Εσωτερικός Κανονισμός Λειτουργίας Σχολικών Μονάδων

Ο Εσωτερικός Κανονισμός Λειτουργίας του Σχολείου (άρθρο 37, Ν.4692/2020 και ΦΕΚ Β΄ 491/09-02-2021 αρ.πρωτ.13423/ΓΔ4/04-02-2021 Υπουργική Απόφαση) βασίζεται σε όσα προβλέπονται από την πολιτεία για την εκπαίδευση και τη λειτουργία των δημόσιων και ιδιωτικών Σχολείων και βασίζεται στις αποδεκτές παιδαγωγικές αρχές, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαίτερες συνθήκες λειτουργίας του Σχολείου και τα χαρακτηριστικά της τοπικής σχολικής και ευρύτερης κοινότητας.
Η συμμετοχή των εμπλεκομένων στη σχολική ζωή (διευθυντής, σύλλογος διδασκόντων, μαθητές/τριες, γονείς/κηδεμόνες, σχολική επιτροπή) σημαίνει αυτόματα την ανεπιφύλακτη αποδοχή και σχολαστική τήρηση του σχολικού κανονισμού, στο σύνολό του.

Σχολικοί Κανονισμοί και Δημοκρατική Διοίκηση στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση
Γενικά

• Ο Σύλλογος γονέων ,όλοι οι γονείς , τα 15 και 5 μελή ενημερώνονται αναλυτικά στην αρχή της σχολικής χρονιάς για τον κανονισμό και αυτοί στα πλαίσια της συμμετοχής με την σειρά τους ενημερώνουν τους υπόλοιπους γονείς και μαθήτριες-τές
• Οι γονείς μπορούν να επικοινωνούν με το σχολείο και τους καθηγητές για κάθε πρόβλημα που τους απασχολεί καθημερινά κατά τις ώρες λειτουργίας του. Ιδιαίτερα μάλιστα θα πρέπει να ενημερώνουν τον υπεύθυνο καθηγητή του τμήματος του παιδιού τους. Οι καθηγητές του σχολείου δέχονται τους γονείς σε συγκεκριμένες ημέρες και ώρες, για τις οποίες σας ενημερώνει το σχολείο με σχετικό έντυπο.
• Για την άμεση επικοινωνία με τους γονείς είναι απαραίτητο να έχει το σχολείο τα πλήρη στοιχεία των μαθητών του. Για το λόγο αυτό παρακαλούνται οι κηδεμόνες να παράσχουν τα Στοιχεία μαθητή στο σχολείο και να υπογράψουν για την εγγραφή του στη νέα σχολική χρονιά.
• Καθιερώνεται τακτική ώρα επικοινωνίας με ομαδικές συζητήσεις από όλη την σχολική κοινότητα σε θέματα που αφορούν τη σχολική και κοινωνική ζωή των μαθητριών-ών και του σχολείου πχ πριν από τις τακτικές εκδρομές .
• Οι μαθήτριες-τές συμμετέχουν δια των 5μελών και 15μελων στις διαδικασίες συμφωνίας και παρακολούθησης της εφαρμογής των κανόνων που ισχύουν στο σχολείο τους
• Οι μαθήτριες-τές έχουν την δυνατότητα ,μέσω των 5μελων ή 15μελων, να καλούν τους σχολικούς συμβούλους για ενημέρωση, συζήτηση, συμβουλές.
• Οι μαθήτριες-τές έχουν την δυνατότητα ,μέσω των 5μελων ή 15μελων και αφού τηρηθεί η προβλεπόμενη σχετική νομοθεσία να καλούν άτομα που θα προσφέρουν στην γνωστική, παιδαγωγική ,κοινωνική ανέλιξή τους πχ. Επιστήμονες, Συγγραφείς, Επαγγελματίες κλπ
• Οι μαθήτριες-τές έχουν την δυνατότητα να απευθυνθούν για βοήθεια δια μέσου των καθηγητών τους ή Διευθυντή τους ή Υποδιευθυντή τους στους φορείς που υπάρχουν σε κάθε Β/βαθμια ,εισαγγελία ανηλίκων , δημοτική πρόνοια για οποιοδήποτε πρόβλημα τους μέσα και έξω από το σχολείο και που επίσης θα επιθυμούσαν να συζητήσουν ιδιαιτέρως με ψυχολόγο ή κοινωνικό λειτουργό
• Το σχολείο λειτουργεί 8.15΄ πμ. – 15.06΄ μμ σύμφωνα με το ωρολόγιο πρόγραμμα.
• Οι μαθήτριες-τές οφείλουν να προσέρχονται έγκαιρα στο χώρο του σχολείου (5΄πριν χτυπήσει το κουδούνι), να παρευρίσκονται στην πρωινή συγκέντρωση και προσευχή και να συντάσσονται με ησυχία και τάξη. Εφόσον καθυστερήσουν, πρέπει πρώτα να περάσουν από τη διεύθυνση. Εάν δε γίνουν δεκτοί στην τάξη παίρνουν απουσία που δεν μπορεί να δικαιολογηθεί.
• Κάθε φορά που δημιουργείται ένα θέμα το οποίο σχετίζεται με ένα συγκεκριμένο μαθητή και πρόκειται να απασχολήσει το σχολείο, ενημερώνεται αμέσως ο Γονέας-Κηδεμόνας, ο οποίος με τη σειρά του θα πρέπει να συνεργαστεί με το σχολείο.
• Αποκλίσεις των μαθητών από τη δημοκρατική συμπεριφορά, τους κανόνες του σχολείου, τους όρους της ισότιμης συμμετοχής στη ζωή του σχολείου, από τον οφειλόμενο σεβασμό στον εκπαιδευτικό, στη σχολική περιουσία, στο συμμαθητή, από όλα αυτά που το σχολείο θέτει ως κανόνες της λειτουργίας του, πρέπει να θεωρούνται σχολικά παραπτώματα. Τα σχολικά παραπτώματα αντιμετωπίζονται από το σχολείο σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία και με γνώμονα την αρχή ότι η κατασταλτική αντιμετώπιση αυτών των φαινομένων πρέπει να είναι η τελευταία επιλογή, όμως δεν αποκλείεται ως παιδαγωγικό μέτρο. Η επιείκεια χωρίς όρια νομιμοποιεί τις αποκλίσεις και καλλιεργεί την αντίληψη της ατιμωρησίας

Διευθυντής

Ο Διευθυντής του σχολείου βρίσκεται στην κορυφή της πυραμίδας μέσα στη σχολική κοινότητα. Ενδιαφέρεται για τη οργάνωση και την πραγματοποίηση του έργου μέσα στο σχολείο καθώς και για την ικανοποίηση των αναγκών των εκπαιδευτικών και του υπόλοιπου προσωπικού. Οι αρμοδιότητες, οι ευθύνες και τα καθήκοντά του περιγράφονται και προβλέπονται από την εκπαιδευτική νομοθεσία.
• Η πρόσβαση των μαθητών στο Γραφείο της Διεύθυνσης γίνεται άνετα. Η συζήτηση και η επικοινωνία μαζί τους διεξάγεται ελεύθερα, αλλά και με τον πρέποντα σεβασμό.. Η δημοκρατική επικοινωνία έχει κανόνες και όρια συμπεριφοράς, αναγνωρίζει ρόλους και απαιτεί από τους φορείς διάθεση να υπερασπιστούν το ρόλο τους.
• Ο Διευθυντής χρησιμοποιεί περισσότερο τον έπαινο, τις παραινέσεις, τις συμβουλές και, γενικότερα, θετικά κίνητρα. Ωστόσο, τις περιπτώσεις αποκλίσεων από τους κανόνες του σχολείου οφείλει να τις αντιμετωπίζει με παιδαγωγική ευθύνη, να κάνει τις αναγκαίες υποδείξεις, να ανακαλεί στην τάξη αυτούς που διέπραξαν παραπτώματα και, αν χρειαστεί, να τους τιμωρεί. Οι παρατηρήσεις, οι υποδείξεις, η αποδοκιμασία πράξεων και φαινομένων ή ακόμη και η επιβολή ποινής εντάσσονται μέσα στα καθήκοντά της και απορρέουν από το ρόλο του.
• Στη συμπεριφορά του προς τους μαθητές οφείλει να χρησιμοποιεί με δικαιοσύνη και χωρίς διακρίσεις τα οποιασδήποτε μορφής κίνητρα, θετικά.
• Ο Διευθυντής πρέπει να έχει τακτική επαφή με τους γονείς επιδιώκοντας την ανάπτυξη πνεύματος συνεργασίας ανάμεσα στο σχολείο και την οικογένεια.
Να φροντίζει, ώστε στην επικοινωνία της με τους εκπαιδευτικούς του σχολείου, τους γονείς, τους μαθητές και τα άλλα μέλη της σχολικής κοινότητας να δημιουργεί τις κατάλληλες συνθήκες.
• Οφείλει να δημιουργεί κλίμα αμοιβαίας κατανόησης και εκτίμησης ανάμεσα σ αυτόν και τους εκπαιδευτικούς και να εξασφαλίζει τη συναίνεση και τη συνεργασία τους.
• Πρέπει να δίνει τη δυνατότητα στους εκπαιδευτικούς να ικανοποιούν την ανάγκη για αναγνώριση της προσωπικότητας και της αξίας τους από το περιβάλλον. Για το σκοπό αυτό πρέπει να τους παροτρύνει να συμμετέχουν στη σχεδίαση και οργάνωση της εργασίας τους, καθώς και στη λήψη αποφάσεων που τους αφορούν και να ενδιαφέρεται για την επαγγελματική τους βελτίωση. Εξυπακούεται ότι η επικοινωνία πρέπει να είναι αμφίδρομη. Όταν είναι απαραίτητο απευθύνει συστάσεις σε πνεύμα συναδελφικής αλληλεγγύης.
• Η ομαλή λειτουργία του σχολείου προϋποθέτει το σεβασμό της προσωπικότητας του άλλου. Προς την κατεύθυνση αυτή ο Διευθυντής οφείλει να αναπτύσσει θετικές στάσεις απέναντι στους υφισταμένους του και να ικανοποιεί βασικές ανάγκες τους στα πλαίσια των νόμων και του ανθρωπισμού.
• Είναι υπεύθυνος μαζί με τους εκπαιδευτικούς για την προστασία κάθε χώρου του σχολείου, καθώς και του έμψυχου δυναμικού του.
Εκπαιδευτικοί
• Κάθε περίπτωση παραβατικότητας ή διαταραχής στη συμπεριφορά των μαθητριών-μαθητών είναι ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ και έτσι αντιμετωπίζεται ,με την δέουσα προσοχή παρέμβασης , θεραπείας, ελέγχου, αποτελεσματικότητας από μεριά του καθηγητή της τάξης , του εφημερεύοντα, του διευθυντή και τελικά του συλλόγου διδασκόντων αν είναι απαραίτητο σύμφωνα με τους νόμους. Οφείλουν να σέβονται και να τηρούν τις αποφάσεις του Συλλόγου Διδασκόντων.
• Όταν απαιτείται οι καθηγητές παρατηρούν τις μαθήτριες -τους μαθητές, εφαρμόζουν πρώτα παιδαγωγικές μεθόδους ,καλούν τους γονείς προς ενημέρωση ή αν τελικά δεν υπάρχει συμμόρφωση τις ανάλογες υπηρεσίες που οι νόμοι ορίζουν.
• Κάθε Καθηγητής ορίζει ώρα και ημέρα που μπορεί να δεχθεί τους γονείς-κηδεμόνες για ενημέρωση, συζήτηση ,απορίες.
• Οι καθηγητές ΟΦΕΙΛΟΥΝ να μπαίνουν στις τάξεις τους με το χτύπημα του κουδουνιού χωρίς καθυστερήσεις.
• Οι εκπαιδευτικοί του ίδιου κλάδου αποτελούν ομάδα που στοχεύει στην συνεργασία και εξετάζει τα προβλήματα που εμφανίζονται στη διδασκαλία των μαθημάτων ενός κλάδου μέσα στο σχολείο. Στο πλαίσιο αυτό μπορεί να αποφασίσει τη δημιουργία εκπαιδευτικού υλικού κατά μάθημα, το οποίο να βρίσκεται στη διάθεση του κάθε διδάσκοντα, μπορεί να οργανώσει συναντήσεις για προώθηση προτάσεων της ομάδας για την επίλυση των προβλημάτων που εντοπίζει.
• Ο εκπαιδευτικός οφείλει να παρατηρεί, να κατανοεί και να ερμηνεύει σωστά κάθε πρόβλημα προσαρμογής των μαθητών και αφομοίωσης των κοινωνικών κανόνων εκ μέρους τους. Έτσι θα μπορεί να επιλέγει τους κατάλληλους κάθε φορά διδακτικούς και παιδαγωγικούς χειρισμούς και να τους προσαρμόζει στις ανάγκες των μαθητών του.
• Ο εκπαιδευτικός πρέπει να προωθεί, να ενθαρρύνει και να οργανώνει την ενεργό συμμετοχή των μαθητών. Χρέος του είναι να αξιοποιεί τη φαντασία και τη δημιουργικότητά τους, να διευρύνει διαρκώς τα όρια της συμμετοχής τους στις διάφορες δραστηριότητες και να τους ωθεί να αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες. Επίσης να καλλιεργούν κλίμα εμπιστοσύνης και άνεσης, ώστε οι μαθητές να απευθύνονται σε αυτούς όποτε θελήσουν.
• Η δίκαιη συμπεριφορά του εκπαιδευτικού, καθώς και ο παιδαγωγικός τρόπος επικοινωνίας εκπαιδευτικών – μαθητών είναι χρήσιμο να επιβεβαιώνεται καθημερινά στην πράξη και πρέπει να στηρίζεται στα εξής κυρίως στοιχεία: α) Στον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει τους μαθητές. β) Στον τρόπο με τον οποίο βαθμολογεί και αξιολογεί τους μαθητές γ) Στον τρόπο με τον οποίο εκτονώνει τις εντάσεις, που παρουσιάζονται μέσα στην τάξη δ) Στη συχνότητα με την οποία καταφεύγει στο Διευθυντή του σχολείου για να αντιμετωπίσει προβλήματα, που αναφύονται μέσα στην τάξη και τα οποία θα μπορούσε να επιλύσει ο ίδιος.
• Οι εκπαιδευτικοί φροντίζουν για την ασφάλεια και την υγεία των μαθητών κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στο σχολείο και κατά την πραγματοποίηση εκδηλώσεων ή εξωσχολικών δραστηριοτήτων, που γίνονται με ευθύνη του σχολείου. Ιδιαίτερη φροντίδα καταβάλλεται κατά την είσοδο και την αποχώρηση των μαθητών από το σχολείο, κατά τη διάρκεια των διαλειμμάτων, καθώς και κατά την απομάκρυνσή τους από την αίθουσα διδασκαλίας.
• Οι εκπαιδευτικοί πρέπει να τηρούν εχεμύθεια σε ότι αφορά τις αποφάσεις του συλλόγου των διδασκόντων, τις συζητήσεις και εκτιμήσεις σχετικά με τη σχολική επίδοση, τη συμπεριφορά και τη διαγωγή των μαθητών, τη βαθμολογία στις εξετάσεις και, γενικά, για όλα τα στοιχεία που αφορούν το σχολείο.
• Συνεργάζονται με τον/τη Διευθυντή/ρια, τους γονείς και τους αρμόδιους ΣΕΕ για την καλύτερη δυνατή παιδαγωγική αντιμετώπιση προβλημάτων συμπεριφοράς.

Μαθητές

Δικαιώματα

• Το βασικό δικαίωμα των μαθητριών-μαθητών είναι η ΜΟΡΦΩΣΗ και η Δημοκρατική Εκπαιδευτική Διαδικασία που θα τους επιτρέψει να ενταχθούν απρόσκοπτα ως υπεύθυνα και ενεργά μέλη στην κοινωνία.
• Δικαιούνται να έχουν καθαρούς τους χώρους του σχολείου. Τις αίθουσες, τους διαδρόμους , την αυλή, τις τουαλέτες στις οποίες δικαιούνται χαρτί υγείας και σαπούνι.
• Δικαιούνται θέρμανσης κατά τις κρύες μέρες του χειμώνα
• Δικαιούνται την έξοδο από την αίθουσα διδασκαλίας στην ώρα των μαθημάτων, όταν υπάρχει σοβαρό πρόβλημα υγείας.
• Δικαιούνται την συμμετοχή τους σε διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα μουσείων και άλλων πολιτιστικών φορέων, επισκέψεις σε αρχαιολογικούς χώρους, εκδηλώσεις που γίνονται με την ευκαιρία εθνικών και θρησκευτικών εορτών, περιβαλλοντικά προγράμματα, προγράμματα αγωγής υγείας και κυκλοφοριακής αγωγής, εκδηλώσεις σχολικού επαγγελματικού προσανατολισμού, αθλητικές δραστηριότητες, πρόσβαση στη σχολική βιβλιοθήκη, στην έκδοση μαθητικών εφημερίδων και περιοδικών. Η συμμετοχή των μαθητών σ’ αυτές μέσα σε συνθήκες ελεύθερης έκφρασης και συνεργασίας μπορεί να συμβάλει στην αναβάθμιση της ποιότητας της ενδοσχολικής ζωής και στην καταξίωση όλων των μελών της εκπαιδευτικής κοινότητας του σχολείου μας. Για τη συμμετοχή σε εκδρομές και γενικά δραστηριότητες εκτός σχολείου απαραίτητη είναι η άδεια του γονέα, η οποία δίνεται με σχετική υπεύθυνη δήλωση που χορηγείται κάθε φορά στις, στους μαθήτριες-τές και σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.
• Δικαιούνται να ιδρύσουν ομίλους (Αριθ.23.613/6/Γ2/4094 αρ.6 Κανονισμός λειτουργίας μαθητικών κοινοτήτων) ψυχαγωγικού και πολιτιστικού χαρακτήρα, στους οποίους μπορούν να δραστηριοποιούνται οι μαθήτριες και οι μαθητές, από διάφορες τάξεις ή τμήματα, ανάλογα με τα ενδιαφέροντα τους (π.χ. κινηματογραφικός όμιλος, θεατρικός, φωτογραφικός, σκακιστικός, όμιλος φίλων του περιβάλλοντος, λογοτεχνικός, μουσικός, αθλητικός, πρακτικών κατασκευών κλπ.). Οι συνεδριάσεις αυτών των ομίλων πραγματοποιούνται στο σχολείο, σε ώρες εκτός των διδακτικών, ικανοποιούν τα ιδιαίτερα ενδιαφέροντα των μαθητών και καλλιεργούν το ταλέντο των μελών τους. Αρμόδιο όργανο για το συντονισμό της δουλειάς τους είναι το μαθητικό συμβούλιο του σχολείου.
• Δικαιούνται ελεύθερα να εκφέρουν την γνώμη τους για τα θέματα που απασχολούν το σχολείο
• Δικαιούνται να συμμετέχουν σε συνεδρίαση του συλλόγου διδασκόντων όταν πρόκειται να ληφθεί απόφαση που τους αφορά εκφέροντας ελεύθερα την γνώμη τους, όταν συζητιούνται πολιτιστικές, αθλητικές και γενικά μαθητικές δραστηριότητες (π.χ. συγκρότηση βιβλιοθήκης, μορφωτικές επισκέψεις και εκδρομές, διοργάνωση σχολικών εορτών, δημιουργία και συντήρηση σχολικού μουσείου κλπ.) συμμετέχουν με δικαίωμα λόγου, με το προεδρείο του μαθητικού συμβουλίου του σχολείου.
• Εάν κάποια-ος μαθήτρια-τής επιθυμεί είτε λόγω ασθένειας, είτε για κάποιο προσωπικό του λόγο να επικοινωνήσει με τον κηδεμόνα του ή να φύγει από το σχολείο κατά τη διάρκεια της λειτουργίας του, είναι ελεύθερος να το πράξει χρησιμοποιώντας τα τηλέφωνα της Διεύθυνσης του σχολείου και πρέπει ο κηδεμόνας του να έρθει να την,τον πάρει από το σχολείο ή να δώσει τηλεφωνική εντολή στη διεύθυνση να φύγει μόνη-ος του. Ο κηδεμόνας της-του μαθήτριας-τή θα πρέπει, ωστόσο, τις επόμενες μέρες να προσέλθει στο σχολείο για τη δικαιολόγηση αυτών των απουσιών
• Οι μαθητές με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, όπως δυσλεξία, μόνιμη ή προσωρινή σωματική βλάβη κλπ. έχουν τη δυνατότητα αντικατάστασης της γραπτής από προφορική εξέταση, εφόσον προσκομίσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά.
• Δικαιούνται τον αλληλοσεβασμό για την καταγωγή τους, το φύλο τους, το θρήσκευμά τους τις κοινωνικές και πολιτιστικές ιδιαιτερότητές τους
• Δικαιούνται να φέρουν μαζί τους μικρό χρηματικό ποσό για αγορά προϊόντων από το κιλικίο του σχολείου ,το οποίο θα φυλάσσουν καλά ώστε να μη το χάσουν με οποιοδήποτε τρόπο.
• Δικαιούνται να προστατεύουν τους εαυτούς τους από κάθε κίνδυνο και κυρίως από σπρωξίματα , βωμολοχίες, πειράγματα και χτυπήματα.
• Δικαιούνται στο χώρο του προαυλίου να παίζουν αθλήματα (ποδόσφαιρο, μπάσκετ κλπ.) μόνο με την άδεια των καθηγητών Φυσικής Αγωγής και με την επίβλεψή καθηγητή.
• Οι μαθήτριες-μαθητές Δικαιούνται δωρεάν σχολικά βιβλία. Η κακή χρήση, η κακοποίηση, το κάψιμο, η έλλειψη δυνατότητας να ξαναχρησιμοποιηθεί, πέρα από την οικονομική διάσταση, έχουν ως μεγαλύτερη αρνητική συνέπεια τον ευτελισμό της έννοιας του βιβλίου. Το βιβλίο είναι πνευματικό δημιούργημα των συγγραφέων για την εκτύπωση του οποίου η πολιτεία δαπάνησε χρήματα από το στέρημα του λαού, και παρέχεται στους μαθητές για χρήση. Επομένως, δεν επιτρέπεται να το απαξιώνουν και να το ευτελίζουν, ώστε να συνεχίσει να είναι σε όσο το δυνατόν βάθος χρόνου φορέας μεταφοράς γνώσης ,εμπειριών και αναμνήσεων

