Πριν τις διακοπές των Χριστουγέννων, τοποθετήσαμε καινούργιες κουρτίνες σε όλες τις αίθουσες του σχολείου μας. Τα χρώματα που επιλέξαμε είναι χαρούμενα, γιατί στόχος είναι να γίνει το περιβάλλον του σχολείου, μέσα στο οποίο οι μαθητές μας περνούν αρκετές ώρες της ημέρας, πιο ευχάριστο! Ευχαριστούμε το Λύκειο Ελληνίδων- Παράρτημα Κουτσοποδίου για τη χορηγία των υφασμάτων και τη ραφή των κουρτινών.
Μήνας: Δεκέμβριος 2024
Εορτασμός παγκόσμιας ημέρας ατόμων με αναπηρία
Με αφορμή την 3η Δεκεμβρίου, παγκόσμια ημέρα για τα άτομα με αναπηρία, το σχολείο μας διοργάνωσε δράσεις που να αφορούν την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των μαθητών και της ευρύτερης κοινότητας σχετικών με: α)την προάσπιση του δικαιώματος των μαθητών/τριών με αναπηρία ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες για ισότιμη πρόσβαση στην εκπαίδευση, β) την καταπολέμηση στερεοτύπων και προκαταλήψεων εντός της σχολικής κοινότητας και γ) την αναγκαιότητα σεβασμού της μαθητικής ετερογένειας και ενίσχυση της έννοιας της συμπερίληψης
Οι στόχοι που τέθηκαν επετεύχθησαν με τρόπο διασκεδαστικό. Οι μαθητές ενημερώθηκαν σε θέματα αναπηρίας, αντιλήφθηκαν πώς είναι να μην έχει κάποιος την όρασή του και να πρέπει να χρησιμοποιήσει τις υπόλοιπες αισθήσεις, ώστε να αντιληφθεί τον κόσμο γύρω του και πώς είναι να έχει κάποιος κινητικά προβλήματα και να πρέπει να ανταπεξέλθει στις πιο απλές καθημερινές ανάγκες του. Υπεύθυνοι καθηγητές των παραπάνω δράσεων ήταν οι : , Γαβρίλης Βαγγέλης, γυμναστής, Φώτου Φωτεινή, μαθηματικός ειδικής αγωγής και Γεωργίου Ιωάννα, φιλόλογος ειδικής αγωγής.
ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ BAZAAR
Την Κυριακή 8 Δεκεμβρίου στην κεντρική πλατεία του Κουτσοποδίου έγινε η έναρξη της χριστουγεννιάτικης περιόδου με το άναμμα του χριστουγεννιάτικου δέντρου. Η εκδήλωση πλαισιώθηκε από τραγούδια, χορό, κέφι και γιορταστική διάθεση. Τα σχολεία της περιοχής (νηπιαγωγείο, δημοτικό , γυμνάσιο ) συμμετείχαν με τους συλλόγους γονέων και κηδεμόνων στο bazaar που διοργανώθηκε. Συγκεκριμένα οι μαθητές του Γυμνασίου Κουτσοποδίου με τη βοήθεια και την καθοδήγηση του καθηγητή τεχνολογίας κ. Πάππα, κατασκεύασαν και φιλοτέχνησαν πλήθος αντικειμένων, πολλά από τα οποία ήταν φτιαγμένα από ανακυκλωμένα υλικά, σχετικών με το πρόγραμμα ανακύκλωσης που τρέχει στο σχολείο με τίτλο:”ανακυκλώνω -δίνω ζωή”. Όλα διατέθηκαν στο κοινό με μεγάλη επιτυχία. Επίσης έκαναν λαχειοφόρο με λαχνούς και δώρα και διέθεσαν το ημερολόγιο του 2025 που έφτιαξαν μόνοι τους.
ΣΤΟΛΙΣΜΟΣ ΤΑΞΕΩΝ
Εργασίες μαθητών στη Νεοελληνική Λογοτεχνία
Στο μάθημα των Κειμένων Νεοελληνικής Λογοτεχνίας οι μαθητές της Γ΄Γυμνασίου μελέτησαν αποσπάσματα δύο γνωστών έργων της περιόδου ακμής της Κρητικής Λογοτεχνίας, της Ερωφίλης και του Ερωτόκριτου, που έχουν ως κοινό θέμα τον έρωτα δύο νέων που συναντά εμπόδια από το οικογενειακό τους περιβάλλον. Αναζήτησαν πληροφορίες για τους ποιητές των έργων και βρήκαν ομοιότητες και διαφορές στον τρόπο που γνωρίζονταν, ερωτεύονταν και παντρεύονταν οι άνθρωποι τότε και στην εποχή μας.
