Σύνδεσμοι

Αναζήτηση

Περιγραφή πίνακα ζωγραφικής

7 Απριλίου 2019 από

Στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας (ενότητα 7) αναζητήσαμε στο διαδίκτυο πίνακες Ελλήνων ζωγράφων και περιγράψαμε όσους μας έκαναν ιδιαίτερη εντύπωση. Ένας από αυτούς, ο πίνακας “Επιβάτες λεωφορείου” της ζωγράφου Μαρίας Κοκκίνη. Οι μαθητές και οι μαθήτριες του Α3.

Αγαπημένη μου φίλη Έλενα,

Τι κάνεις; Έχει περάσει πολύς καιρός από την τελευταία φορά που έχουμε να μιλήσουμε, αλλά τώρα βρήκα την ευκαιρία να σου στείλω αυτό το μήνυμα με αφορμή έναν πίνακα ζωγραφικής. Στο διαδίκτυο σήμερα ψάχνοντας για μια εργασία πίνακες Ελλήνων ζωγράφων, στο πλαίσιο του μαθήματος της Νεοελληνικής Γλώσσας, έπεσε το μάτι μου σε έναν πανέμορφο πίνακα της καλλιτέχνιδας Μαρίας Κοκκίνη.

Ο συγκεκριμένος πίνακας έχει τίτλο «Επιβάτες λεωφορείου» και ανήκει στη μοντέρνα τέχνη, παρουσιάζοντας ένα καθημερινό θέμα. Πιο συγκεκριμένα, οι αποχρώσεις του κόκκινου και του κίτρινου  σε αντίθεση με το γκρι  προκαλούν στον δέκτη εντύπωση, που στηρίζεται στην αντίθεση των χρωμάτων. Στο έργο αυτό απεικονίζονται επιβάτες λεωφορείου, δύο από τους οποίους είναι άντρες και είναι παρόμοια ντυμένοι με επίσημο κοστούμι σαν να αλληλοσυμπληρώνουν ο ένας τον άλλον. Πίσω από αυτούς, οι οποίοι στέκονται όρθιοι, διακρίνονται τα περιγράμματα δύο γυναικών και ενός άντρα, που κάθονται στις θέσεις του λεωφορείου. Το θέμα του έργου θεωρώ ότι ανταποκρίνεται στην καθημερινότητα των ανθρώπων μιας μεγαλούπολης, αφού οι περισσότεροι κάτοικοί της μετακινούνται με τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Αυτό  που με εξέπληξε ιδιαίτερα είναι τα υλικά από τα οποία είναι κατασκευασμένος ο πίνακας, μια και είναι ελαιογραφία σε ξύλο. Όλα αυτά τα στοιχεία αποδεικνύουν ότι πρόκειται για ένα έργο σύγχρονης τέχνης. Άλλωστε χρονολογείται στις 10 Αυγούστου του 2015.

Σε παροτρύνω να επισκεφθείς την ιστοσελίδα της ζωγράφου και να τον απολαύσεις κι εσύ που είσαι φιλότεχνη. Περιμένω τις εντυπώσεις σου. Σ΄ αφήνω τώρα, γιατί θα πάω στο φροντιστήριο.

Σε φιλώ!

Παναγιώτα Μ.

 

Γεια σου Αντωνία!

Τις τελευταίες μέρες στο σχολείο ασχολούμαστε με την τέχνη της ζωγραφικής. Αναζητήσαμε στο διαδίκτυο έργα Ελλήνων ζωγράφων και μιας  που ένα από αυτά μου άρεσε, το θεώρησα πολύ καλή ευκαιρία να σου στείλω αυτό το e-mail.

Ο πίνακας ονομάζεται «Επιβάτες λεωφορείου» και είναι έργο της Μαρίας Κοκκίνη. Ζωγραφισμένος πάνω σε ξύλο, αποτελεί μία από τις καλύτερες ελαιογραφίες της. Τον τελείωσε στις 10 Αυγούστου του 2015. Στον πίνακα διακρίνουμε, πρώτα απ’ όλα, δύο ανθρώπους. Είναι ψηλοί, με μακριά πόδια, χέρια, λαιμό και σώμα. Φορούν μαύρα παπούτσια και μαύρη γραβάτα. Είναι ντυμένοι με γκρι κοστούμι, αλλά ο ένας στα δεξιά φοράει καρό παντελόνι, ενώ ο άλλος στα αριστερά φοράει καρό σακάκι. Τα καπέλα τους είναι γκρι με μια μαύρη ρίγα. Τα κεφάλια τους είναι κάπως στρογγυλά και γέρνουν προς τα δεξιά. Έχουν μεγάλα εκφραστικά μάτια, τρίγωνη μύτη και ένα ελαφρύ χαμόγελο στα μικρά τους χείλη. Κρατιούνται από τις χειρολαβές του λεωφορείου και πίσω τους υπάρχουν άνθρωποι που κάθονται στα καθίσματα.

Ο πίνακας αυτός μου αρέσει, γιατί με τα έντονα χρώματά του και τις παραστατικές του μορφές  σου δημιουργεί την αίσθηση πως είσαι μέσα στο λεωφορείο και ταξιδεύεις μαζί τους. Πολύ θα ήθελα στο επόμενο e-mail που θα λάβω από σένα να περιγράφεις τον αγαπημένο σου πίνακα ζωγραφικής, για να συγκρίνουμε τα γούστα μας.