Υποχρεώσεις

• Αποδίδουν σεβασμό, με τα λόγια και τις πράξεις τους, προς κάθε μέλος της σχολικής κοινότητας και σε όσους βρίσκονται στον χώρο του σχολείου, αλλά και εκτός αυτού (περαστικοί).
• Οι μαθήτριες –μαθητές έρχονται στο σχολείο 5 λεπτά (το λιγότερο) πριν το κουδούνι .
Αφήνουν τις τσάντες τους και βγαίνουν στο προαύλιο όταν ο καιρός είναι καλός . Εφόσον καθυστερήσουν, πρέπει πρώτα να περάσουν από τη διεύθυνση. Εάν δε γίνουν δεκτοί στην τάξη παίρνουν απουσία που δεν μπορεί να δικαιολογηθεί
• Στην πρωινή προσευχή παίρνουν μέρος ΟΛΟΙ μαθήτριες –μαθητές και οι καθηγήτριες-καθηγητές (που έχουν μάθημα την πρώτη ώρα). Οι μη Ορθόδοξοι Χριστιανοί οφείλουν να παρευρίσκονται με την αρμόζουσα ησυχία.
• Οι μαθήτριες –μαθητές πριν την πρώτη ώρα και κατά την διάρκεια των διαλειμμάτων δεν ανεβαίνουν – δεν παραμένουν στις αίθουσες διδασκαλίας και ακολουθούν τις οδηγίες των εφημερευόντων καθηγητών .
• Αν ο καιρός δεν είναι καλός τότε οι μαθήτριες –μαθητές παραμένουν στον διάδρομο του ισογείου ή στον χώρο της τραπεζαρίας και ακολουθούν τις οδηγίες των εφημερευόντων καθηγητών .
• Στα διαλείμματα οι μαθήτριες –μαθητές εξέρχονται ΟΛΟΙ από τις αίθουσες στο πίσω ΜΟΝΟ προαύλιο. Εξάλλου οι πόρτες των αιθουσών κλειδώνονται.
• Οι μαθήτριες –μαθητές δεν τρέχουν και δεν παίζουν στους διαδρόμους και στις αίθουσες.
• Οι μαθήτριες –μαθητές δεν καθυστερούν να εισέλθουν στην αίθουσα μετά το χτύπημα του κουδουνιού.
• Αν κάποιος Καθηγητής αργοπορεί , ο πρόεδρος της Τάξης ΚΑΙ ΜΟΝΟ αυτός οφείλει να πάει στον διευθυντή και να μάθει αν δεν έχει έρθει στο σχολείο λόγω ασθένειας ή άλλου γεγονότος. Με την επιστροφή του στην τάξη οι μαθητές ή κάθονται με απόλυτη ησυχία στην τάξη ή στο ισόγειο ανάλογα με τις οδηγίες που έχει δώσει ο Διευθυντής.
• Οι μαθήτριες –μαθητές δεν τρώνε στους διαδρόμους και στις αίθουσες
• Οι μαθήτριες –μαθητές φροντίζουν να πετούν τα σκουπίδια μέσα στους κατάλληλους κάδους
• Η κάθε μαθήτρια –μαθητής χρησιμοποιεί ΜΟΝΟ τα δικά της-του πράγματα , εκτός αν έχει πάρει άδεια από τον κάτοχό της-του
• ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ η κάθε μαθήτρια –μαθητής ΔΕΝ χρησιμοποιεί τα μουσικά όργανα των συμμαθητών του ούτε για λίγο, ούτε με την άδεια του.
• Από την πρωινή είσοδο μέχρι την λήξη του ωραρίου δεν επιτρέπεται η έξοδος από το σχολείο ,ιδιαίτερα από τα κάγκελα παρά μόνο για ειδικούς λόγους και ΜΟΝΟ με την άδεια της διεύθυνσης .
• Κατά την διάρκεια του μαθήματος οι μαθήτριες –μαθητές δεν επιτρέπεται να βγουν από την αίθουσα διδασκαλίας παρά μόνο σε ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΕΣ περιπτώσεις και μετά από άδεια από τον παρευρισκόμενο καθηγητή.
• Το 5μελές της τάξης φροντίζει ιδιαίτερα για την καθαριότητα του πίνακα ,της αίθουσας, των τοίχων και των θρανίων και αναφέρουν αμέσως στη Διεύθυνση του σχολείου οποιαδήποτε ζημιά ή έλλειψη καθαριότητας παρατηρήσουν.
• Οι μαθήτριες –μαθητές σέβονται και προστατεύουν την περιουσία του σχολείου.
• Οι μαθήτριες –μαθητές αναπτύσσουν ειρηνικά ,φιλικά τις απόψεις τους μεταξύ τους , έστω κι αν υπάρχουν διαφωνίες. Αν οι διαφωνίες είναι ανυπέρβλητες απευθύνονται στους καθηγητές τους ή στη διεύθυνση. Δεν επιτρέπονται η χειροδικία, οι χειρονομίες, οι βωμολοχίες και γενικά οποιαδήποτε συμπεριφορά υποβαθμίζει την ανθρώπινη προσωπικότητα .
• Οι μαθητές θα πρέπει να προσέρχονται στα μαθήματά τους προετοιμασμένοι και στο μάθημα της Φυσικής Αγωγής με αθλητική ενδυμασία, για να επιτυγχάνεται μεγαλύτερη κινητικότητα και να διασφαλίζεται η σωματική τους ακεραιότητα και υγεία, διαφορετικά τους καταλογίζεται απουσία.
• Για μακροχρόνια απαλλαγή από το μάθημα της Φυσικής Αγωγής απαιτείται ιατρική γνωμάτευση.
• Η επίδοση των μαθητών ελέγχεται με προφορικές και γραπτές δοκιμασίες (ολιγόλεπτες, ωριαίες), με γραπτές εξετάσεις και με κάθε άλλο παιδαγωγικά ενδεδειγμένο τρόπο.

