η αλήθεια για το aids: ενημερωτικό πρόγραμμα για μαθητές και μαθήτριες Λυκείου

Προσωπικές Εργασίες

Γενική παρουσίαση του ενημερωτικού προγράμματος

Από τον Ιανουάριο μέχρι και στον Απρίλιο του 2011 εφαρμόστηκε ένα πρόγραμμα με το γενικό τίτλο: «Η αλήθεια για το aids: ενημερωτικό πρόγραμμα για μαθητές και μαθήτριες Λυκείου», με εισηγητή τον Κωνσταντίνο Κιουρτσή.

Στο πρόγραμμα συμμετείχαν εθελοντικά οι μαθητές και μαθήτριες Λυκείου σε μικρές ομάδες των 15-20 μελών.

Στο πρώτο μέρος, μέσω σύντομης εμπλουτισμένης εισήγησης, παρουσιαζόταν το παγκόσμιο και εθνικό ιστορικό του aids.
Το δεύτερο μέρος αναφερόταν στους τρόπους προφύλαξης από τον ιό HIV και παρουσιάστηκαν μεθοδικά όλα τα βήματα της εφαρμογής του προφυλακτικού.
Το τρίτο μέρος αφιερώθηκε στα κέντρα αναφοράς του aids και στην ανάγκη της υπεράσπισης του έρωτα.
Το τέταρτο μέρος, που είχε τη μεγαλύτερη διάρκεια, αφιερώθηκε στη συζήτηση των θεμάτων που έθεταν οι μαθητές και μαθήτριες.

Στο τέλος του ενημερωτικού προγράμματος οι μαθητές και μαθήτριες συμπλήρωσαν ένα απλό δελτίο στο οποίο υπήρχαν διατυπωμένες τέσσερις ερωτήσεις:  (α) τι κρατάω από το ενημερωτικό πρόγραμμα;  (β) τι πετάω από το ενημερωτικό πρόγραμμα;  (γ) πώς ένιωσα στο ενημερωτικό πρόγραμμα;  (δ) τι επιπλέον θα ήθελα από το ενημερωτικό πρόγραμμα;

Από την ανάλυση των απαντήσεων φαίνεται ότι οι μαθητές και μαθήτριες ικανοποιήθηκαν ως προς το γνωστικό μέρος, αλλά ότι επιθυμούν το πρόγραμμα να διευρυνθεί και σε όλα τα θέματα της σεξουαλικής ζωής.

Σε όλους τους μαθητές και μαθήτριες διανεμήθηκε το παρακάτω δισέλιδο με ιστοσελίδες που προτείνεται να επισκεφτούν και με τα βήματα της εφαρμογής του προφυλακτικού.

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΕΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ

http://www.neagenia.gr/appdata/documents/aids_final_2.pdf

Παρουσιάζονται οι κυριότερες ερωτήσεις που τέθηκαν το Δεκέμβριο του 2010 μέσα από το διαδίκτυο (facebook, twitter, mad.tv/neagenia), με τις οποίες οι νέοι είχαν τη δυνατότητα να εκφράσουν ηλεκτρονικά τους προβληματισμούς και τις απορίες τους γύρω από τον ιό του AIDS, τους τρόπους μετάδοσης και αντιμετώπισης, καθώς και οποιοδήποτε άλλο σχετικό θέμα, μαζί με τις απαντήσεις από τους φορείς που συνεργαστήκαν με τη Γ.Γ. Νέας Γενιάς για την πραγματοποίηση της.

http://health.in.gr/news/article.asp?lngArticleID=166185Βρυξέλλες:
Περίπου το ένα τρίτο των ατόμων που έχουν μολυνθεί από τον ιό HIV στην Ευρώπη έχει άγνοια της κατάστασής του, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS. Η έγκαιρη ανίχνευση του ιού έχει ζωτική σημασία για την έγκαιρη θεραπευτική αγωγή και αυξάνει το προσδόκιμο επιβίωσης, τονίζει η Κομισιόν.

http://www.newsday.gr/article/6908/pagosmia-emera-kata-tou-aids

Ο ιός HIV, που έχει κοστίσει τη ζωή σε εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, πρωτοεμφανίστηκε στον πλανήτη το 1981, εξακολουθεί να αποτελεί έναν από τους πιο θανατηφόρους και, δυστυχώς, ανίατους ιούς παγκοσμίως.

http://www.men24.gr/html/ent/017/ent.89017.aspΟ HIV προσβάλλει τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος οδηγώντας σε σταδιακή κατάρρευση της άμυνας του οργανισμού απέναντι στις ασθένειες. Το AIDS αναφέρεται στα πιο προχωρημένα στάδια του συνδρόμου και χαρακτηρίζεται από 20 ευκαιριακές λοιμώξεις και καρκίνους.

http://www.hivaids.gr/homepage.php?id=koinonia/anon1

Ανώνυμος οροθετικός εξομολογείται…
Από τα 19 μου είμαι μόνος. Ελάχιστοι γνωρίζουν την αλήθεια και αυτό επειδή φοβάμαι να χάσω αυτούς που τόσο αγαπώ, ίσως και περισσότερο από τον εαυτό μου.
Τον εαυτό μου δεν τον αγάπησα ποτέ. Έχω πατήσει το pause στη ζωή μου. Αυτή θα επιλέξει την συνέχεια. Κάθομαι με τις ώρες και κοιτώ τον ουρανό. Δεν φοβάμαι πλέον το θάνατο όπως τον πρώτο καιρό. Το μόνο που με πονά είναι η μοναξιά μου, η κενή ζωή μου. Δεν έχει σημασία. Με τις θεραπείες παρατείνω τη ζωή, περιμένοντας τη στιγμή που θα αποχωριστώ από αυτό το άρρωστο σώμα.

http://www.hiv.gr/zwntas-me-ton-hiv/diagnosi/136-2010-05-28-15-20-41.html

Νωρίς στην επιδημία του HIV/AIDS παρατηρήθηκε ότι μερικά άτομα μολυσμένα με τον ιό είχαν σταθερά καλή υγεία επί πολλά χρόνια. Το ανοσοποιητικό τους σύστημα φαινόταν να μην επηρεάζεται από τον ιό. Ονομάζονται long term non-progressors (LTNP, «άτομα που η νόσος δεν εξελίσσεται για μεγάλο χρονικό διάστημα»). Στην Ελλάδα τους ονομάζουμε Μακροχρόνια Σταθερούς Οροθετικούς (ΜΣΟ). Η εξήγηση που δίνεται για αυτή την ανθεκτικότητα στον ιό έχει τη βάση της στη γενετική ιδιομορφία των συγκεκριμένων ατόμων ή του ιού.

ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΤΟΥ ΠΡΟΦΥΛΑΚΤΙΚΟΥ

το κείμενο με τις οδηγίες χρήσης του προφυλακτικού, είναι διαθεσιμο στο έγγραφο:  odigies xrisis profilaktikou

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *