Σχολικό έτος 2004-05
Συμμετέχοντες: 18 εκπαιδευτικοί (1 ομάδα)
Συντονιστής: Κωνσταντίνος Κιουρτσής
Διάρκεια 24 ώρες. Οκτώ τρίωρες συναντήσεις (16:00-19:00)
Λίγα λόγια για τη λειτουργία της μαθητικής ομάδας εργασίας (πχ αγωγής υγείας) θα βρείτε στη διαδικτυακή θέση https://blogs.sch.gr/kkiourtsis/?p=6338
Είμαι καλά-Είσαι καλά
Συνέχεια της προηγούμενης δραστηριότητας με τίτλο “το τρίγωνο ενός δράματος”. Η θεωρητική βάση αυτού του μοντέλου προέρχεται από τη “συνδιαλεκτική ανάλυση”, μια ψυχοθεραπευτική προσέγγιση που αναπτύχθηκε από τον Eric Berne.
Σε έναν πίνακα σχεδιάζουμε δύο άξονες: Ο κατακόρυφος έχει άκρα: “είμαι καλά” και “δεν είμαι καλά”. Ο οριζόντιος έχει άκρα: “είσαι καλά” και “δεν είσαι καλά”.
Στη συνέχεια ακολουθεί μια μικρή διάλεξη, στην οποία ο συντονιστής εξηγεί τα παρακάτω: “Επικρατεί η άποψη ότι το παιδί από πολύ νωρίς διαμορφώνει μια αντίληψη για την αξία που αποδίδει στον εαυτό του αλλά και για την αξία που του αποδίδουν οι άλλοι, με βάση τις εμπειρίες του και τη συμπεριφορά των άλλων απέναντί του. Αυτή η αντίληψη μπορεί να επηρεάσει το παιδί σε μεγάλο βαθμό, με αποτέλεσμα να κυριαρχεί στη ζωή του ένα από τα τέσσερα τεταρτημόρια” που σχηματίζουν οι δυο άξονες.
Μετά, ζητάμε από τα μέλη της ομάδας να πουν σε ποια τεταρτημόρια νομίζουν ότι ανήκουν οι τρεις ρόλοι: θύτης, θύμα και σωτήρας. Γράφουμε τις παρατηρήσεις τους.
Ακολούθως, ζητάμε από τα μέλη να λένε λέξεις ή εκφράσεις που δείχνουν πώς θα μπορούσε να συμπεριφέρεται, πώς θα σκεφτόταν, ή πως θα αισθανόταν ένα άτομο που τοποθετείται στο καθένα από τα τέσσερα τεταρτημόρια.
Γράφουμε τις λέξεις-εκφράσεις αυτές στα αντίστοιχα τεταρτημόρια.
Ακολουθεί ελεύθερη συυζήτηση.
Εναλλακτικά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τα παρακάτω τρίγωνα:
εκπαιδευτικός – μαθητής – γονιός
πατέρας – μητέρα – παιδί
πολίτης – κράτος – συνήγορος του πολίτη