Α. ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗ, ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΙ ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ ΑΠΟ ΑΥΤΟ

Προσέλευση
• Το Σχολείο ανοίγει στις 7:15
• Το πρώτο κουδούνι ορίζεται στις 8.15΄ και οι μαθητές/τριες είναι υποχρεωμένοι/ες να προσέρχονται τουλάχιστον 5 λεπτά νωρίτερα. Ακολουθεί η προσευχή και ενημερώσεις, διαδικασίες τις οποίες επιβάλλεται να παρακολουθούν διδάσκοντες και διδασκόμενοι. Μετά την πρωινή συγκέντρωση η εξώπορτα του σχολείου κλείνει, το αργότερο στις 8:25.
• Μαθητής/τρια που προσέρχεται με καθυστέρηση δεν γίνεται δεκτός/ή χωρίς καταχώριση απουσίας. Εξαιρούνται οι περιπτώσεις καθυστερημένης πρωινής προσέλευσης λόγω λεωφορείου ΚΤΕΛ ή Αστικού ή λόγω έκτακτων καιρικών συνθηκών. Όσοι προσέρχονται με καθυστέρηση, για να μην δημιουργείται αναστάτωση στη διδακτική/μαθησιακή διαδικασία, παρουσιάζονται πρώτα στο γραφείο της Διεύθυνσης.
• Αν μαθητής που άργησε γίνει δεκτός από τον διδάσκοντα, καταχωρείται η απουσία του αλλά παρακολουθεί το μάθημα. Σε κάθε άλλη περίπτωση, παραμένουν στο Αίθριο του σχολείου χωρίς να ενοχλούν και εισέρχονται στην τάξη τους μετά την ολοκλήρωση της τρέχουσας διδακτικής ώρας.
• Αν συντρέχει ειδικός λόγος αργοπορίας μαθητή /μαθήτριας είτε κατά την πρωινή προσέλευση εἰτε στις ενδιάμεσες διδακτικές ώρες, ο γονέας/κηδεμόνας οφείλει να ενημερώνει έγκαιρα το σχολείο, προκειμένου να γίνει δεκτός ο μαθητής .
• Ειδικά για το έτος 2020 – 2021, λόγω της πανδημίας, δεν γίνεται πρωινή προσευχή και ενημέρωση. Οι μαθητές παραμένουν το πρωί και κατά τη διάρκεια των διαλειμμάτων στον καθορισμένο για κάθε τάξη αύλειο χώρο και εισέρχονται στο κτίριο ανά τάξη από τις τρεις υπάρχουσες διαφορετικές εισόδους τηρώντας τις αποστάσεις.
• Εργαζόμενοι, μαθητές/τριες και όποιοι άλλοι, προσέρχονται στο σχολείο φορώντας μάσκες όλες τις ώρες και τηρούν τα μέτρα που η πολιτεία ορίζει.
Παραμονή στο σχολείο
• Καθηγητές και μαθητές πρέπει να εισέρχονται στην αίθουσα αμέσως μόλις χτυπήσει το κουδούνι.
• Εφόσον εισέλθει ο διδάσκων στην αίθουσα διδασκαλίας, δεν επιτρέπεται η είσοδος σε κανέναν μαθητή. Οι αργοπορημένοι παίρνουν απουσία.
• Οι θέσεις των μαθητών καθορίζονται σε συνεργασία με τον υπεύθυνο καθηγητή του τμήματος. Αλλαγή θέσης επιτρέπεται μετά από συνεννόηση με τον διδάσκοντα.
• Κατά τη διάρκεια των μαθημάτων κανένας μαθητής δεν επιτρέπεται να απουσιάζει αδικαιολόγητα.
• Δεν επιτρέπεται η κατανάλωση φαγητού, καφέ και αναψυκτικού στην αίθουσα διδασκαλίας. Δεν επιτρέπονται οι τσίχλες.
• Κατά τη διάρκεια των μαθημάτων τηρούνται οι κανόνες της τάξης και δεν παρακωλύεται το μάθημα.
• Όλοι οι μαθητές/τριες βγαίνουν από την αίθουσα στο διάλειμμα και πηγαίνουν στην αυλή με τελευταίο τον διδάσκοντα, ο οποίος ανοίγει τα παράθυρα, σβήνει τα φώτα και κλειδώνει.
• Οι διδάσκοντες δεν κάνουν κατάχρηση του διαλείμματος, ωστόσο έχουν το δικαίωμα να ολοκληρώσουν την κουβέντα τους πριν αποδεσμεύσουν τους μαθητές.
• Την ώρα του διαλείμματος κανείς δεν κινείται στους εσωτερικούς χώρους του σχολείου. Επιτρέπεται η κίνηση στο ισόγειο για τουαλέτα και κυλικείο.
• Τις αίθουσες μετά το διάλειμμα τις ανοίγει ο/η εφημερεύων ή/και ο διδάσκων. Δεν επιτρέπεται να βγαίνουν οι μαθητές/τριες κατά την ώρα του μαθήματος, εκτός από εξαιρετικές περιπτώσεις που τις κρίνει ο διδάσκοντας, και να κυκλοφορούν στο διάδρομο ή να πηγαίνουν σε άλλες αίθουσες.
• Σε περίπτωση κακοκαιρίας ορίζονται από το Σύλλογο Διδασκόντων/ουσών οι πλέον κατάλληλοι χώροι για την παραμονή των μαθητών/ριών.
• Σε περίπτωση απουσίας διδάσκοντα αναπροσαρμόζεται το πρόγραμμα και, αν οι μαθητές/τριες σχολάσουν νωρίτερα, ειδοποιούνται οι κηδεμόνες τηλεφωνικά ή με email. Αν κάνουν κενό, παραμένουν στο σχολείο σε μέρος που ορίζεται από την Διεύθυνση.
• Όταν υπάρχει ανάγκη, μπορούν να επικοινωνούν με τους γονείς τους, μέσω των τηλεφώνων του Σχολείου, αφού ζητήσουν άδεια.
• Στην ειδική περίπτωση που μαθητής/τρια:
α) δεν παρακολουθεί Θρησκευτικά, ορίζεται από τον σύλλογο πού και πώς θα απασχοληθεί.
β) δεν παρακολουθεί Γυμναστική, μένει στο χώρο διδασκαλίας χωρίς να συμμετέχει και χωρίς να ενοχλεί.
• Η εμφάνιση όλων των μελών της σχολικής κοινότητας οφείλει να χαρακτηρίζεται από ευπρέπεια. Οι υπερβολές δεν συνάδουν με τη σχολική ζωή.
Τήρηση απουσιολογίου
• Σε κάθε τμήμα ορίζεται ο απουσιολόγος και ο αναπληρωματικός του σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.
• Ο απουσιολόγος κάθε πρωί μετά την πρωινή συγκέντρωση παραλαμβάνει το Απουσιολόγιο και το Βιβλίο Ύλης από το Γραφείο των καθηγητών (φέτος λόγω της πανδημίας αποφεύγεται η πρωινή συγκέντρωση και προς αποφυγή του συνωστισμού, το Απουσιολόγιο το παραλαμβάνουν οι καθηγητές της 1ης διδακτικής ώρας)
• Στην αρχή κάθε διδακτικής ώρας καταχωρεί προσεκτικά τις απουσίες στους απόντες και ζητά από τον εκάστοτε καθηγητή να ελέγξει και να υπογράψει το Απουσιολόγιο.
• Αν κατά τη διάρκεια λειτουργίας του σχολείου κάποιος μαθητής θέλει για λόγους υγείας να φύγει, παρουσιάζεται με τον απουσιολόγο στη Διεύθυνση να του δοθεί η σχετική άδεια και οι απουσίες του καταχωρούνται για το υπόλοιπο του ημερήσιου προγράμματος με την ένδειξη ‘’πήρε ἀδεια’’.
• Ο απουσιολόγος είναι αποκλειστικά υπεύθυνος για την ασφαλή φύλαξη του Απουσιολογίου, ώστε να αποφεύγονται η απώλεια, η φθορά ή η αλλοίωσή του.
• Κανείς μαθητής δεν παρεμβαίνει με οποιονδήποτε τρόπο στο Απουσιολόγιο. Σε αντίθετη περίπτωση, ενημερώνεται ο υπεύθυνος της τάξης.
• Μετά το τέλος του σχολικού προγράμματος ο απουσιολόγος παραδίδει το Βιβλίο Ύλης και το Απουσιολόγιο στο γραφείο και τοποθετεί το στέλεχος των απουσιών στον ειδικό φάκελο.
Εφημερίες
• Οι εφημερίες χωρίζονται σε δύο κύκλους. Το πρόγραμμα των εφημερευόντων αναρτάται στον πίνακα ανακοινώσεων και τηρείται σχολαστικά.
• Οι εφημερεύοντες του Α΄ κύκλου οφείλουν να βρίσκονται στη θέση τους 10 λεπτά πριν από το πρώτο κουδούνι.
• Οι εφημερεύοντες των ορόφων δεν επιτρέπουν την παραμονή των μαθητών στον χώρο εφημερίας τους και ξεκλειδώνουν τις αίθουσες όταν χτυπήσει το κουδούνι μετά το διάλειμμα.
• Οι εφημερεύοντες του ισογείου ελέγχουν την κίνηση των μαθητών που χρησιμοποιούν τις τουαλέτες, φροντίζουν για την τήρηση τάξης κατά την αναμονή για το κυλικείο, απαγορεύουν την κάθοδο μαθητών στο υπόγειο.
• Οι εφημερεύοντες της αυλής επιτηρούν τους μαθητές κατά τη διάρκεια των διαλειμμάτων, εμποδίζουν ενδεχόμενη είσοδο εξωσχολικών και έξοδο μαθητών από το χώρο του σχολείου. Σε περίπτωση κακοκαιρίας βοηθούν στην εφημερία του ισογείου.
Αντιμετώπιση εξωσχολικών
• Ως εξωσχολικοί θεωρούνται όσοι δεν φοιτούν ή δεν εργάζονται κατά την τρέχουσα σχολική χρονιά στο σχολείο. Για την είσοδο οπουδήποτε εξωσχολικού απαιτείται άδεια από τη Διεύθυνση ή κλείνεται ραντεβού κατόπιν τηλεφωνικής επαφής με τη γραμματεία. Οι μαθητές/τριες οφείλουν να ειδοποιούν αμέσως τη Διεύθυνση ή τους εφημερεύοντες για είσοδο εξωσχολικών στο σχολείο, αν υποπέσει στην αντίληψή τους.
Αποχώρηση από το σχολείο
• Όταν το Σχολείο λειτουργεί με εννιάωρο, οι μαθητές αποχωρούν στις 15.32, όταν λειτουργεί με οκτάωρο, αποχωρούν στις 14.50, όταν λειτουργεί με επτάωρο αποχωρούν στις 14.10.
• Αν παρουσιαστεί ανάγκη έκτακτης αποχώρησης μαθητή/τριας κατά τη διάρκεια του σχολικού ωραρίου (π.χ. ασθένεια), ενημερώνεται ο γονέας/κηδεμόνας για να προσέλθει στο Σχολείο και να παραλάβει το παιδί του.
• Τέλος, εάν κάποιος γονέας/κηδεμόνας χρειαστεί για ειδικό λόγο να πάρει το παιδί του, πριν τη λήξη των μαθημάτων, χρειάζεται να ενημερώσει τη Διεύθυνση του Σχολείου.
• Σε περίπτωση που μαθητής /τρια φύγει από το Σχολείο χωρίς τα παραπάνω ειδοποιείται ο γονιός-κηδεμόνας και επιβάλλονται κυρώσεις.
Φοίτηση μαθητών /τριών
• Η φοίτηση των μαθητών/ριών είναι πρώτα δικαίωμά τους και μετά καθήκον και υποχρέωσή τους. Η συμμετοχή τους οφείλει να είναι τακτική, ενεργός και συστηματική. Η ελλιπής φοίτησή τους, και μάλιστα χωρίς σοβαρό λόγο, δυσχεραίνει τόσο το σχολικό έργο όσο και την πρόοδό τους.
• Για την τακτική παρακολούθηση της φοίτησης των μαθητών/ριών ευθύνονται εξ ολοκλήρου οι κηδεμόνες τους. Οι γονείς/κηδεμόνες οφείλουν να ενημερώνουν το Σχολείο για την απουσία των παιδιών τους.
• Η φοίτηση των μαθητών χαρακτηρίζεται επαρκής ή ανεπαρκής με βάση το σύνολο των απουσιών που σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια του διδακτικού έτους.
• Οι απουσίες αριθμούνται ανά μία για κάθε διδακτική ώρα και δεν πρέπει να υπερβαίνουν τις 130 ανά διδακτικό έτος πλην εξαιρετικών περιπτώσεων (πχ. νοσηλεία σε Νοσοκομείο) για να χαρακτηριστεί η φοίτηση επαρκής.
• Φέτος δικαιολογούνται και οι απουσίες μαθητή/τριας λόγω ασθένειας ή καραντίνας από covid του ίδιου /ας ή συγκατοίκων τους.
• Για το έτος 2020 – 2021 σε περίπτωση αναβολής της δια ζώσης λειτουργίας του σχολείου, οι μαθητές παρακολουθούν τα μαθήματα μέσω τηλεκπαίδευσης .
• Το σχολείο ενημερώνει τους γονείς με την αποστολή email για την έναρξη της διαδικασίας της τηλεκπαίδευσης. Οι μαθητές οφείλουν να εισέρχονται στις ψηφιακές τάξεις κατά την προβλεπόμενη ώρα σύμφωνα με το ωρολόγιο πρόγραμμα. Δεν κοινοποιούν τους προσωπικούς τους κωδικούς σε άγνωστα άτομα, επιβάλλεται συνέπεια, ευγενική και ευπρεπής συμπεριφορά. Σε αντίθετη περίπτωση επιβάλλονται κυρώσεις.
• Οι μαθήτριες -μαθητές στην αρχή της σχολικής χρονιάς και στο πρώτο εικοσαήμερο επιλέγουν το μουσικό όργανο επιλογής στο οποίο θέλουν να διδαχθούν .Ειδικότερα: Οι μαθήτριες –μαθητές της Α΄ Γυμνασίου μπορούν να επιλέξουν-αλλάξουν το μουσικό όργανο επιλογής στο οποίο θέλουν να διδαχθούν μέχρι τέλους Σεπτεμβρίου
• Οι μαθήτριες -μαθητές της Β΄ και Γ΄ τάξης επιλέγουν ταυτόχρονα και την κατεύθυνση την οποία επιθυμούν να ακολουθήσουν. Η επιλογή των μαθητών γίνεται με την υποβολή αίτησης σε έντυπο που χορηγείται από το σχολείο. Η αίτηση εκφράζει την ελεύθερη βούληση του μαθητή για τη συγκεκριμένη κατεύθυνση και το μάθημα επιλογής που θέλει να παρακολουθήσει.
Λόγω του ότι οι ανωτέρω διαδικασίες έχουν άμεση σχέση με τον έγκαιρο προγραμματισμό του σχολείου και ως εκ τούτου την ομαλή λειτουργία του, η υποβολή αιτήσεων ξεκινά από τη λήξη του προηγούμενου σχολικού έτους, προκειμένου το σχολείο να προγραμματίσει τις διδακτικές του ανάγκες, και συνεχίζεται με την έναρξη του νέου σχολικού έτσι ώστε οι μαθητές να έχουν όλο το χρόνο προκειμένου τελικά να αποφασίσουν για την κατεύθυνση και το μάθημα επιλογής που τους ενδιαφέρουν. Αν κάποιος μαθητής διαπιστώσει κατά τη διδασκαλία των μαθημάτων ότι έκανε λάθος σε κάποια επιλογή του τότε έχει δικαίωμα να αλλάξει κατεύθυνση ή το μάθημα επιλογής, με δήλωσή του στο Διευθυντή του σχολείου, μέχρι την 15η Οκτωβρίου.

