Μαθητές απήγγειλαν Όμηρο στο 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης στην Αθήνα

Eνημέρωση Nέα Εγχειρίδια-Άρθρα

«Η πρώτη ανθρώπινη κραυγή στο πρώτο φως / (…) / Η πρώτη αυγή του συμμετοχικού φασισμού / Η προτελευταία ελεύθερη ραδιοφωνική εκπομπή / Το προτελευταίο ξεμπρόστιασμα από ανεξάρτητη εφημερίδα / Το προτελευταίο ανεξάρτητο βιβλιοπωλείο με τη δική του τρέλα / Η προτελευταία αριστερή ματιά Ομπάμα – Νιρβάνα / Η πρώτη υπέροχη μέρα για το Κίνημα Κατάληψης της Γουόλ Στριτ / προκειμένου να οικοδομήσουμε καταπάνω σ’ αυτή την ήπειρο ένα νέο έθνος».
Στίχοι δυναμικοί, ανατρεπτικοί, από έναν βετεράνο του ποιητικού λόγου, τον Αμερικανό Λόρενς Φερλινγκέτι. Ο 93χρονος ποιητής, γνωστός και από την ταύτισή του με τη γενιά των μπιτ και από το θρυλικό βιβλιοπωλείο City Light στο Σαν Φρανσίσκο, το οποίο είχε γίνει συχνά στόχος ακροδεξιών οργανώσεων, έστειλε βιντεοσκοπημένο ένα ποίημα-μήνυμα στο 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης στην Αθήνα που ακούστηκε χθες το βράδυ στην εναρκτήρια εκδήλωση στον κήπο του Μεγάρου Μουσικής.
Ο ίδιος στο βίντεο εμφανίστηκε με μια μάσκα που παρέπεμπε στο Άγαλμα της Ελευθερίας. Από μαγνητοσκοπημένο βίντεο διάβασε και ο φίλος και συνομήλικός του, Έλληνας ποιητής Νάνος Βαλαωρίτης, το ποίημά του «Πώς εξόντωσε ο Ξέρξης τους 300 του κύκλου ποιητών».
Το «μήνυμα» Φερλινγκέτι δεν ήταν η μοναδική έκπληξη της βραδιάς. Ήταν και η μνεία στη μνήμη του νομπελίστα Ιρλανδού ποιητή Σέιμους Χίνι, του Κολομβιανού συγγραφέα Αλβάρο Μούτις και του ποιητή Κόφι Αβουνόρ από την Γκάνα που έχασε τη ζωή του στο μακελειό του εμπορικού κέντρου στο Ναϊρόμπι.
Στις εκπλήξεις, εκείνες που δείχνουν τις ρίζες της ποίησης και τη μακρά παράδοση της Ελλάδας στον ποιητικό λόγο, ήταν και η απαγγελία στίχων Ομήρου, Καβάφη, Σεφέρη και Ελύτη από μαθητές του 54ου Δημοτικού Σχολείου Αθηνών. «Οι ρίζες μας είναι εδώ, στην Ελλάδα», δήλωσε ο Ιταλός ποιητής Λέλο Βότσε. «Οι Έλληνες επινόησαν τη δυτική ποίηση», ο Πολωνός Ανταμ Ζαγκαγιέφσκι.
«Καλώς ήλθατε» σε διάφορες γλώσσες απηύθυναν τα παιδιά στον κόσμο που διάλεξε για δύο σχεδόν ώρες την ανεξάρτητη γλώσσα της ποίησης και όχι την παραλυτική απελπισία που προκαλεί η εποχή. Αλλά και στους είκοσι περίπου ποιητές που πήραν στη συνέχεια τον λόγο, απαγγέλλοντας από ένα ποίημά τους. Ανάμεσά τους οι Κατερίνα Αγγελάκη-Ρουκ, Γιάννης Δάλλας, Δημήτρης Καλοκύρης, Κώστας Παπαγεωργίου, μερικοί από τους Έλληνες, και ο Μεξικανός Ομέρο Αρίτζις, ο Ιρλανδός Ντέσμοντ Ιγκαν, ο Γερμανός Γκέρχαρντ Φάλκνερ, ο Ελβετός Γιόχεν Κέλτερ, ο Ισπανός Χουάν Κάρλος Μέστρε, η Δανή Πία Τάφντρουπ κ.ά.
Ποίημα της Κικής Δημουλά, που απουσίαζε για λόγους υγείας, διάβασε ο Ντίνος Σιώτης και το ποίημα «Πύλη των λεόντων» του απόντος στην Ιταλία Τίτου Πατρίκιου απήγγειλε ο ποιητής Γιώργος Χουλιάρας, συντονιστής της εκδήλωσης. Θερμά ήταν τα χειροκροτήματα του κόσμου, κυρίως νέων ανθρώπων, όρθιων και καθισμένων στο γρασίδι.
«Προς τι η ποίηση σήμερα σε σχέση με την πληγωμένη αρχαϊκή πρωτεύουσα της Ευρώπης που είμαστε», αναρωτήθηκε στην εναρκτήρια ομιλία του ο Δημήτρης Αγγελής, εκ μέρους του Κύκλου Ποιητών, διοργανωτή του φεστιβάλ. «Η ποίηση, προσέθεσε, δεν αλλάζει πολιτικές, δεν προσανατολίζει τις μάζες, δεν είναι κοινωνικώς ωφέλιμη μπορεί όμως να αλλάξει ριζικά τη ζωή κάποιων ανθρώπων, να τους ενώσει».
Δημοσίευση   http://www.ethnos.gr/   24.09.2013 ΔΗΜΗΤΡΑ ΡΟΥΜΠΟΥΛΑ  dirouboula@pegasus.gr