Πρόβα Εργαστηρίου για Εκπαιδευτικούς: Πρόσωπα και προσωπεία, από τη θεωρία στην πράξη. Μέρος Θ΄.

Εγχειρίδια-Άρθρα Προσωπικές Εργασίες

Σχολικό έτος 2002-03
Συμμετέχοντες: 21 εκπαιδευτικοί
Διάρκεια: Δέκα έξι (16) ώρες. Δύο ημέρες.
Συντονιστές: Έλενα Μίντση και Κωνσταντίνος Κιουρτσής
Λίγα λόγια για τη λειτουργία της μαθητικής ομάδας εργασίας (πχ αγωγής υγείας) θα βρείτε στη διαδικτυακή θέση http://blogs.sch.gr/kkiourtsis/?p=6338
 
Εργαστήρι κατασκευής μάσκας (εκπαιδεύτρια: Έλενα Μίντση). Μέρος Θ΄.

Υλικά
Γυψόγαζες. Δοχείο με νερό. Σφουγγαράκια ατομικά για καθαρισμό του προσώπου. NIVEA ή άλλη κρέμα λιπαρή προσώπου. Αφρολέξ μαλακό ή σφουγγαράκια. Ψαλίδι. Λάστιχο χοντρό στρογγυλό. Οδοντογλυφίδες. Κόλλα για ξύλα τύπου atlacol. Λευκά χαρτιά λεπτά (περιτυλίγματος ψωμιών). Ύφασμα προστατευτικό για τα  ρούχα. Καπελάκι ή κορδέλα μαλλιών . Χρώματα aquarelle. Πινέλα. Βαμβάκι. Πολύ φαντασία!!!!

Διαδικασία
Πριν ξεκινήσουμε την κατασκευή της μάσκας, φοράμε μια φόδρα παλιά ή ένα προσόψι ή ο,τιδήποτε μπορεί να προστατέψει τα ρούχα μας από τις υγρές γυψόγαζες που τυχόν θα πέσουν πάνω στα ρούχα μας.
Τραβάμε τα μαλλιά με μια κορδέλα για να έχουμε ελεύθερο το πρόσωπο.
Αλείφουμε προσεκτικά και με αρκετή ποσότητα όλο το πρόσωπο εκτός από τα μάτια (αλείφουμε και τα φρύδια) με NIVEA.
Αρχίζουμε να τοποθετούμε περιμετρικά του προσώπου τις μακρόστενες λωρίδες της γυψόγαζας και προχωρούμε προς το εσωτερικό του προσώπου με μικρότερες λωρίδες γάζας. Πρέπει να καλύψουμε όλο το πρόσωπο εκτός από τα μάτια και τις ρινικές κόγχες.
Το στόμα το αφήνουμε ακάλυπτο ή το καλύπτουμε στο τέλος ανάλογα με τις ανάγκες του εργαστηρίου. Φροντίζουμε να καλύψουμε ομοιόμορφα όλο το πρόσωπο ζητώντας από το μοντέλο μας να παραμένει ανέκφραστο σε όλη τη διάρκεια της κατασκευής της μάσκας. Όταν βεβαιωθούμε ότι ολοκληρώσαμε την κατασκευή περιμένουμε περίπου 3-5 λεπτά για να “στεγνώσει”.
Η μάσκα αποκολλάται με προσοχή από το πρόσωπο με συντονισμένες κινήσεις και των δύο. Το μοντέλο φουσκώνει δυνατά τα μάγουλα του σαν να επρόκειτο να φουσκώσει ένα μπαλόνι, μετά κλείνει σφιχτά τα μάτια του 2-3 φορές και μόλις αισθανθεί ότι η μάσκα μετακινείται τότε μόνο γίνεται η αποκόλληση ως εξής: ο κατασκευαστής της μάσκας στέκεται πίσω από το μοντέλο του στηρίζει το πηγούνι του στο κεφάλι του μοντέλου του, τοποθετεί τα δύο το τα χέρια  πάνω στα καλυμμένα μάγουλα του μοντέλου και με ελαφριές και σταθερές κινήσεις κουνάει τη μάσκα μπρος πίσω μέχρι να ξεκολλήσει εντελώς.
Το μοντέλο ξεπλένει το πρόσωπο του αμέσως με χλιαρό νερό και απομακρύνει προσεκτικά τυχόν υπολείμματα από το πρόσωπο του.
Η μάσκα έχει στεγνώσει αρκετά  και στερεώνουμε δύο οδοντογλυφίδες στα μέρη των αυτιών για να περάσουμε αργότερα το λάστιχο που θα τη στηρίζει στο πρόσωπο.
Δουλεύουμε με προσοχή την περιοχή του στόματος και των ματιών δίνοντας την έκφραση που επιθυμούμε με μικρές λωρίδες γυψόγαζας που τοποθετούμε στην περιοχή μέσα έξω για μεγαλύτερη σταθερότητα και ομοιομορφία όγκου.
Ενισχύουμε τη μάσκα με κόλλα διάφανη στο εσωτερικό της και τοποθετούμε μικρά λευκά ημιδιαφανή χαρτιά για να την καλύψουν (εύκολη και καλή λύση είναι οι λευκές κόλες περιτυλίγματος των ψωμιών).
Κάνουμε τις απαραίτητες προσθήκες στη μάσκα ανάλογα με το είδος της και το σκοπό της, (π.χ. φρύδια, ελιές, μύτη εξογκωμένη τύπου comedia dell” arte)
Η μάσκα είναι έτοιμη να βαφεί ανάλογα με τη χρήση  και το σκοπό για τον οποίο κατασκευάστηκε!
Την αφήνουμε να στεγνώσει καλά , περνούμε το λάστιχο (να είναι αρκετά φαρδύ γιατί οι μάσκα έχει κάποιο βάρος) και είναι έτοιμη για χρήση.

τέλος
τέλος
maskes
maskes