Β. ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΜΑΘΗΤΩΝ /ΤΡΙΩΝ – ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ

Συμπεριφορά μαθητών/τριών

Οι μαθητές/τριες οφείλουν :
• να μην εμποδίζουν την ομαλή διεξαγωγή των μαθημάτων και των σχολικών εκδηλώσεων
• να υπακούουν στις παραινέσεις των εκπαιδευτικών
• να είναι ευγενικοί/ές, να χρησιμοποιούν κόσμιο λεξιλόγιο, να μην εκδηλώνουν επιθετική συμπεριφορά και να επιλέγουν το διάλογο ως μέσο επικοινωνίας και επίλυσης διαφορών
• να σέβονται τους/τις συμμαθητές/τριες, τους εκπαιδευτικούς και το υπόλοιπο προσωπικό του σχολείου
• να σέβονται και να προστατεύουν τη σχολική περιουσία, καθώς και τα σχολικά βιβλία, που παρέχονται δωρεάν από την πολιτεία
• να αποφεύγουν παιχνίδια και συμπεριφορές που μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο την ασφάλειά τους καθώς και την ασφάλεια των άλλων παιδιών.
• να μην φέρνουν στο σχολείο πολύτιμα αντικείμενα. Κρατούν τα τυχόν χρήματα τους μαζί τους. Σε περίπτωση απώλειας το σχολείο δεν φέρει ευθύνη. Δεν χρησιμοποιούν προσωπικά αντικείμενα συμμαθητών τους χωρίς άδεια. Σε περίπτωση που βρεθεί κάποιος/α να κλέβει επιβάλλονται αυστηρές κυρώσεις.
• Ένα ευαίσθητο ζήτημα είναι αυτό που αφορά την κόσμια και ευπρεπή εμφάνιση των μαθητριών-μαθητών, τα όρια της οποίας είναι δυσδιάκριτα. Υπάρχουν βέβαια ακραίες περιπτώσεις. Σ’ αυτές τις περιπτώσεις η κοινότητα της τάξης με τον υπεύθυνο καθηγητή του τμήματος και σε συνεργασία με τους γονείς μπορεί να επιχειρήσει παρέμβαση. Αν αυτό δεν αποδώσει, η ευθύνη μεταφέρεται στο 15μελές μαθητικό συμβούλιο, στο Διευθυντή του σχολείου και τέλος στο σύλλογο διδασκόντων ή στα όργανα που οι νόμοι ορίζουν.
Έπαινος καλής συμπεριφοράς
• Κάθε ξεχωριστή ενέργεια, συμπεριφορά και καλή πρακτική μαθητή/τριας επιβραβεύεται λεκτικά σε προσωπικό επίπεδο αλλά και σε επίπεδο σχολείου, με στόχο τη θετική ενίσχυση της συμπεριφοράς και τη λειτουργία της ως παράδειγμα προς μίμηση.
• Κάθε χρόνο δίνεται Έπαινος Προσωπικής Βελτίωσης σε μαθητές που βελτίωσαν σημαντικά τις σχολικές τους επιδόσεις ή καλές πρακτικές τους την προηγούμενη σχολική χρονιά.
Αντιγραφή σε εξέταση
Η αντιγραφή με οποιοδήποτε τρόπο αποτελεί πειθαρχικό παράπτωμα και συνεπάγεται την άμεση αφαίρεση του γραπτού και βαθμολόγησή του με (0) μηδέν. Το σχολείο έχει χρέος να αντιμετωπίζει αποφασιστικά αυτά τα φαινόμενα, τόσο για ουσιαστικούς λόγους, επειδή αλλοιώνεται η πραγματική σχολική κατάσταση του μαθητή, όσο και κυρίως, για παιδαγωγικούς. Το σχολείο πρέπει να αποδοκιμάσει την άποψη ότι ο μαθητής μπορεί, με άλλους τρόπους, όχι τίμιους, να επιτύχει ένα αποτέλεσμα και εάν αυτό γίνει αντιληπτό, να μην έχει καμιά συνέπεια

