίζουν χρωματιστές μέλισσες.
Στη συνέχεια, παίξαμε παιχνίδια εμπέδωσης για τη μέλισσα.
5ο Εργαστήριο: Μετράμε και γράφουμε για τις μελισσούλες.
Πόσες είναι οι μέλισσες: Χρησιμοποιώντας καρτέλες και μανταλάκια μετράμε τις μέλισσες που απεικονίζονται στις εικόνες και τοποθετούμε το μανταλάκι στο σωστό αριθμό.
Το λεξικό της μέλισσας: Παρατηρούμε τις εικόνες και προσπαθούμε να “διαβάσουμε” τις λέξεις.
Στη συνέχεια, γράφουμε τη λέξη μέλισσα και τη χρωματίζουμε.
Διαβάζουμε το παρακάτω παραμύθι και δημιουργούμε το δικό μας βιβλίο για τη μέλισσα.
6ο Εργαστήριο: Αξιολόγηση του προγράμματος
Οι μαθητές χωρίζονται σε ομάδες και δημιουργούν μελισσούλες με τα επίπεδα σχήματα της τάξης.
Βοηθήσαμε τη Bee bot, γράφοντας αρχικά το κωδικό της διαδρομής και στη συνέχεια επιλέγοντας τα αντίστοιχα πλήκτρα, να ακολουθήσει τη σωστή διαδρομή ώστε να φτάσει στα λουλουδάκια και να πάρει νέκταρ.
Τα παιδιά συμπληρώνουν το παρακάτω φύλλο εργασίας, δηλώνοντας πόσο τους άρεσε το πρόγραμμα και τι ήταν αυτό που τους ενδιέφερε περισσότερο.
Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τη σελίδα, θα υποθέσουμε πως είστε ικανοποιημένοι με αυτό.ΕντάξειΔιαβάστε περισσότεραΜη αποδοχή