Δράσεις Ενεργού Πολίτη Α΄ Γυμνασίου
Στα πλαίσια του μαθήματος «Εργαστήριο Δεξιοτήτων» με υπεύθυνη εκπαιδευτικό, τη φιλόλογο Φράγκου Ελένη, οι μαθητές του τμήματος Α1 ασχολήθηκαν με το επίκαιρο θέμα του Σχολικού Εκφοβισμού. Οιμαθητές ενημερώθηκαν για τις διαφορετικές μορφές βίας στο σχολείο, τα ποικίλα αίτια του φαινομένου και προβληματίστηκαν σχετικά με τις συνέπειες του εκφοβισμού τόσο στον μαθητή ως προσωπικότητα όσο και στο σχολείο ως κοινότητα. Όλοι οι μαθητές έδειξαν έντονο ενδιαφέρον για το θέμα και συμμετείχαν ενεργά σε όλες τις ομαδικές δραστηριότητες.
Οι μαθητές συνεργάζονται και δημιουργούν…
Οι μαθητές γράφουν…
- από τον μαθητή Απόστολο Μιχαλακάκη
Φέτος, στο Εργαστήριο Δεξιοτήτων, ασχοληθήκαμε με πολύ ενδιαφέροντα και σημαντικά θέματα, όπως ο σχολικός εκφοβισμός, τα δικαιώματα των παιδιών και άλλα παρόμοια εξίσου σημαντικά θέματα. Κατά τη γνώμη μου, μου άρεσαν πολύ αυτά τα θέματα, γιατί με βοήθησαν να καταλάβω καλύτερα τι συμβαίνει γύρω μου και πώς μπορώ να φερθώ σωστά στους συμμαθητές μου. Το θέμα του σχολικού εκφοβισμού με έκανε να σκεφτώ πώς νιώθουν τα παιδιά που δέχονται άσχημη συμπεριφορά και πόσο σημαντικό είναι να μιλάμε και να βοηθάμε όταν βλέπουμε κάτι τέτοιο. Τα δικαιώματα των παιδιών ήταν επίσης πολύ χρήσιμο θέμα, γιατί έμαθα ότι κάθε παιδί έχει το δικαίωμα να νιώθει ασφαλές, να μορφώνεται και να εκφράζεται ελεύθερα. Γενικά, πιστεύω ότι το Εργαστήριο Δεξιοτήτων είναι ένας ωραίος τρόπος να μαθαίνουμε μέσα από συζήτηση και συνεργασία. Ελπίζω και του χρόνου να ασχοληθούμε με εξίσου ενδιαφέροντα και σημαντικά θέματα.
- από τις μαθήτριες Δημοπούλου Κυριακή, Καραλιοπούλου Φρειδερίκη, Φλώρου Ελευθερία
Στο φετινό Εργαστήριο Δεξιοτήτων στο σχολείο μας, ασχοληθήκαμε με ένα πολύ σοβαρό και επίκαιρο θέμα: τον σχολικό εκφοβισμό (bullying). Μέσα από δραστηριότητες, βίντεο και ομαδικές συζητήσεις, μάθαμε τι είναι ο εκφοβισμός, πώς μπορεί να εμφανιστεί (λεκτικός, σωματικός, διαδικτυακός) και κυρίως, πώς αισθάνονται τα παιδιά που τον βιώνουν. Μας έκανε μεγάλη εντύπωση πόσο βαθιά μπορεί να πληγώσει έναν συμμαθητή μας μια «πλάκα» που εμείς θεωρούμε αστεία. Καταλάβαμε ότι είναι σημαντικό να μη μένουμε σιωπηλοί, όταν βλέπουμε κάτι άδικο, αλλά να μιλάμε και να ζητάμε βοήθεια. Αυτό το εργαστήριο μάς βοήθησε να συνεργαστούμε καλύτερα μεταξύ μας και να καταλάβουμε τη σημασία της αποδοχής και του σεβασμού. Είχαμε την ευκαιρία να εκφράσουμε τις απόψεις μας , να φτιάξουμε αφίσες με μηνύματα κατά του εκφοβισμού και να παίξουμε ρόλους για να δούμε πώς είναι να είσαι στη θέση του θύματος. Νιώθω ότι από αυτό το εργαστήριο γίναμε πιο δεμένοι σαν τάξη και πιο πρόθυμοι να βοηθήσουμε όποιον το έχει ανάγκη. Το μήνυμα που κρατάω είναι ότι όλοι μαζί μπορούμε να κάνουμε το σχολείο μας ένα πιο ασφαλές και φιλικό μέρος για όλους.
Αφήστε μια απάντηση
Για να σχολιάσετε πρέπει να συνδεθείτε.