Χρήση κινητού τηλεφώνου
Για την εύρυθμη λειτουργία του σχολείου σχετικά με τη χρήση κινητών τηλεφώνων από μαθητές και εκπαιδευτικούς στο χώρο του ισχύουν τα παρακάτω:
1. Οι μαθητές δεν επιτρέπεται να έχουν στην κατοχή τους κινητά τηλέφωνα εντός του σχολικού χώρου. Στην εξαιρετική περίπτωση που ο μαθητής έχει στην κατοχή του κινητό τηλέφωνο υποχρεούται, καθ’ όλη τη διάρκεια της παραμονής του εντός του σχολικού χώρου, να το έχει εκτός λειτουργίας και μέσα στην τσάντα του. Κάθε παρέκκλιση από τα ανωτέρω αποτελεί αντικείμενο παιδαγωγικού ελέγχου και αντιμετωπίζεται για τους μαθητές της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης με τις προβλεπόμενες στο Π.Δ. 104/1979 (23 ΦΕΚ Α΄) σχολικές κυρώσεις. Προβλεπόμενες κυρώσεις (Π.Δ. 104/79 Αρ. 27) Διά πάσαν υπαίτιον παρέκκλισιν εκ της προσηκούσης κατά την έννοιαν της 3 του Αρ. 26 του παρόντος Προεδρικού Διατάγματος διαγωγής και αναλόγως του βαθμού της παρεκκλίσεως ταύτης επιβάλλονται εις τους μαθητάς αι κάτωθι κυρώσεις: α) παρατηρήσεις β) επίπληξης γ) ωριαία απομάκρυνσης εκ του διδασκομένου μαθήματος δ) αποβολή εκ των μαθημάτων μέχρι 3 ημερών ε) αποβολή εκ των μαθημάτων μέχρι 5 ημερών και στ) αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος
2. Οι εκπαιδευτικοί οφείλουν κατά την ώρα της διδασκαλίας να έχουν θέσει εκτός λειτουργίας τα κινητά τους τηλέφωνα. Παράλειψη του ανωτέρω καθήκοντος αποτελεί πειθαρχικό αδίκημα, που εμπίπτει στην έννοια της περιπτώσεως στ) της παραγράφου 1 του άρθρου 107 του Ν. 2683/1999 (ΦΕΚ 19 Α΄). Επιπρόσθετα: Επειδή το 2006 δεν ήταν σε ισχύ ο Κώδικας Κατάστασης Δημοσίων Πολιτικών Διοικητικών Υπαλλήλων και Υπαλλήλων Ν.Π.Δ.Δ., τον οποίο επικαλείται η νεότερη Υπουργική Απόφαση 100553-Γ2/4-9-2012 με τίτλο “Χρήση Ηλεκτρονικών Συσκευών”, η οποία συμπληρώνει αυτή του 2006. Έτσι λοιπόν η με αρ. πρωτ. 132328/Γ2/07-12-2006 Απόφαση του Υπουργείου Παιδείας που αφορά στη χρήση κινητών τηλεφώνων συμπληρώνεται ως εξής:
α. Οι μαθητές δεν επιτρέπεται να έχουν στην κατοχή τους εκτός από κινητά τηλέφωνα και οποιαδήποτε άλλη συσκευή ή / και παιχνίδι που διαθέτει σύστημα επεξεργασίας δεδομένων εικόνας και ήχου (π.χ. ρολόι ή στυλό με κρυφή κάμερα) εντός του σχολικού χώρου.
β. Οι εκπαιδευτικοί οφείλουν κατά την ώρα της διδασκαλίας να έχουν θέσει εκτός λειτουργίας εκτός από τα κινητά τους τηλέφωνα και οποιαδήποτε άλλη συσκευή που διαθέτει σύστημα επεξεργασίας δεδομένων εικόνας και ήχου. Παράλειψη του ανωτέρω καθήκοντος αποτελεί πειθαρχικό αδίκημα, που εμπίπτει στην έννοια της περιπτώσεως στ) της παραγράφου 1 του άρθρου 107 του Ν. 3528/2007 (ΦΕΚ 26 Α’).
3. Η χρήση των κινητών τηλεφώνων στο σχολείο γίνεται μόνο όταν και εφόσον πραγματοποιείται κάποια δράση κατά την υλοποίηση προγραμμάτων (σχολικών δραστηριοτήτων, Erasmus+, eTwinning)
4. Σε περίπτωση που μαθητής φέρει τηλέφωνο στο σχολείο, αυτό κρατείται από τη διεύθυνση, γίνονται οι απαραίτητες συστάσεις και ο μαθητής παίρνει το τηλέφωνο κατά την αποχώρησή του από το σχολείο

Κάπνισμα και ουσίες
To κάπνισμα, η λήψη αλκοόλ και η χρήση άλλων εξαρτησιογόνων ουσιών είναι καταστροφικές για την πνευματική και τη σωματική υγεία των μαθητών. Για τον λόγο αυτό απαγορεύονται.
Παιδαγωγικός έλεγχος
• Κάποιες φορές στο χώρο του σχολείου οι μαθητές/ριες προβαίνουν σε μη αποδεκτές συμπεριφορές σε σχέση με τον κανονισμό λειτουργίας. Το Σχολείο φροντίζει να αντιμετωπίσει τέτοια ζητήματα με παιδαγωγικά μέσα, ώστε οι μαθητές/ριες να συνειδητοποιήσουν ότι κάθε πράξη τους έχει συνέπειες, να μάθουν να αναλαμβάνουν την ευθύνη των επιλογών τους και να γίνουν υπεύθυνοι πολίτες.
• Αν η συμπεριφορά του μαθητή και της μαθήτριας δεν εναρμονίζεται με την ιδιότητά του, τότε αντιμετωπίζει τον παιδαγωγικό έλεγχο, σύμφωνα με τις αρχές της ψυχολογίας και παιδαγωγικής που διέπουν την ηλικία του. Σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπονται σωματικές ποινές.
• Στο πλαίσιο αυτό μπορούν να ληφθούν μια σειρά από μέτρα παιδαγωγικού χαρακτήρα σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία με την εξής κλιμάκωση:
α. προφορική παρατήρηση
β. επίπληξη
γ. ωριαία απομάκρυνση από το μάθημα, μετά από 3 ωριαίες απομακρύνσεις επιλαμβάνεται το συμβούλιο της τάξης. Μαθήτρια-Μαθητής, ο οποίος τιμωρείται με ωριαία απομάκρυνση από τα μαθήματα, παραμένει στο σχολείο όλες τις ώρες λειτουργίας του και απασχολείται σύμφωνα με τις οδηγίες του υποδιευθυντή ή άλλου εντεταλμένου εκπαιδευτικού.
δ. αποβολή από τα μαθήματα μιας (1) ημέρας
ε. αποβολή από τα μαθήματα δύο (2) ημερών
στ. αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος
ζ. μείωση Διαγωγής

Παιδαγωγικά μέτρα

Για συγκεκριμένες παραβάσεις, κατά περίπτωση, επιβάλλονται τα εξής παιδαγωγικά μέτρα:
• Αδικαιολόγητη καθυστέρηση στην τάξη, αδικαιολόγητη μεμονωμένη απουσία: γίνεται παρατήρηση στον /στην μαθητή/τρια και ενημερώνεται ο γονέας/κηδεμόνας. Αν επαναληφθεί η καθυστέρηση, γίνεται επίπληξη από τον Διευθυντή και αν εξακολουθήσει το παράπτωμα για 3η φορά επιβάλλεται αποβολή μια ημέρας. Σε επανάληψη αποφασίζει ο Σύλλογος Διδασκόντων.
• Αποχώρηση από την τάξη, από το σχολείο ή από σχολική εκδήλωση χωρίς άδεια, έξοδος από τον αύλειο χώρο χωρίς άδεια: ενημερώνεται ο γονέας/κηδεμόνας. Σε επανάληψη γίνεται επίπληξη από τον Διευθυντή και αν εξακολουθήσει το παράπτωμα για 3η φορά επιβάλλεται αποβολή μια ημέρας. Σε επανάληψη αποφασίζει ο Σύλλογος Διδασκόντων.
• Ψευδείς δηλώσεις, παραποίηση και/ή καταστροφή σχολικών εγγράφων: ενημερώνεται ο γονέας /κηδεμόνας και επιβάλλεται αποβολή μια ημέρας. Σε επανάληψη αποφασίζει ο Σύλλογος Διδασκόντων.
• Παρεμπόδιση της ομαλής διεξαγωγής του μαθήματος ή άλλων σχολικών εκδηλώσεων: Παρατήρηση – επίπληξη ή 1 μέρα αποβολή ανάλογα με την περίπτωση. Σε επανάληψη αποφασίζει ο Σύλλογος Διδασκόντων.
• Χρήση κινητών τηλεφώνων ή άλλης ηλεκτρονικής συσκευής ή απλή θέαση τους στο θρανίο: Γίνεται κατάσχεση της συσκευής. Το κινητό παραδίδεται στον κηδεμόνα του μαθητή. Σε επανάληψη επιβάλλεται αποβολή μιας ημέρας και σε επόμενη επανάληψη αποφασίζει ο Σύλλογος Διδασκόντων.
• Παραβίαση προσωπικών δεδομένων με χρήση κινητού τηλεφώνου: Γίνεται κατάσχεση του κινητού. Το κινητό παραδίδεται στον κηδεμόνα του μαθητή, για το είδος της ποινής αποφασίζει ο Σύλλογος Διδασκόντων.
• Αδικαιολόγητη συναναστροφή με εξωσχολικούς κατά τη διάρκεια του σχολείου και εντός του σχολείου (αυλή ή κτήριο): γίνεται παρατήρηση – επίπληξη από εφημερεύοντες. Σε επανάληψη 1 ημέρα αποβολή και σε νέα επανάληψη αποφασίζει ο Σύλλογος Διδασκόντων.
• Κάπνισμα – οινοπνευματώδη κατά τη διάρκεια λειτουργίας του σχολείου: επιβάλλεται αποβολή μιας ημέρας και σε επανάληψη αποφασίζει ο Σύλλογος Διδασκόντων.
• Κλοπή ή απόπειρα κλοπής εντός του σχολικού χώρου: αποφασίζει ο Σύλλογος Διδασκόντων.
• Αναγραφή υβριστικών/προσβλητικών συνθημάτων εντός του σχολικού χώρου: αποκατάσταση της ζημιάς, καθαρισμός ή/και βάψιμο του χώρου. Επιβάλλεται αποβολή μιας ημέρας και σε επανάληψη αποφασίζει ο Σύλλογος Διδασκόντων.
• Λέρωμα των θρανίων ή της τάξης, κακόβουλη ζημιά κατά της περιουσίας του σχολείου: καθαρισμός θρανίων/τάξης, αποκατάσταση της ζημιάς. Σε επανάληψη επιβάλλεται αποβολή μιας ημέρας και σε επανάληψη αποφασίζει ο Σύλλογος Διδασκόντων.
• Υβριστική συμπεριφορά και/ή λεκτική βία, σωματική βία, σεξουαλική παρενόχληση: Επίπληξη, ενημέρωση του γονέα/κηδεμόνα και/ή επιβολή αποβολής μιας ημέρας. Σε επανάληψη αποφασίζει ο Σύλλογος Διδασκόντων.
• Εκφοβιστική και απειλητική συμπεριφορά: ενημερώνεται ο γονέας/κηδεμόνας και επιβάλλεται αποβολή μιας ημέρας. Σε επανάληψη αποφασίζει ο Σύλλογος Διδασκόντων.

