Ο Ηρακλής και ο Κότσυφας και η Χώρα της Ευτυχίας.

Εγχειρίδια-Άρθρα Εκπαιδευτική Συμβουλευτική Μελέτη Περίπτωσης Προσωπικές Εργασίες

Μία παραλλαγή του μύθου από τον συντονιστή Κων. Κιουρτσή, σε επιμορφωτικό σεμινάριο Αγωγής Υγείας για 20 εκπαιδευτικούς Π/θμιας Εκπ/σης Πέλλας με γενικό τίτλο: Η ομάδα εμπειρίας στα σχολικά προγράμματα Αγωγής Υγείας και η πρόληψη της εξάρτησης. Διάρκεια 5 ώρες. Έδεσσα 8ο Δημοτικό Σχολείο, 19 Ιουνίου 2001.

Δραστηριότητα:
Φάση 1: Ο συντονιστής διαβάζει την ιστορία.
Δρόμο παίρνει, δρόμο αφήνει ο Ηρακλής και φτάνει σε ένα δάσος με ψηλά δέντρα.  Ο δρόμος του όμως χωρίζει στα δυο. Ποιον να πάρει, αυτόν προς τα δεξιά ή τον άλλο προς τα αριστερά; Τα δέντρα είναι γεμάτα κοτσύφια. Ρωτάει λοιπόν κάποιον κότσυφα:
« Έχετε αρχηγό;». «Ναι, του απαντάει αυτός. «Και πού μπορώ να τονε βρώ;». «Θα τον φωνάξω αμέσως», του λέει ο κότσυφας. «Και πώς τονε λένε τον αρχηγό σας;», «Σοφό τονε λένε», «Και γιατί τονε λένε Σοφό;» απόρησε ο Ηρακλής. «Γιατί λέει πάντα τα ίδια και τα ίδια» του απάντησε ο κότσυφας και έδωσε μια με τις φτερούγες του και χάθηκε.
Ο Ηρακλής κάθισε και ακούμπησε σε ένα δέντρο για να ξεκουραστεί. Σε λίγο νάσου ένας αργός και γέρος κότσυφας. «Άκουσα πως μ’ έψαξες. Είμαι ο Σοφός». «Ναι, θέλω να πάω στη Χώρα της Ευτυχίας, αλλά βρίσκομαι σε αυτό το σταυροδρόμι και δε ξέρω ποιόν δρόμο να πάρω. Αυτόν προς τα δεξιά, ή τον άλλο προς τα αριστερά;». Ο γερο-κότσυφας πήρε μιαν ανάσα και του είπε: «Στη Χώρα των κοτσυφιών υπάρχουν δύο δρόμοι. Ο ένας είναι μακρύς και δύσκολος. Ο άλλος σύντομος και εύκολος». «Εσύ τί με συμβουλεύεις; Ποιόν να ακολουθήσω;» ρώτησε ο Ηρακλής. «Α!  Εσύ αποφασίζεις. Μα να ξέρεις. Τα δέντρα μπορεί να είναι των κοτσυφιών αλλά οι δυο δρόμοι ανήκουν σε δύο γυναίκες». «Και πληρώνεις φόρο σ’ αυτές;». «Ναι, κάτι έχω ακούσει». «Και τις γνωρίζεις αυτές τις γυναίκες;». «Τις έχω δει, η μια είναι όμορφη και καπάτσα, αυτή έχει το σύντομο δρόμο, η άλλη είναι γλυκιά και ταπεινή.  αυτή έχει τον μακρύ δρόμο». «Και ποιόν με συμβουλεύεις να ακολουθήσω  εγώ;». «Και οι δυό δρόμοι, σε πάνε στη Χώρα της Ευτυχίας». «Και ποιος είναι ο καλύτερος;». «Και οι δυό δρόμοι, σε πάνε στη Χώρα της Ευτυχίας». «Και ποιός θα μου αρέσει;». «Και οι δυό δρόμοι, σε πάνε στη Χώρα της Ευτυχίας». Αυτά  είπε ο Σοφός και χάθηκε αργά-εργά μέσα στα δένδρα»

Φάση 2: Ζητείται από τα μέλη σε μικρές ομάδες των 4-6 μελών να ζωγραφίσουν έναν κοινό πίνακα της ομάδας με τους δύο δρόμους, όπως τους φαντάζονται να είναι στη σημερινή πραγματικότητα. Μετά η κάθε ομάδα παρουσιάζει το έργο της.

Φάση 3: Στην ολομέλεια όλα τα μέλη διαδοχικά εκφράζουν το πώς ένιωσαν μετέχοντας στη δραστηριότητα.