Το οξικό οξύ που περιέχεται στο ξίδι αντιδρά με το ανθρακικό ασβέστιο από το οποίο είναι φτιαγμένο το τσόφλι/ κέλυφος του αυγού, απελευθερώνοντας αέριο διοξείδιο του άνθρακα το οποίο και παρατηρούμε με τη μορφή φυσαλίδων στην επιφάνεια του αυγού.
Όταν αντιδράσει ολόκληρη η ποσότητα του ανθρακικού ασβεστίου τότε τα συστατικά του αυγού (το ασπράδι και ο κρόκος) παραμένουν εγκλωβισμένα στο εσωτερικό των δύο μεμβρανών που καλύπτουν εσωτερικά το κέλυφος του αυγού, δίνοντας έτσι μια «διασκεδαστική» ελαστική μορφή στο αυγό!
Το βίντεο – πείραμα από τον μαθητή της Γ΄ τάξης Καραντάνα Γιώργο στο πλαίσιο του μαθήματος της Χημείας.