Την Παρασκευή 11 Μαρτίου το Γυμνάσιο Καβασίλων φιλοξένησε στο χώρο της βιβλιοθήκης τον ποιητή Μιχάλη Γκανά. Η εκδήλωση έγινε στα πλαίσια του προγράμματος του ΕΚΕΒΙ «Συγγραφείς και εικονογράφοι στα σχολεία» που υλοποιείται για 5η συνεχόμενη χρονιά.
Οι τριάντα μαθητές που ασχολήθηκαν απ την αρχή της χρονιάς με το ποιητικό – συγγραφικό και στιχουργικό έργο του Μ. Γκανά, είχαν την σπουδαία ευκαιρία να τον γνωρίσουν από κοντά, να συζητήσουν μαζί του, αλλά και να τον ακούσουν να απαγγέλλει ανέκδοτα ποιήματά του.
Ακόμη, είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν και να του παραδώσουν τις εργασίες τους:
Ένα βίντεο με εικόνες που εμπνεύστηκαν από το ποίημα « Γυάλινα Γιάννενα» http://www.youtube.com/watch?v=G2zHUWqKPsY
Και ένα audio book (CD), όπου οι μαθητές διαβάζουν τα διηγήματα που περιέχονται στο τελευταίο βιβλίο του με τίτλο «Γυναικών».
Η εκδήλωση έκλεισε με τραγούδια σε στίχους του Μιχάλη Γκανά.
Την ομάδα των μαθητών συντόνισαν οι φιλόλογοι Πολυμένου Ευαγγελία, Γκουντρουμπή Ελένη, Καρακίτσου Ελένη και ο υπεύθυνος της σχολικής βιβλιοθήκης Αντωνόπουλος Ευάγγελος, γεωπόνος.
Λίγα λόγια για τον Μ. Γκανά
Ο Μιχάλης Γκανάς γεννήθηκε στον Τσαμαντά Θεσπρωτίας το 1944. Πριν το τέλος του εμφύλιου το 1948 βρέθηκε στην Αλβανία και μετά στην Ουγγαρία μαζί με την οικογένειά του. Επέστρεψε στη Ελλάδα το 1954. Το 1962 κατέβηκε στην Αθήνα, για να σπουδάσει Νομικά, αλλά δεν ολοκλήρωσε τις σπουδές του για λόγους βιοποριστικούς. Βιβλιοπώλης για μια δεκαπενταετία, συνεργάστηκε αργότερα με την κρατική τηλεόραση ως επιμελητής λογοτεχνικών εκπομπών και σεναριογράφος. Από το 1989 ως τη συνταξιοδότησή του το 2005 εργάστηκε ως κειμενογράφος σε διαφημιστική εταιρεία. Ποιήματά του έχουν μεταφραστεί σε διάφορες γλώσσες, ενώ στίχοι του έχουν μελοποιηθεί από γνωστούς Έλληνες και ξένους συνθέτες : Μ. Θεοδωράκης, Ν. Μαμαγκάκης, Ν. Ξυδάκης, Δ. Παπαδημητρίου, Ν. Κυπουργός, G. Bregovic, A. Dinkjian κ.α. Μετέφρασε τις Νεφέλες του Αριστοφάνη για το Θέατρο Τέχνης-Κάρολος Κουν (1991), τους Επτά επί Θήβας του Αισχύλου για το ΔΗΠΕΘΕ Πατρών (1994) και το Άσμα ασμάτων . Το 1994 τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Ποίησης για το βιβλίο του Παραλογή.
Αντί για εργογραφία αντιγράφουμε ένα επίκαιρο ποίημά του:
Αυτοί παιδί μου δέν
δέν σου χαρίζουν ούτε τη νύστα τους
όλο δέν και δέν και δέντρο δεν φύτεψαν τα χέρια τους
δέν χάιδεψαν σκυλί, γατί, πουλάκι πληγωμένο
γυναίκα άσχημη και στερημένη
αυτοί παιδί μου δέν
δέν δίνουν τ’ Αγγέλου τους νερό
δέν άκουσαν ποτέ
ανάκουστο κελαϊδισμό και λιγοθυμισμένο
δέν έπιασαν με τα ρουθούνια τους
το άοσμο άνθος του θανάτου
δέν είδαν – κατάργησαν τα μάτια τους –
μια πιπεριά να γίνεται λιμπελούλα
αυτοί παιδί μου δέν
δέν ξέρουν δεν αγαπούν
ξέρουνε μόνο ν’ απαιτούν
περισσότερα, περισσότερα, περισσότερα
περίπου έτσι γράφεται το μέλλον μας.
Αφήστε μια απάντηση
Για να σχολιάσετε πρέπει να συνδεθείτε.