Η φίλη σου,

Άννα Κ.

 

Γεια σου Χρήστο!

Σου στέλνω αυτό το e-mail, γιατί σήμερα στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας παρατηρήσαμε διάφορους πίνακες. Ένας από αυτούς μου έκανε μεγάλη εντύπωση. Αυτός ο πίνακας έχει τίτλο «Επιβάτες λεωφορείου», έχει δημιουργηθεί πάνω σε ξύλο και είναι ελαιογραφία. Οι διαστάσεις του είναι 50Χ70.

Τον πίνακα τον φιλοτέχνησε η Μαρία Κοκκίνη, πριν από τέσσερα χρόνια, στις 10 Αυγούστου του 2015. Τα χρώματα που χρησιμοποίησε είναι φωτεινά και έντονα. Κυριαρχεί το κόκκινο. Η ζωγράφος ζωγραφίζει κυρίως γεωμετρικές γραμμές και σχήματα. Φαίνονται δύο άντρες που στέκονται μέσα σε ένα λεωφορείο. Οι άντρες λυγίζουν αρκετά το κεφάλι τους και μοιάζουν ανέκφραστοι. Το μόνο που κάνουν είναι να στηρίζονται σε μια χειρολαβή περιμένοντας την επόμενη στάση. Είναι επίσημα ντυμένοι με κοστούμι, γραβάτα και καπέλο. Πολύς κόσμος είναι στη στάση έξω. Η ζωγράφος δε δείχνει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους, γιατί θέλει να τονίσει τους δύο άντρες.

Είναι ένας πρωτότυπος πίνακας και σου τον στέλνω για να τον δεις κι εσύ και να μου πεις τη γνώμη σου.

Τα λέμε!

Δημήτρης Κ.

 

Γεια σου Δημήτρη!

Σήμερα θα σου περιγράψω τον πίνακα «Επιβάτες λεωφορείου» της Μαρίας Κοκκίνη, που είδα σε μια ιστοσελίδα στο διαδίκτυο. Είναι ελαιογραφία σε ξύλο και έχει μέγεθος 50Χ70 εκ. Η ζωγράφος τον ολοκλήρωσε στις 10/8/2015, δηλαδή πριν από περίπου τέσσερα χρόνια. Τα χρώματα που κυριαρχούν είναι το γκρι και το κόκκινο. Ο πίνακας απεικονίζει δύο ανθρώπους να κρατιούνται από τις χειρολαβές ενός λεωφορείου, φοράνε γκρι πανωφόρια και παντελόνια, άσπρα πουκάμισα, μαύρες γραβάτες και μαύρα παπούτσια. Τα σώματά τους είναι ιδιαίτερα ζωγραφισμένα, το κεφάλι τους είναι στραμμένο στα δεξιά κι έχουν παράξενο και ύποπτο βλέμμα.  Προσωπικά πιστεύω ότι ο πίνακας είναι πολύ όμορφος και ιδιαίτερος, καθώς πρώτη φορά βλέπω αυτό το στιλ ζωγραφικής. Εμένα μου κίνησε το ενδιαφέρον και την περιέργεια. Ελπίζω να σου αρέσει ο πίνακας που σου περιέγραψα.

Τα λέμε!

Ραφαήλ Μ.

 

 

Κατηγορία Νεοελληνική Γλώσσα Α | 29 Σχόλια »



29 σχόλια προς “Περιγραφή πίνακα ζωγραφικής”

  1.   Μαρία Κοκκίνη είπε:

    Παιδιά μου, είμαι η ζωγράφος Μαρία Κοκκίνη του έργου και χαίρομαι πάρα πολύ που σας άρεσε!!! Αυτός ο πίνακας είναι και για εμένα ένας από τους αγαπημένους μου!!!Εκφράζει μέσω αυτών των ανθρώπων τους έντονους ρυθμούς μιας μεγαλούπολης και τη μοναξιά που νιώθουμε καμιά φορά μέσα στο πλήθος. Οι άνθρωποι απορροφημένοι στις σκέψεις τους δεν έχουν καμιά διάθεση επικοινωνίας. Όλοι γύρω τους δεν είναι τίποτα άλλο παρά ένα απλό περίγραμμα. Μου αρέσει πολύ να χρησιμοποιώ έντονα χρώματα που πολλές φορές έρχονται σε αντίθεση με το μελαγχολικό θέμα του πίνακα ίσως για να το ισορροπήσουν. Όπως πολλοί προσέξατε οι άνθρωποί μου είναι αρκετά γεωμετρικοί και οι συμμετρίες στα έργα μου είναι κάτι που με διακρίνει. Όλα αυτά λόγω της δεύτερης ειδικότητάς μου της καθηγήτριας Μαθηματικών, όπως και η αδερφή μου Λένα Κοκκίνη που όλοι γνωρίζετε!!!ΦΙΛΙΑ σε όλους σας!!!!!

  2.   Μαρία Κιτσάτη είπε:

    Ευχαριστούμε πολύ κ. Κοκκίνη για τις χρήσιμες πληροφορίες που μας δώσατε! Είμαι σίγουρη πως οι μαθητές μου θα χαρούν πολύ. Σας ευχόμαστε να συνεχίσετε το πολύ όμορφο και δημιουργικό σας έργο!