Γ. ΠΡΟΛΗΨΗ ΦΑΙΝΟΜΕΝΩΝ ΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΥ

• Οι φραστικές προσβολές, οι ύβρεις, οι απειλές, ο χλευασμός, η υποτίμηση και, πολύ περισσότερο, η σωματική βία κατά των συμμαθητών είναι απαράδεκτες πράξεις, μη ανεκτές από τη σχολική κοινότητα. Το ίδιο απαράδεκτες πράξεις θεωρούνται και η διάδοση φημών, ο αποκλεισμός συμμαθητή από ομαδικές εκπαιδευτικές ή ψυχαγωγικές δραστηριότητες ή η παρακίνηση τρίτων για την απομόνωσή του. Ο/η μαθητής/τρια που υφίσταται συμπεριφορές εκφοβισμού και αποκλεισμού είναι καλό να ενημερώσει αμέσως τους γονείς, τους εκπαιδευτικούς και τη Διεύθυνση του σχολείου, με τη βεβαιότητα ότι θα βρει τη δέουσα ανταπόκριση. Χρέος των συμμαθητών που αντιλαμβάνονται τέτοιες συμπεριφορές είναι να αναφέρουν άφοβα τα φαινόμενα στη Διεύθυνση ή στους καθηγητές.
• Χρέος των καθηγητών που διαπιστώνουν τέτοια ζητήματα είναι να ενημερώνουν τη Διεύθυνση και τους συναδέλφους τους, ώστε να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα.
• Η συστηματική στοχοποίηση και τρομοκράτηση συγκεκριμένων μαθητών από άλλους μαθητές στο σχολείο είναι ανεπίτρεπτη, αποτελεί παράπτωμα και αντιμετωπίζεται άμεσα:
α. με αυστηρές συστάσεις
β. με παρακολούθηση και εποπτεία των ατόμων που παρενοχλούν ή εκφοβίζουν
γ. με ενημέρωση των γονιών
δ. με πειθαρχικά μέτρα από τον σύλλογο των καθηγητών.
• Στο πλαίσιο των προσπαθειών πρόληψης του φαινομένου και της ομαλής συνύπαρξης στο Γυμνάσιο γίνεται προσπάθεια διαμόρφωσης καλού σχολικού κλίματος:
α) Σε επίπεδο σχολείου:
Με την αξιοποίηση των μαθητικών συμβουλίων, έτσι ώστε να επιτευχθεί η κατανόηση, η διαμόρφωση και η τήρηση των σχολικών κανόνων.
Με την «υιοθεσία» των μαθητών της Α’ γυμνασίου από μαθητές/τριες μεγαλυτέρων τάξεων, σε κοινή συνάντηση τάξεων και δεκαπενταμελούς συμβουλίου, ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος παρενόχλησης των περισσότερο ευάλωτων μαθητών και να τονωθεί το αίσθημα της ευθύνης και της προστασίας από τους μεγαλύτερους.
β) Σε επίπεδο τάξης:
Με τη σύνταξη κανόνων της τάξης ενάντια στη βία στην αρχή κάθε σχολικής χρονιάς και “Συμβολαίου τάξης” που να περιλαμβάνει τους κοινά αποδεκτούς κανόνες λειτουργίας της από τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς.
Με συζήτηση στην τάξη για τον ορισμό, τις μορφές και τις επιπτώσεις της ενδοσχολικής βίας και του εκφοβισμού.
Με την παροχή ευκαιριών στους μαθητές για θετική έκφραση της επιθετικότητας (π.χ. μέσω ομάδων εργασίας, συμμετοχής στις σχολικές εκδηλώσεις και αθλητικές δραστηριότητες).
Με διεξαγωγή προγραμμάτων και βιωματικών εργαστηρίων που στόχο θα έχουν τη βελτίωση των κοινωνικών δεξιοτήτων των μαθητών και την ανάπτυξη σχέσεων συνύπαρξης – συνεργασίας.
• Η ψηφιακή παρενόχληση και ο διαδικτυακός εκφοβισμός είναι φαινόμενο που εμφανίστηκε τα τελευταία χρόνια. Αν και ο διαδικτυακός εκφοβισμός συντελείται κατά κύριο λόγο εκτός σχολείου, είναι καλό να υπάρχει ενημέρωση της Διεύθυνσης του σχολείου, για την περίπτωση που πιθανόν οι δράστες των υβριστικών αναρτήσεων είναι μαθητές. Η ενημέρωση και η διασταύρωση των πληροφοριών μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση του φαινομένου.
• Το σχολείο δεσμεύεται για τη διαρκή ενημέρωση και την ανάληψη πρωτοβουλιών (συναντήσεις με γονείς, συναντήσεις με ειδικούς, στοχευμένες δράσεις, αύξηση της επίβλεψης του σχολικού χώρου κλπ.), με στόχο την προστασία των μαθητών από κάθε μορφή σχολικού ή ψηφιακού εκφοβισμού.
• Μέσα στο πλαίσιο αυτό συστήθηκε και λειτουργεί στο σχολείο η «Ομάδα Εκπαιδευτικών Συμβούλων Σχολικής Ζωής». Αποτελείται από δύο μόνιμους εκπαιδευτικούς οι οποίοι με κατάλληλη εκπαίδευση και ειδικές γνώσεις παρεμβαίνουν ύστερα από την εκδήλωση βίαιων ενεργειών, με σκοπό τη συμφιλίωση των μαθητών.
• Στην προσπάθεια συμμετέχουν υποστηρικτικά ψυχολόγος και κοινωνικός/η λειτουργός, για την επίλυση σοβαρών ζητημάτων που σχετίζονται και με παράγοντες εξωτερικούς του σχολείου, όπως προσωπικά ή οικογενειακά προβλήματα μαθητών.
• Όλοι οι παραπάνω φορείς βρίσκονται σε συνεχή συνεργασία με τον Διευθυντή του σχολείου το ΚΕΣΥ και την υπεύθυνη της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης για το θέμα της Ενδοσχολικής Βίας και του Εκφοβισμού.
• Το σχολείο συνεργάζεται με τους κηδεμόνες των μαθητών και τους πληροφορεί μέσω του Διευθυντή και του υπεύθυνου εκπαιδευτικού του τμήματος για την έκταση και τη σοβαρότητα του περιστατικού, με στόχο την πρόληψη παρόμοιων συμπεριφορών.

Δ. ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

• Το Σχολείο οργανώνει μια σειρά προγραμμάτων, εκπαιδευτικών εκδρομών, δραστηριοτήτων εντός και εκτός Σχολείου που στόχο έχουν τη σύνδεση σχολικής και κοινωνικής ζωής.
• Μέσα από αυτές τις δραστηριότητες τα παιδιά εμπλουτίζουν τις ήδη υπάρχουσες γνώσεις, τις συνδέουν με την καθημερινή πράξη, αποκτούν δεξιότητες ζωής, ευαισθητοποιούνται σε διάφορα κοινωνικά θέματα, διευρύνουν τους ορίζοντες τους. Μερικοί από τους φορείς με τους οποίους συνεργάζεται το σχολείο είναι: Δ/ΔΕ Ροδόπης, Υπεύθυνος Ειδικής Αγωγής, ΚΕΣΥ, ΣΕΕ, ΕΔΕΑΥ, Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων, ο Δήμος, το Πανεπιστήμιο, Μουσεία, η Εκκλησία, η μειονοτική κοινότητα, η Βουλή των Ελλήνων, Σύλλογοι της πόλης, σχολεία εσωτερικού και εξωτερικού κ.ά.

Ε. ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΣΧΟΛΕΙΟΥ – ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ – ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΓΟΝΕΩΝ/ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ

Οι γονείς/κηδεμόνες είναι σημαντικό να συνεργάζονται στενά με το Σχολείο, προκειμένου να ενημερώνονται για την αγωγή και την επίδοση των παιδιών τους σε τακτική βάση, συμμετέχοντας σε συναντήσεις που οργανώνονται από το Σχολείο.
• Συγκροτούν τον Σύλλογο Γονέων/Κηδεμόνων, που φέρει την επωνυμία του Σχολείου και συμμετέχουν αυτοδικαίως σε αυτόν. Ο Σύλλογος Γονέων/Κηδεμόνων βρίσκεται σε άμεση συνεργασία με τον/τη Διευθυντή/ρια, τον Σύλλογο Διδασκόντων/ουσών του Σχολείου, αλλά και με τον/την Πρόεδρο της Σχολικής Επιτροπής του Δήμου.
• Στην αρχή του σχολικού έτους καλούνται για ενημέρωση οι κηδεμόνες των μαθητών/τριών Α΄ Γυμνασίου. Είναι δυνατό να γίνουν και έκτακτες συγκεντρώσεις, για τον ίδιο σκοπό, αν προκύψουν έκτακτα θέματα. Η διεύθυνση του σχολείου ανακοινώνει, στην αρχή του σχολικού έτους και μόλις διαμορφωθεί το πρόγραμμα, τις ημέρες και ώρες των συναντήσεων εκπαιδευτικών και κηδεμόνων. Σε ειδικές περιπτώσεις, η διεύθυνση ή οι εκπαιδευτικοί καλούν τους κηδεμόνες συγκεκριμένου/ης μαθητή/τριας στο σχολείο. Αυτοί μπορούν να επικοινωνούν τηλεφωνικά με την διεύθυνση για την πραγματοποίηση έκτακτης συνάντησης.
• Με την έναρξη κάθε σχολικής χρονιάς οι γονείς/κηδεμόνες όλων των τάξεων υποβάλλουν στο σχολείο Υπεύθυνη Δήλωση – εγγραφή με επικαιροποιημένα τα στοιχεία επικοινωνίας (διεύθυνση, τηλέφωνο, σταθερό – κινητό, και ηλεκτρονική διεύθυνση) και ενημερώνουν για τυχόν θέματα υγείας ή οικογενειακής κατάστασης που θεωρούν ότι είναι απαραίτητο να γνωρίζει το Σχολείο, το οποίο διαχειρίζεται με διακριτικότητα κάθε προσωπικό δεδομένο. Ταυτόχρονα οι γονείς/κηδεμόνες ενημερώνονται για τις βασικές υποχρεώσεις τους απέναντι στο Σχολείο.
• Σε κάθε σχολική μονάδα λειτουργεί το Σχολικό Συμβούλιο, στο οποίο συμμετέχουν ο Σύλλογος Διδασκόντων, το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Γονέων/Κηδεμόνων, ο εκπρόσωπος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τρεις εκπρόσωποι των μαθητικών κοινοτήτων, που ορίζονται με απόφαση του Συμβουλίου τους.
• Έργο του Σχολικού Συμβουλίου είναι η εξασφάλιση της ομαλής λειτουργίας του Σχολείου με κάθε πρόσφορο τρόπο, η καθιέρωση τρόπων επικοινωνίας διδασκόντων/ουσών και οικογενειών των μαθητών.
• Ειδικά για το σχολικό έτος 2020 – 2021 λόγω κοροναϊού η ενημέρωση γονέων γίνεται: α) τηλεφωνικά ή με τηλεδιάσκεψη κατά τις ώρες επικοινωνίας με τους εκπαιδευτικούς β) δια ζώσης και ύστερα από ραντεβού μόνο για σοβαρούς λόγους.

ΣΤ. ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ

Η προστασία του σχολικού κτιρίου και της περιουσίας του είναι υπόθεση όλων. Η συνεργασία τους είναι απαραίτητη για ένα καθαρό και ευχάριστο σχολικό περιβάλλον, κατάλληλο για μάθηση. Πιο συγκεκριμένα εκπαιδευτικοί, μαθητές/τριες:
• Σέβονται την κινητή και ακίνητη περιουσία του Σχολείου καθώς και το φυσικό περιβάλλον της αυλής του Σχολείου.
• Δεν ρυπαίνουν τον σχολικό χώρο, δεν γράφουν σε θρανία και τοίχους, χρησιμοποιούν τα καλάθια απορριμμάτων.
• Διατηρούν τις έδρες τους , τα θρανία τους καθαρά, σε άριστη κατάσταση.
• Επιδιώκουν και συμβάλλουν στην υιοθέτηση αειφόρων πρακτικών, όπως η εξοικονόμηση ενέργειας, η ανακύκλωση υλικών και η συνετή χρήση των εκπαιδευτικών μέσων.
• Συμμετέχουν στον εκ περιτροπής καθαρισμό της αυλής ανά τμήμα σε τακτά χρονικά διαστήματα.
Κανόνες διαχείρισης εργαστηριακών χώρων και εξοπλισμού
• Οι μαθητές σέβονται το χώρο και τον εξοπλισμό των εργαστηρίων. Κινούνται σε αυτά με προσοχή υπό την επίβλεψη και καθοδήγηση των υπεύθυνων εκπαιδευτικών.
• Ειδικά στα εργαστήρια Πληροφορικής: δεν πειράζουν πρίζες, καλώδια, δεν κακομεταχειρίζονται οθόνες, πληκτρολόγια και ποντίκια, δεν πλοηγούνται άσκοπα σε ιστοσελίδες, δεν αλλάζουν τις ρυθμίσεις των υπολογιστών χωρίς άδεια και αφήνουν τη θέση εργασίας, όπως την παρέλαβαν, για τον επόμενο χρήστη.
• Στα εργαστήρια Φυσικής και Χημείας δεν πειράζουν τα όργανα και δεν επιχειρούν πειράματα μόνοι τους, ακολουθούν τις οδηγίες των εκπαιδευτικών .
• Σε περίπτωση φθοράς, ζημιάς από μη συνετή χρήση υποχρεούνται να αποκαθιστούν τη ζημιά ή να αντικαθιστούν ότι έχει καταστραφεί.
Πολιτική του Σχολείου για την προστασία από πιθανούς κινδύνους Αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών
• Ο Διευθυντή του Σχολείου, στην αρχή του σχολικού έτους σε συνεργασία με τον Σύλλογο Διδασκόντων του Σχολείου, προβαίνει στις ενέργειες που προβλέπονται για την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών εντός του σχολικού χώρου. (π.χ. ασκήσεις ετοιμότητας – αντιμετώπισης σεισμού).
• Σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης τα παιδιά παραδίδονται στους γονείς/κηδεμόνες τους. Σε τακτά χρονικά διαστήματα επικαιροποιείται το Σχέδιο Μνημονίου Ενεργειών για τη Διαχείριση του Σεισμικού Κινδύνου του Σχολείου. Επίσης, ο/η Διευθυντής/ρια ενημερώνει τους/τις μαθητές/τριες καθώς και τους γονείς/κηδεμόνες, για τους βασικούς κανόνες και τους τρόπους αντίδρασης.
• Σε καταστάσεις πανδημίας ή ακραίων-επικίνδυνων φαινομένων όλα τα μέλη της σχολικής κοινότητας οφείλουν να συμμορφώνονται και να ακολουθούν ρητά τις οδηγίες που εκδίδουν οι εκάστοτε αρμόδιοι φορείς/υπηρεσίες: π.χ. ΕΟΔΥ, ΥΠΑΙΘ, Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας κ.ά.
• Στην αυλή του σχολείου έχει οριοθετηθεί και σηματοδοτηθεί χώρος στον οποίο γίνεται η συγκέντρωση σε περίπτωση ανάγκης.
• Τέλος έχει καταρτιστεί σχέδιο διαφυγής και προς τούτο πραγματοποιούνται τακτικά ασκήσεις ετοιμότητας.
• Ο κοινά συμφωνημένος Κανονισμός βασίζεται στην ισχύουσα νομοθεσία και στις σύγχρονες παιδαγωγικές και διδακτικές αρχές. Η τήρηση του από τους/τις μαθητές/ριες, τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς/κηδεμόνες με αμοιβαίο σεβασμό στον διακριτό θεσμικό ρόλο τους, ώστε να έχει πληρότητα, γενική αποδοχή και εφαρμογή, αποτελεί προϋπόθεση της εύρυθμης λειτουργίας του Σχολείου. Είναι το θεμέλιο πάνω στο οποίο μπορεί το Σχολείο να οικοδομήσει για να πετύχει τους στόχους και το όραμά του.
Θέματα που ανακύπτουν και δεν προβλέπονται από τον Κανονισμό, αντιμετωπίζονται κατά περίπτωση από τον/τη Διευθυντή/ρια και τον Σύλλογο Διδασκόντων/ουσών, σύμφωνα με τις αρχές της παιδαγωγικής επιστήμης και την εκπαιδευτική νομοθεσία, σε πνεύμα συνεργασίας με όλα τα μέλη της σχολικής κοινότητας.
Ο παρόν κανονισμός συντάχθηκε μετά από συζήτηση σε συνεδρίαση, παρόντων και με σύμφωνη γνώμη από το Σύλλογο Διδασκόντων/ουσών , εκπροσώπων των Γονέων και Κηδεμόνων, του ΔΣ του 15μελούς των μαθητών και του Προέδρου της Σχολικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δήμου Κομοτηνής με αριθμό πράξης Σ.Δ.61/23-3-2021
Ο κανονισμός κοινοποιείται σε όλους τους εκπαιδευτικούς , γονείς/κηδεμόνες των μαθητών/ριών , τον Πρόεδρο της Σχολικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δήμου Κομοτηνής , και αναρτάται στο ιστολόγιο του Μουσικού Σχολείου Κομοτηνής προς ενημέρωση.

ΚΟΜΟΤΗΝΗ 23 Μαρτίου 2021
Ο Διευθυντής
Οι εκπαιδευτικοί του Συλλόγου Διδασκόντων
Οι εκπρόσωποι των Γονέων και Κηδεμόνων
Το ΔΣ του 15μελούς των μαθητών/τριών
Ο Πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δήμου Κομοτηνή

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση