Βιωματικό Σεμινάριο με θέμα «Η συναισθηματική υγεία και οι διαπροσωπικές σχέσεις των εφήβων». Δραστηριότητα «Το τρίγωνο ενός δράματος»

Εγχειρίδια-Άρθρα Εκπαιδευτική Συμβουλευτική Προσωπικές Εργασίες

Σχολικό έτος 2004-05
Συμμετέχοντες: 18 εκπαιδευτικοί (1 ομάδα)
Συντονιστής: Κωνσταντίνος Κιουρτσής
Διάρκεια 24 ώρες. Οκτώ τρίωρες συναντήσεις (16:00-19:00)
Λίγα λόγια για τη λειτουργία της μαθητικής ομάδας εργασίας (πχ αγωγής υγείας) θα βρείτε στη διαδικτυακή θέση https://blogs.sch.gr/kkiourtsis/?p=6338

Το τρίγωνο ενός δράματος 

Ζητάμε τρεις εθελοντές για τρεις ρόλους. Θύτης, θύμα, σωτήρας. Δίνουμε προφορικές οδηγίες μόνον στους τρεις εθελοντές. Ο θύτης θα κατηγορήσει το θύμα για κάτι. Το θύμα δέχεται τις κατηγορίες αλλά δεν αντιδρά σοβαρά. Την υπεράσπιση του θύματος αναλαμβάνει ο σωτήρας, που μιλάει για λογαριασμό του θύματος.
Παράδειγμα 1. Ο θύτης απευθύνεται στο θύμα με τη φράση: “Βαρέθηκα να σε περιμένω. Μια ζωή καθυστερείς, τίποτε δεν παίρνεις στα σοβαρά”.
Παράδειγμα 2. Ο θύτης απευθύνεται στο θύμα με τη φράση: “Συνέχεια μου φορτώνεις τις δουλειές σου. Εγώ δουλεύω και εσύ τεμπελιάζεις. Είσαι τελείως άχρηστος/η” !

Πριν από την παράσταση εξηγούμε στα υπόλοιπα μέλη ότι θα παρακολουθήσουν ένα παιχνίδι ρόλων και ότι θα πρέπει να σκεφτούν πώς θα χαρακτηρίσουν τους τρεις ρόλους.

Ακολουθεί το παίξιμο ρόλων και ο χαρακτηρισμός των τριών ρόλων.

Σχεδιάζουμε στον πίνακα το τρίγωνο του δράματος με κορυφές: Θύτης, θύμα, σωτήρας. Εξηγούμε τους τρεις ρόλους και τις εναλλαγές τους. Πχ ο σωτήρας να γίνεται θύτης. Διευκρινίζουμε γιατί είναι λάθος να παριστάνει κανείς το σωτήρα.

Στη συνέχεια όλα τα μέλη σχηματίζουν τριάδες και παίζουν το τρίγωνο του δράματος για 3-5 λεπτά.

Ακολούθως χωρίζουν σε τρεις ομάδες: ομάδα “θύτες”, ομάδα “θύματα” και ομάδα “σωτήρες”. Όλες οι ομάδες εκφράζουν απαντήσεις στα ερωτήματα:
– πώς ένιωσες στο ρόλο σου;
– άλλαξε ο ρόλος σου κατά τη διάρκεια της δραστηριότητας;

Ολομέλεια: Προσωπική έκφραση σε ένα από τα ερωτήματα:
– ποιον από τους τρεις ρόλους παίζω συνήθως στη ζωή μου; ή
– ποιον από τους τρεις ρόλους αποφεύγω συνήθως στη ζωή μου;