Με τη συνεργασία του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης, του Βρετανικού Συμβουλίου και του ΝΟΗΣΙΣ συνεχίζεται για όγδοη συνεχή χρονιά η πραγματοποίηση των «Καφέ της Επιστήμης» και όπως πάντα, σας προσκαλούν να απολαύστε τον καφέ σας και να συζητήσετε με τους ειδικούς επιστημονικά ζητήματα που προκαλούν το ενδιαφέρον μας.
Η αρχιτεκτονική και η μουσική προσεγγίζονται καταρχήν μέσω της ακουστικής, μήκος κύματος, ήχοι, νότες, διαστάσεις, χρώματα, θόρυβος και λαβύρινθος. Στη συνέχεια αναλύεται η σχέση του ήχου με την εικόνα όπως ο ήχος, ο θόρυβος και η μουσική στη ζωγραφική και τη γλυπτική, οι τρόποι απεικόνισης του ήχου και η «ηχογράφηση» της εικόνας. Η αρχιτεκτονική της μουσικής εισαγάγει την μουσική της αρχιτεκτονικής με γνωστά αρχιτεκτονικά έργα εμπνευσμένα από τη μουσική. Τέλος, ηχητικοί χώροι για ένα μουσικό θέμα, κουβούκλια ορχήστρας, μουσικοί κύβοι και κύλινδροι, ηχο-κτίρια και διαδραστικά ηχητικά παιχνίδια τοποθετούνται κάπου ενδιάμεσα στα μουσικά όργανα και τις αίθουσες συναυλιών.
Η συζήτησή μας θα εστιαστεί στις διεπιστημονική διάσταση της αρχιτεκτονικής και της μουσικής. Πώς μπορεί να χρησιμοποιήσει ο αρχιτέκτονας την αντίστιξη, τον ρυθμό και την αρμονία στον «αυτοσχεδιαστικό» αρχιτεκτονικό σχεδιασμό και αντίστοιχα πώς μπορεί ένας μουσικός να εντάξει την αισθητική, τη λειτουργία και την κατασκευή στην μουσική σύνθεση και ενορχήστρωση. Μία πιθανή σχέση της επιστήμης με τις τέχνες. Για τα ζητήματα αυτά θα μας μιλήσει την Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου 2013, στις 18.30, στο ΝΟΗΣΙΣ, ο Νίκος Τσινίκας, καθηγητής στο τμήμα αρχιτεκτόνων του Α.Π.Θ.
Ο Νίκος Τσινίκας είναι αρχιτέκτων. Τα ερευνητικά ενδιαφέροντά του επικεντρώνονται στον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό και την αρχιτεκτονική τεχνολογία. Ειδικότερα ασχολείται με την ακουστική χώρου, με τις ελαφρές χωροκατασκευές, τη μουσική, τη φωτογραφία και το βίντεο.