Θερμοπόταμος Θερμοπόταμος στο Λουτράκι (Πόζαρ) Αριδαίας

Το ποταμάκι (Θερμοπόταμος) που βλέπετε από το οικογενειακό φωτογραφικό μας αρχείο, συγκεντρώνει τα νερά των πηγών που αναβλύζουν στην κοιλάδα Αγίου Νικολάου στο Λουτράκι (Πόζαρ) Αριδαίας. Τα νερά, θερμοκρασίας 37° συστήνονται για λουτροθεραπεία, ποσιοθεραπεία, τόνωση και χαλάρωση. Το φυσικό κάλλος της κοιλάδας είναι απαράμιλλο, με πολλούς καταρράκτες, άγρια βλάστηση και θεαματικές βραχώδεις, απόκρημνες πλαγιές εκατέρωθεν. […]

Continue Reading

Υπόγειες πολυκατοικίες

Το υπέργειο τμήμα μιας μυρμηγκοφωλιάς, η οποία υπογείως είναι μια δικτυωμένη «πολυκατοικία», στην οποία ζει μεγάλος αριθμός μυρμηγκιών έχοντας μεγάλα αποθέματα τροφών. Φωτογραφίες του οικογενειακού μας αρχείου από τον κήπο μας.  

Continue Reading

Αγιόκλημα, Αγιόφυλλο, Αιγόκλημα, Αγριόκλημα, Καπερφόλιο, Λονίκερα, Lonicera.

Σημαντικό μελισσοκομικό φυτό. Ακόμη και τώρα, μας αρέσει να αφαιρούμε το επάνω μέρος του άνθους και να ρουφάμε τη χρυσή σταγόνα με το γλυκό νέκταρ, όπως κάναμε παιδιά. Φωτογραφία του οικογενειακού αρχείου μας, από τον λόφο «606» της Έδεσσας.

Continue Reading

Η βυζαντινή γέφυρα της Έδεσσας.

Πρόκειται για τοξωτή γέφυρα που κατασκευάστηκε με πωρόλιθο, άφθονο υλικό της περιοχής, παράγωγο της καθίζησης των αλάτων ασβεστίου των άφθονων νερών που ρέουν παντού. Όλη η γειτονιά ονομάστηκε κιουπρί, που σημαίνει στα τουρκικά γεφύρι. Τον χώρο αυτό όπως και αρκετούς άλλους διάλεξε ο Νίκος Κούρκουλος για τα γυρίσματα της ταινίας «το φράγμα». Εικάζεται ότι από […]

Continue Reading

Χοιρόψωμο, Αυτιά λαγού, Κολλιτσίνια, Τρικλαμίδες, Λουλλάδες, Χελώνα, Κοτταρίδες, Κυκλάμινο, Cyclamen.

Στην αρχαιότητα γνωστό ως «κισσόφυλλον». Οφείλει το όνομά του στο γεγονός ότι οι μίσχοι των φύλλων τυλίγονται σε κύκλους. Είναι το εθνικό φυτό της Κύπρου. Ο αρχαίος Διοσκουρίδης το πρότεινε ως αντίδοτο στα δηλητήρια και στα δαγκώματα των φιδιών. Φωτογραφία του οικογενειακού μας αρχείου, από τον κήπο μας.

Continue Reading

Αμυγδαλέα, Αμυγδαλιά, Prunus amygdalus.

Προάγγελος της άνοιξης και του έρωτα. Ενέπνευσε τον ποιητή Γεώργιο Δροσίνη να γράψει την “Ανθισμένη αμυγδαλιά”. Το ποίημα μελοποίησε ο Γιώργος Κωστής και έγινε παγκόσμια επιτυχία με τίτλο “Ετίναξε την ανθισμένη αμυγδαλιά”. Το τραγούδι μεταφράστηκε σε πολλές ξένες γλώσσες. Η αμυγδαλιά αυτή βρισκόταν στο περιβόλι του δίπατου αρχοντικού της οικογένειας Δροσίνη, στη γωνία των οδών […]

Continue Reading

Σπίτι όσο χωρείς …

Όταν βλέπω μικρά σπίτια με κήπο λαχανικών και ανθέων, με εμφανές το μεράκι των κατοικούντων, πάντα μου έρχεται η σοφή φράση «σπίτι όσο χωρείς και χωράφι όσο θωρείς». Οι νεοέλληνες πράξαμε το αντίστροφο, πουλήσαμε το χωράφι για να κτίσουμε το τριώροφο, που μόλις μεγαλώσουν τα παιδιά, μας φαίνεται τεράστιο, άσε που είναι και ασύμφορο (φόροι, […]

Continue Reading

Μετά τη στροφή …

Πολλές φορές μαλώνω τον εαυτό μου: «μην έχεις το μυαλό σου στην επόμενη εικόνα, μετά τη στροφή. Μην εστιάζεσαι στο μετά. Απόλαυσε την εικόνα που έχεις μπροστά σου. Να είσαι εστιασμένος στο τώρα». Φωτογραφία του οικογενειακού μας αρχείου από διαδρομή στο Καϊμάκτσαλαν …

Continue Reading

Το χάσμα του Λυκόστομου Δήμου Αριδαίας.

Κάθε φορά που προσεγγίζω την Αλμωπία, αγαπημένος μου τόπος, πέφτει η ματιά μου από μακρυά σε τούτο το χάσμα, πίσω από το χωριό Λυκόστομο κι έχω την εντύπωση ότι το χάσμα αυτό έδωσε το όνομα στο χωριό. Αριστερά στα 8 χιλιόμετρα το Λουτράκι (Πόζαρ), πίσω από τα βουνά η γειτονική FYROM …

Continue Reading

Θα σε νικήσω φύση …

Θα σε νικήσω φύση … Μια αλαζονική στάση του ανθρώπου όλων των εποχών απέναντι στα φυσικά φαινόμενα, θαλασσοταραχές, σεισμοί, καύσωνες, παγετοί … Στη φωτογραφία του οικογενειακού μας αρχείου το ποτάμι δίπλα στον κήπο μας μετά από νεροποντή, που λίγο πριν είχε απειλήσει το γιοφύρι, είναι ακόμα αγριεμένο, αλλά ευτυχώς έχει πέσει η στάθμη του …

Continue Reading

Ροβίνια, Ψευδοακακία, Robinia pseudoacacia.

Μελισσοκομικό δέντρο που χρησιμοποιείται ως καλλωπιστικό σε πάρκα και δρόμους. Ο φλοιός περιέχει μεγάλη ποσότητα δεψικών ουσιών που χρησιμοποιούνται στη βυρσοδεψία και τη βοταβοθεραπεία. Το αραβικό κόμμι που εκκρίνεται από τον φλοιό, διαλυμένο σε κρύο νερό, δίνει τη γνωστή «γόμα» για τα χαρτιά. Φωτογραφία του οικογενειακού μας αρχείου, από τον λόφο «606» της Έδεσσας.

Continue Reading