Η συμμετοχή του σχολείου μας στην εκδήλωση «Οι υπαίθριες γλυπτοθήκες της μνήμης»

Ομάδα μαθητών και μαθητριών του Γυμνασίου Σκιάθου ανταποκρινόμενη στην πρόσκληση του Πολιτιστικού Συλλόγου «Η Σκιάθος» να συμμετέχουν με έργα ζωγραφικής, φωτογραφίας και βίντεο στο πλαίσιο της Εβδομάδας Ανακάλυψης Ευρωπαϊκών Κοιμητηρίων με τίτλο «Οι υπαίθριες γλυπτοθήκες της μνήμης» (Σκιάθος, 15-22 Μαΐου 2018), με τη βοήθεια των εκπαιδευτικών κ. Ασημίνας Σουλτάνη, κ. Άννας Αρμαμέντου, κ. Μαρίας Καραγιαννοπούλου και κ. Στράτου Συριανίδη εμπνεύστηκαν τα έργα τους από το Κοιμητήριο της Σκιάθου και τα παρουσίασαν. Στόχος ήταν να κατανοήσουν τα παιδιά όχι μόνο την αξία του Κοιμητηρίου ως τόπου ιερού για τους σημερινούς κατοίκους της Σκιάθου, αλλά και ως τόπου ιστορικού, εφόσον αποτελεί ταυτόχρονα μέρος τόσο της εθνικής μας κληρονομιάς, όσο και της ευρωπαϊκής και της παγκόσμιας, και να κατανοήσουν, στο βαθμό του δυνατού, πως οι έννοιες παρόν και μέλλον δεν υφίστανται χωρίς τα κρισιμότερα συστατικά τους, το συλλογικό βίωμα και την ιστορικότητα.

Στην εκδήλωση απηύθυνε χαιρετισμό η Διευθύντρια του Γυμνασίου και παρουσίασε το σκεπτικό της συμμετοχής των μαθητών η φιλόλογος κ. Ασημίνα Σουλτάνη.

Χαιρετισμός της Διευθύντριας του Γυμνασίου Σκιάθου,  κ. Μαρίας Καραγιαννοπούλου:

Κυρίες και κύριοι, αγαπητά παιδιά,

Κατ’ αρχάς επιτρέψτε μου να εκφράσω τις θερμές ευχαριστίες του Γυμνασίου Σκιάθου στον κ. Τζούμα και τον πολιτιστικό σύλλογο «Σκιάθος» για την ευκαιρία που πρόσφερε  για μία ακόμη φορά στους μαθητές μας να συμμετάσχουν σε μία δράση, η οποία προάγει τον πολιτισμό.

Το σχολείο μας τη φετινή χρονιά ασχολήθηκε στο πλαίσιο εκπαιδευτικών προγραμμάτων και δράσεων με την τοπική ιστορία. Οι μαθητές και οι μαθήτριες της Γ΄ τάξης κατά βάση, γνώρισαν την ιστορία της Σκιάθου από τα αρχαία χρόνια μέχρι και  σήμερα με επισκέψεις, περιδιαβάσεις, συναντήσεις με σημαντικούς ανθρώπους, όπως η κ. Ιντζεσίλογλου, η κ. Παπαγεωργίου και ο κ. Ακρίβος, που είναι απόψε μαζί μας,  ανακάλυψαν μία διαφορετική πτυχή του έργου του Παπαδιαμάντη και δέχθηκαν την πρόσκληση να συμμετάσχουν με έργα ζωγραφικής και φωτογραφίας στο πλαίσιο της «Εβδομάδας ανακάλυψης Ευρωπαϊκών Κοιμητηρίων».

Αυτό που μας χαροποίησε από την αρχή κιόλας των δράσεων και ήταν η πολύ θετική ανταπόκριση των παιδιών, τα οποία πραγματικά αγκάλιασαν και υποστήριξαν με θέρμη και ενθουσιασμό κάθε δραστηριότητα, αφιερώνοντας τον πολύτιμο ελεύθερο χρόνο τους. Αυτή η στάση των μαθητών απέδειξε ότι τα παιδιά δεν αποστρέφονται, όπως πολλοί υποστηρίζουν, την ιστορία, αλλά μάλλον τον τρόπο που διδάσκεται και αυτή είναι μία διαπίστωση, η οποία πρέπει να μας προβληματίσει.

Ερχόμενος στη συγκεκριμένη δράση, κάποιος θα μπορούσε να αναρωτηθεί ποιος μπορεί να είναι ο λόγος για τον οποίο πρέπει να ασχοληθούμε με ένα κοιμητήριο. Η απάντηση είναι πολύ απλή. Σκεφθείτε ποιες θα ήταν οι γνώσεις μας για το ιστορικό παρελθόν,  αν δεν είχαν πραγματοποιηθεί ανασκαφές σε αρχαία νεκροταφεία. Νεκροπόλεις, σήματα, θολωτοί και βασιλικοί τάφοι, Αχέροντας, Κεραμεικός, Μυκήνες, Βεργίνα, μνημεία που λειτουργούν ενισχυτικά των γραπτών πηγών και υποστηρίζουν την ιστορική αλήθεια αποστομώνοντας τους σφετεριστές της ιστορίας. Σκεφθείτε ότι ο ένας πυλώνας του  Δυτικού πολιτισμού, η Χριστιανική Πίστη στηρίζεται στο αναστάσιμο μήνυμα ενός τάφου, του Πανάγιου Τάφου. Ας ανατρέξουμε στην ελληνική παράδοση και τη θέση των κοιμητηρίων σ’ αυτήν και τέλος, για να εστιάσουμε στη Σκιάθο, ποιος δεν έχει διαβάσει το αριστουργηματικό «Μοιρολόγι της φώκιας» και δεν έχει συγκλονιστεί από την τόσο ανθρώπινη περιγραφή του κοιμητηρίου, «μνημούρια» στο διήγημα;

Κλείνοντας θα ήθελα να ευχαριστήσω από καρδιάς τους συναδέλφους εκπαιδευτικούς, οι οποίοι συνεργάστηκαν για την υλοποίηση αυτών των δράσεων, την κ. Σουλτάνη, την κ. Αρμαμέντου, τον κ. Συριανίδη καθώς και τους μαθητές και μαθήτριες του σχολείου μας για την πραγματικά συγκινητική συμμετοχή τους.

Καλή επιτυχία στις εργασίες σας.

 Σας ευχαριστώ.

Στο παρακάτω βίντεο παρουσιάζονται τα έργα των μαθητών και ορισμένα στιγμιότυπα από τις ξεναγήσεις στο κοιμητήριο της Σκιάθου.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *