Συνεχίζω να δημοσιεύω περιπτώσεις μελέτης των ομάδων εργασίας των σεμιναρίων που πραγματοποιήθηκαν το σχολικό έτος 2012-13, με τους παρακάτω τίτλους:
- · «Μια ήρεμη τάξη δεν είναι πάντα αυτό που φαίνεται»,
- · «Η φυλακή του φύλου: Φέρσου ως αγόρι, φέρσου ως κορίτσι»,
- · «Διαπροσωπικές σχέσεις και επικοινωνία των εφήβων στη σύγχρονη πολυπολιτισμική κοινωνία»
- · «Σχεδιάζοντας μαθησιακά σενάρια για μαθητική ομάδα εξωδιδακτικών δραστηριοτήτων»
- · «Εκπαίδευση στις αρχές καλής λειτουργίας της μαθητικής ομάδας μάθησης»
Όλες οι δημοσιεύσεις που αναφέρονται σε μελέτη περίπτωσης είναι διαθέσιμες στην κατηγορία «ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ» του παρόντος blog.
Στο κάθε σεμινάριο συμμετείχαν 110-140 εκπαιδευτικοί, οι οποίοι κατανεμήθηκαν σε ομάδες των 20 περίπου μελών, με διάρκεια 5 ώρες ανά ομάδα.
Παρακάτω παραθέτω περίπτωση, στην οποία εργάστηκαν οι 5 υπο-ομάδες των συμμετεχόντων εκπαιδευτικών. Η εργασία των υπο-ομάδων ήταν να βοηθήσουν την Ελένη να αποφασίσει με ποιους θα πάει και ποιούς θα αφήσει. Με την ολοκλήρωση των εργασιών τους, τα μέλη των 5 υπο-ομάδων είχαν τη δυνατότητα να παρουσιάσουν το αποτέλεσμα της εργασίας τους πολλούς τρόπους όπως με παίξιμο ρόλων, με γραπτό περιγραφικό κείμενο, με αφήγηση, κά.
Ελένη, Α΄ Λυκείου
Η Ελένη ανήκει σε μια παρέα δημοφιλών κοριτσιών της Α΄ Λυκείου. Φέτος ήρθε από άλλη πόλη η Αναστασία, η οποία κάθεται στο ίδιο θρανίο με την Ελένη και προσπαθεί να γίνει φίλη της. Η Ελένη συμπαθεί την Αναστασία για τον εξαιρετικό χαρακτήρα της και τις σπουδαίες ικανότητές της στα μαθηματικά. Η Ελένη θέλει την Αναστασία στην παρέα τους, τα κορίτσια όμως της παρέας ενοχλούνται από αυτήν την καινούρια σχέση και δεν θέλουν την Αναστασία στην παρέα τους, επειδή τη θεωρούν φτωχιά και παρακατιανή τους. Έτσι έχουν τονίσει στην Ελένη: «διάλεξε: ή αυτή ή εμείς».
Σημείωση: Τα προϊόντα της εργασίας των ομάδων τα συγκέντρωσα, τα κωδικοποιώ και τα αναλύω. Όταν ολοκληρωθεί η όλη η διαδικασία, θα ανακοινώσω τα αποτελέσματα στο παρόν blog.