Γεώργιος Χορτάτσης-Αραπάκης Κωνσταντίνος-powerpoint
Βιτσέντζος Κορνάρος-Αραπάκης Κωνσταντίνος-powerpoint
Προξενιό
Συχνά ακούμε ότι κάποιος παντρεύτηκε από
προξενιό. Είτε οι παππούδες μας είτε κάποιος γνωστός
μας ή ακόμα και οι γονείς μας. Τι εννοούμε όμως με την
φράση « Παντρεύτηκαν με προξενιό»;
Εκείνα τα χρόνια ήταν σύνηθες άντρες και γυναίκες
να κάνουν τις γνωστές ¨προξενήτρες¨. Δηλαδή την
μεσολάβηση για να γνωριστούν δύο άτομα και να
ενωθούν με τα δεσμά του γάμου. Αυτό γινόταν σε όλες τις
περιοχές καθώς και σε νησιά. Είχε σκοπό συνήθως την
αποκατάσταση των οικονομικών δυσκολιών διότι κάθε
προξενιό είχε και την ανάλογη προίκα.
Το συγκεκριμένο γεγονός συνεχίστηκε επί δεκαετίες.
Στην σημερινή γενιά είναι σπάνια τέτοιου είδους προξενιά
αλλά υπάρχει κάτι αντίστοιχο, τα λεγόμενα ¨κονέ¨ που
γίνονται σε εφηβικές και νέες ηλικίες με στόχο την σχέση
μεταξύ δύο ατόμων.
Παρόλα αυτά υπάρχουν γραφεία συνοικεσίων που
έχουν τον ίδιο ακριβώς στόχο αλλά με πιο σύγχρονο
τρόπο. Σε αυτά τα γραφεία μπορεί να πάει ο καθένας από
εμάς (άνω των 18) να δώσει πληροφορίες για τον εαυτόν
του και να περιμένει κάνοντας υπομονή μέχρι να βρει το
ταίρι του.
Συμπερασματικά, βλέπουμε πως με τα χρόνια
ενώνονται δύο άνθρωποι και πως αλλάζει αυτό με την
πάροδο καθώς και με τις απόψεις.
Μυρτώ Σωτήρη, Γ2
Τέλος, η μαθήτρια του Γ2, Μποζιονέλου Παναγιώτα, παρουσίασε στην τάξη ηχογραφημένη συνέντευξη που πήρε από τον παππού και τη γιαγιά της σχετικά με το συνοικέσιο του γάμου τους και τον τρόπο που παντρεύονταν οι νέοι στην εποχή τους. Τους ευχαριστούμε θερμά!
Πραγματοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων από το κέντρο “Ελπίδα ζωής”
Στα πλαίσια του προγράμματος σχολικής διαμεσολάβησης και του πολιτιστικού προγράμματος, το οποίο είναι σχετικό με τη διαμεσολάβηση και την συμπερίληψη, μαθητές της Α΄και Β΄Γυμνασίου του σχολείου μας θα παρακολουθήσουν δύο εκπαιδευτικά προγράμματα που υλοποιούνται από το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Περιφερειακής Ενότητας Αργολίδας “Ελπίδα Ζωής”. Τα προγράμματα ολοκληρώνονται σε τρεις συναντήσεις και έχουν τίτλο: “Διαπροσωπικές σχέσεις” και “Μαθαίνοντας να παίρνουμε αποφάσεις”. Μέσα από τα προγράμματα αυτά ευελπιστούμε οι μαθητές μας να προβληματιστούν, να ανακαλύψουν πράγματα για τον εαυτό τους και τους συμμαθητές τους, να ενισχύσουν την αυτοεκτίμηση και τον αυτοσεβασμό, καθώς και το σεβασμό απέναντι στους γύρω τους. Σήμερα, Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου, πραγματοποιήθηκαν οι πρώτες συναντήσεις.
ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΣΤΑ ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΓΙΑ ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
Ο φυλλομετρητής σας δεν υποστηρίζει προβολή PDF. Κατεβάστε το αρχείο PDF.
Τεύχος 2022
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΚΟΥΤΣΟΠΟΔΙΟΥ ΜΑΙΟΣ 2022-1
Ο φυλλομετρητής σας δεν υποστηρίζει προβολή PDF. Κατεβάστε το αρχείο PDF.



















































