Σύνδεσμοι

Αναζήτηση

Θεματική Εβδομάδα: Τα Δικαιώματα των παιδιών – Δικαίωμα στην Ισότητα

14 Απριλίου 2019 από

Δραστηριότητες

Διαβάστε το Άρθρο 2 από τη Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού. Τι ορίζει το συγκεκριμένο άρθρο για τα δικαιώματα των παιδιών;

Άρθρο 2
Τα Συμβαλλόμενα Κράτη υποχρεούνται να σέβονται τα δικαιώματα, που αναφέρονται στην παρούσα Σύμβαση και να τα εγγυώνται σε κάθε παιδί που υπάγεται στη δικαιοδοσία τους, χωρίς καμία διάκριση φυλής, χρώματος, φύλου, γλώσσας, θρησκείας, πολιτικών ή άλλων πεποιθήσεων του παιδιού ή των γονέων του ή των νόμιμων εκπροσώπων του ή της εθνικής, εθνικιστικής ή κοινωνικής καταγωγής τους, της περιουσιακής τους κατάστασης, της ανικανότητάς τους, της γέννησής τους ή οποιασδήποτε άλλης κατάστασης.           Από τη Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού

Παρατηρήστε τις εικόνες που ακολουθούν και απαντήστε στις ερωτήσεις:

α) Οι συνθήκες ζωής των παιδιών είναι ίδιες στις διάφορες χώρες του κόσμου; Έχουν τα παιδιά ίσες ευκαιρίες στη ζωή, την εκπαίδευση, την υγεία, την ψυχαγωγία;

β) Μπείτε στη θέση δύο παιδιών που ζουν σε διαφορετικές συνθήκες, ενός προνομιούχου και ενός μη προνομιούχου παιδιού. Στη συνέχεια γράψτε τις σκέψεις και τα συναισθήματα του κάθε παιδιού στο ημερολόγιό του.

Αθήνα, 20-3-2019

Αγαπημένο μου ημερολόγιο,

Το όνομά μου είναι Μουράτ και είμαι εννέα χρονών. Χαίρομαι που βρήκα αυτό το τετράδιο, για να γράψω τις σκέψεις και τα συναισθήματά μου. Δεν μπορώ να τα πω πουθενά αλλού, γιατί δεν ξέρω κανέναν εδώ και η μαμά μου έχει ήδη πολλά προβλήματα για να της πω και τα δικά μου.

Σήμερα για ακόμη μία φορά κουράστηκα. Ζητιάνευα όλη μέρα στο μετρό, μήπως καταφέρω να μαζέψω χρήματα για να φάμε. Πεινάω πολύ και στεναχωριέμαι. Μου λείπει πολύ το παλιό μου σπίτι και η  πατρίδα μου. Οι άνθρωποι εδώ δεν είναι ούτε φιλόξενοι, ούτε ευγενικοί. Δε νοιάζονται για τον συνάνθρωπό τους και τον κοιτούν με καχυποψία. Ενώ πήγαινα μπροστά τους και ζητούσα χρήματα ή ένα κομμάτι ψωμί, δε γύριζαν ούτε να με κοιτάξουν. Είμαι κουρασμένος. Βλέπω τα άλλα παιδιά χαρούμενα και καλοντυμένα και θέλω να γίνω κι εγώ έτσι.

Σ΄αφήνω τώρα όμως, γιατί νύσταξα. Θέλω να είμαι ξεκούραστος για αύριο. Καληνύχτα!

 

Αθήνα, 20-3-2019

Αγαπημένο μου ημερολόγιο,

Με λένε Εύα και είμαι δέκα χρονών. Σήμερα μετά το σχολείο πήγαμε στον γιατρό και με εξέτασε. Η μαμά, για να μη φοβάμαι, μου αγόρασε αυτό το ημερολόγιο. Οπότε, να πώς έφτασες στα χέρια μου!

Τις προηγούμενες μέρες είχα βήχα και φέτος τον χειμώνα μια γρίπη εδώ στην Ελλάδα έχει σκοτώσει πολύ κόσμο. Οπότε η μαμά μου ανησύχησε. Ευτυχώς ο γιατρός με εξέτασε και τώρα θα παίρνω ένα σιρόπι για να γίνω καλά. Χαίρομαι πολύ, γιατί βλέπω τον λαιμό μου να καλυτερεύει. Σε λίγες μέρες ελπίζω πως θα αναρρώσω εντελώς. Σ’ αφήνω τώρα. Τα λέμε!

                                                                                                                                                                           Άννα Κ., Α3

 

 

 

Αγαπημένο μου ημερολόγιο,

Σήμερα πέρασα τη χειρότερη μέρα της ζωής μου. Με τους γονείς μου φύγαμε από τη χώρα μας, διότι γινόταν πόλεμος. Το ταξίδι μας ήταν δύσκολο με πολλές ταλαιπωρίες, πολλή πείνα και πολύ κρύο. Λίγο πριν φτάσουμε στον προορισμό μας η βάρκα βούλιαξε, ευτυχώς εγώ φορούσα σωσίβιο γιατί δεν ξέρω να κολυμπάω καλά. Έχασα όμως τους γονείς μου. Ήμουν στο νερό για ώρα φωνάζοντας «μαμά, μπαμπά, βοήθεια!». Ήμουν φοβισμένος, ταλαιπωρημένος, μόνος και πεινούσα πολύ. Δεν άντεχα άλλο στο νερό. Για καλή μου τύχη όμως ήρθαν και με έσωσαν οι διασώστες με μια φουσκωτή βάρκα. Με άφησαν στην ακτή και ξαναγύρισαν για να βοηθήσουν και τους άλλους. Περίμενα κλαίγοντας με ανυπομονησία και αγωνία μήπως η επόμενη βάρκα φέρει τους γονείς μου. Τελικά τους βρήκανε και τους φέρανε πίσω. Πόσο φοβήθηκα ότι θα τους έχανα!

 

Αγαπημένο μου ημερολόγιο,

Θέλω να μοιραστώ την εμπειρία μου μαζί σου. Σήμερα είχα τα γενέθλιά μου και οι γονείς μου αποφάσισαν να μου κάνουν ένα πάρτι σε έναν παιδότοπο, χωρίς να το ξέρω. Πήγαμε στον παιδότοπο και είδα μπαλόνια και σημαιούλες να γράφουν «χρὀνια πολλά». Δεν μπορούσα να πιστέψω πως ήταν για μένα! Μόλις εμφανίστηκαν οι φίλοι μου, ένιωσα τόσο χαρούμενος! Μετά από πολλή ώρα παιχνίδι κόψαμε την τούρτα, η οποία ήταν διώροφη και είχε τον αγαπημένο μου ήρωα και μου δώσανε τα δώρα. Οι γονείς μου στο τέλος του πάρτι μου έδωσαν το δώρο τους, που ήταν ένα πανέμορφο ποδήλατο. Ήταν η πιο ωραία μέρα που έχω ζήσει και δε θα την ξεχάσω ποτέ!

                                                                                      Αλέξανδρος Κ. – Ανδρέας Ν., Α3

 

 

 

Αγαπημένο μου ημερολόγιο,

Χάρηκα που η μητέρα μου βρήκε αυτό το παλιό τετράδιο και έγινες το ημερολόγιό μου. Σήμερα το απόγευμα πάλι πήγαμε με την οικογένειά μου στο πηγάδι για να κουβαλήσουμε νερό. Εγώ κουβαλούσα μόνο έναν κουβά, ενώ η μεγάλη  μου αδερφή δύο. Στα μισά της διαδρομής δεν άντεξα άλλο. Άφησα κάτω τον κουβά και σταμάτησα. Είχα κουραστεί πάρα πολύ! Δεν μπορούσα άλλο! Σε λίγο θα πάω ξανά. Τα λέμε αργότερα.

Atun

 

 

 

Αγαπημένο μου ημερολόγιο,

Μόλις γύρισα από το κολυμβητήριο, ήταν το πρώτο μάθημα για φέτος. Φοβόμουν ότι φέτος δε θα μπορέσω να πάω, γιατί έπρεπε οι γονείς μου να πληρώσουν πιο πολύ, μια και θα χρειαζόμουν καλύτερο εξοπλισμό. Αλλά τελικά, επειδή οι γονείς μου ξέρουν πόσο μου αρέσει το κολυμβητήριο και πόσο καλό μου κάνει η κολύμβηση, πήγα και φέτος. Αύριο θα σου πω και τα υπόλοιπα.

Ελένη                                  Ελένη Μ., Α3

 

 

 

Αγαπημένο μου ημερολόγιο,

Σήμερα ξύπνησα πρωί για να βγω να δουλέψω. Οι συνθήκες διαβίωσης είναι πολύ δύσκολες και δεν ξέρω αν θα επιβιώσω. Η μαμά μου μού είπε να βγω έξω και να βρω χρήματα, αλλιώς θα με δείρει. Πήγα στο μετρό της Αθήνας και άρχισα να ζητιανεύω. Κανείς δε μου έδινε τίποτα, όλοι με κορόιδευαν. Ένιωσα άσχημα, αλλά δεν τα παράτησα. Μέχρι που ένας μεγάλος με χτύπησε και μου είπε: «Μικρή, πήγαινε να δουλέψεις κανέναν άλλον!». Έχοντας μαζέψει λίγα χρήματα, γύρισα σπίτι κλαίγοντας. Εύχομαι κάποτε να έρθουν καλύτερες στιγμές για μας.                                Siamala

Αγαπημένο μου ημερολόγιο,

Σήμερα πέρασα αφάνταστα καλά. Ήρθαν όλοι οι φίλοι μου στο σπίτι  και αρχίσαμε να παίζουμε με το tablet μου. Ο Γιώργος, ο Κώστας κι εγώ βλέπαμε αστεία βίντεο, ενώ η Μαρίνα έβλεπε κοριτσίστικα πράγματα. Λίγο αργότερα ήρθε η μαμά μου κρατώντας ένα κουτί μπισκότα. Μετά βγήκαμε έξω για να κάνουμε ποδήλατο. Χάρηκα πολύ, γιατί είχα μόλις πάρει ένα ωραίο πανάκριβο ποδήλατο με πολλές ταχύτητες και αναρτήσεις. Ήταν φανταστικά!

Με πολλή αγάπη, Γιάννης               Γιάννης Π. Α4

 

 

 

Αγαπητό μου ημερολόγιο,

Σήμερα ξύπνησα κακόκεφη. Έπρεπε να πάω με μια φίλη μου να κουβαλήσουμε κουβάδες με νερό και ύστερα να βοηθήσω την οικογένειά μου στα χωράφια. Μετά ήμουν πολύ κουρασμένη και με πονούσαν τα χέρια από το κουβάλημα. Ακόμη, είδα σήμερα μια οικογένεια που είχε γκρεμιστεί το σπίτι τους. Τα παιδιά της οικογένειας φαινόταν ότι ήταν πολύ φοβισμένα και λυπημένα. Όταν είδα αυτήν την εικόνα, σκέφτηκα ότι υπάρχουν πολύ χειρότερες καταστάσεις από τη δική μου.

Σε φιλώ, Adila

 

Αγαπητό μου ημερολόγιο,

Χθες ήταν τα γενέθλιά μου. Το πρωί η οικογένειά μου μού ευχήθηκε και μου έδωσαν ένα δώρο. Το απόγευμα ήρθαν οι φίλες μου για το πάρτι μου, έσβησα τα κεράκια σε μια μεγάλη και όμορφη τούρτα, μου έφεραν πολλά δώρα και μετά χορέψαμε και παίξαμε. Όλα έγιναν όπως τα είχα φανταστεί και όλοι έδειχναν ότι περνούσαν πολύ καλά όπως κι εγώ. Σε αφήνω τώρα, γιατί πρέπει να κοιμηθώ.

Γεωργία          Γεωργία Δ., Α4

 

 

 

 

Αγαπημένο μου ημερολόγιο,

Ζω στην Αφρική. Εδώ τα πράγματα  δεν είναι τόσο εύκολα. Δεν έχουμε  να φάμε. Νερό στην περιοχή που κατοικώ δεν υπάρχει. Είναι πολύ δύσκολο να επιβιώσουμε. Το σχολείο που πηγαίνω είναι έξω, στη φύση. Αντί για βιβλία και τετράδια έχουμε μεγάλους μαυροπίνακες.

Πρέπει να φύγω τώρα, θα σου γράψω αργότερα.

Ada

 

Aγαπημένο μου ημερολόγιο,

Την περασμένη Κυριακή μαζί με τον ξάδερφό μου και τους γονείς μας περάσαμε ένα πολύ όμορφο απόγευμα στο δάσος. Πήγαμε εκεί για να κάνουμε πικ νικ. Παίζαμε ατελείωτες ώρες.  Πιο μετά πήγαμε και μια βόλτα στη θάλασσα.  Εγώ και ο ξάδερφός μου κάναμε βόλτες στην ακτή. Οι γονείς μας κάθονταν σε μια καφετέρια δίπλα στη θάλασσα. Πάλι καλά που είχαμε πάρει τα μαγιό μας μαζί, γιατί είχε πολύ καλή μέρα και αποφασίσαμε να κάνουμε το πρώτο μας μπάνιο. Μετά φάγαμε το πρώτο μας παγωτό και γυρίσαμε σπίτι. Κάπως έτσι τελείωσε εκείνη η μέρα. Πέρασα πάρα πολύ ωραία. Θα ήθελα να μην τελείωνε ποτέ εκείνη η  Κυριακή. Πρέπει να φύγω τώρα, θα τα πούμε μετά…

Φιλάκια, Μαρία                   Μαρία Μ., Α4

Κατηγορία Θεματική Εβδομάδα | 29 Σχόλια »



Τα σχόλια είναι κλειστά.