Σάββατο του Λαζάρου

Σάββατο του Λαζάρου σήμερα, γιορτάζουμε την ανάσταση του Λαζάρου, φίλου του Χριστού. Σε πολλά μέρη της Ελλάδας τα κορίτσια κρατώντας στολισμένα καλαθάκια με λουλούδια και πολύχρωμες κορδέλες τραγουδούν το τραγούδι του Λαζάρου.

Ήρθε ο Λάζαρος , ήρθαν τα Βάγια

ήρθε η Κυριακή που τρων τα ψάρια.

Σήκω, Λάζαρε, και μην κοιμάσαι

ήρθε η μάνα σου από την πόλη

σου ‘φερε χαρτί και κομπολόι.

Γράψε, Θόδωρε, γράψε, Δημήτρη

γράψε λεμονιά και κυπαρίσσι.

Οι κοτούλες σας αυγά γεννούνε

οι φωλίτσες σας δεν τα χωρούνε.

Δώστε ένα και μας να τα χαρούμε.

Και του χρόνου!

Οι σπιτονοικοκυρές έδιναν από ένα αυγό. Τα κορίτσια πήγαιναν τα αυγά που μαζεύονταν στο σπίτι τους και τα κρατούσαν για να τα βάψουν κόκκινα για το Πάσχα.

Επίσης κάποιοι τραγουδούν το τραγούδι του Λαζάρου κρατώντας ένα ομοίωμά του, που το έφτιαχναν μόνοι τους.

Ενδεικτική δραστηριότητα (κατασκευή)

Πώς φτιάχνουμε το ομοίωμα του Λαζάρου:

Σε μια ξύλινη κουτάλα δένουμε μια μικρότερη ξύλινη βέργα (25 εκ.) στο λαιμό της, για να σχηματίσουμε τα χέρια. Κόβουμε από ύφασμα ή χαρτί γκοφρέ ένα φουστάνι και περνάμε το χερούλι της κουτάλας από τη λαιμόκοψη. Ενώνουμε στα πλάγια τις δύο πλευρές του φορέματος με κόλλα. Στο στρογγυλό μέρος της κουτάλας ζωγραφίζουμε τα μάτια, τη μύτη και το στόμα. Τέλος, κόβουμε ένα τριγωνικό μαντίλι και το δένουμε στο κεφάλι της κούκλας.

Μπορείτε και εσείς παιδιά να τραγουδήσετε στην οικογένειά σας το τραγούδι του Λαζάρου ή ακόμη να φτιάξετε το ομοίωμα  ….