Περίπτωση Διαβούλευσης: Η αλάνα της γειτονιάς αλλάζει χρήση.

Εγχειρίδια-Άρθρα Εκπαιδευτική Συμβουλευτική Μελέτη Περίπτωσης Προσωπικές Εργασίες

Την παρακάτω περίπτωση την πρότεινα ως εκπαιδευτής Ενηλίκων στη Θεματική Ενότητα “Το Φυσικό Περιβάλλον – Οικολογία και Ατμόσφαιρα – Κλιματική Αλλαγή”, σε πρόγραμμα που υλοποίησε το Ινστιτούτο Διαρκούς Εκπαίδευσης Ενηλίκων στη Θεσσαλονίκη, το 2010.

Η περίπτωση: Οι κάτοικοι μιας περιοχής της πόλης με πολύ πυκνή δόμηση και καθόλου πράσινο, είναι αναστατωμένοι επειδή έχει χορηγηθεί άδεια για την ανέγερση ενός συγκροτήματος κτισμάτων στο μοναδικό ελεύθερο οικόπεδο της περιοχής, έκτασης 8 στρεμμάτων, το οποίο για χρόνια ήταν αλάνα και πρόχειρο parking των κατοίκων. Συγκεκριμένα, οι ιδιοκτήτες αυτού του οικοπέδου, το παραχώρησαν για εικοσαετή εκμετάλλευση σε μια εταιρεία, η οποία θα κατασκευάσει ένα μεγάλο εμπορικό κέντρο για να το εκμεταλλευτεί. Όμως οι εκπρόσωποι μιας ΜΚΟ ζητάνε από τους κατοίκους και τις τοπικές αρχές να κινητοποιηθούν για να αποτραπεί η κατασκευή του εμπορικού κέντρου και να παραχωρηθεί το οικόπεδο για την κατασκευή Εκκλησίας και αστικού άλσους.

Το έργο των ομάδων: Σχηματίζονται τέσσερις ομάδες που εκπροσωπούν τις εξής κοινωνικές ομάδες της περίπτωσης: (1) οι ιδιοκτήτες του οικοπέδου, (2) εκπρόσωποι της ΜΚΟ, (3) κάτοικοι της γειτονιάς και (4) εκπρόσωποι της κατασκευαστικής εταιρείας. Ο εισηγητής της συνάντησης αναλαμβάνει τον συντονισμό της διαβούλευσης. Στόχος είναι η διαβούλευση να καταλήξει σε μια πρόταση, με την οποία να συμφωνούν όλες οι κοινωνικές ομάδες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *