Ενημέρωση για τους σεισμούς – Πέμπτη 22/3/2018
Προσκαλέσαμε τον Δρ. Χουλιάρα Γεράσιμο, Διευθυντή Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών να μιλήσει σε όλους τους μαθητές μας για του σεισμούς και ανταποκρίθηκε άμεσα. Τους παρουσίασε πως παράγονται οι σεισμοί καθώς και τα είδη των σεισμών. Επίσης τους παρουσίασε ένα εκπαιδευτικό σεισμογράφο το πως λειτουργεί και πως μπορεί να αξιοποιηθεί για εκπαιδευτικούς σκοπούς.
Πριν την ομιλία του έδωσε συνέντευξη στους μαθητές που εκδίδουν το ψηφιακό περιοδικό “Βαριέμαι…”. Η συνέντευξη θα δημοσιευθεί στο επόμενο τεύχος του ψηφιακού περιοδικού που αναμένεται να κυκλοφορήσει σύντομα.
Εκπαιδευτική επίσκεψη στο Ίδρυμα Ευγενίδου
Περίπου 12:30, Τρίτη 20/3/2018, αναχώρησε μια ομάδα από 15 μαθητές, της Α τάξης, και 2 συνοδούς εκπαιδευτικούς για το Ίδρυμα Ευγενίδου. Μαζί μας ήταν και μια ομάδα μαθητών της Α τάξης και 2 συνοδοί εκπαιδευτικοί από το Γυμνάσιο Δροσιάς (συνολικά 30 μαθητές της Α τάξης και τέσσερεις εκπαιδευτικοί). Φτάσαμε στο Ίδρυμα Ευγενίδου κατά τις 13:40. Στις 14:00 οι μαθητές του Γυμνασίου Κανήθου πήγαν στην αίθουσα για να παρακολουθήσουν το Utech Lab Εργαστήριο: Τρισδιάστατη Εκτύπωση ενώ του Γυμνασίου Δροσιάς το Utech Lab Εργαστήριο:Βγες από τον λαβύρινθο. Οι μαθητές αφού ενημερώθηκαν για την τρισδιάστατη εκτύπωση, της εφαρμογές της, για το design και διάφορα άλλα τους ανατέθηκε μια αποστολή: να σχεδιάσουν ένα εργαλείο το οποίο να ξεβιδώνει τρία διαφορετικά είδη βίδας… με χρήση του Tinkercad. Οι μαθητές (σε ομάδες των τριών – η κάθε ομάδα με το δικό της υπολογιστή) δημιούργησαν τα παρακάτω εργαλεία:
Κατά τις 16:20 αναχωρήσαμε από το Ίδρυμα Ευγενίδου για Χαλκίδα. Πήγαμε πρώτα στο Γυμνάσιο Δροσιάς και μετά στο Γυμνάσιο Κανήθου με ώρα άφιξης 17:40.
Εκπαιδευτική επίσκεψη στο Αστεροσκοπείο Αθηνών
Δυο τμήματα της Β’ τάξης (συνολικά 45 μαθητές) πραγματοποίησαν εκπαιδευτική επίσκεψη, Τετάρτη 28/2/2018, στο Αστεροσκοπείο Αθηνών στην Παλαιά Πεντέλη. Παρακολούθησαν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα “Περί ανέμων και υδάτων” που είχε σχέση με τη Μετεωρολόγια. Τους παρουσίασαν μετεωρολογικούς χάρτες, πως διαβάζονται, τι συμβολίζουν, πως δημιουργούνται τα σύννεφα, η βροχή και όλα υπόλοιπα καιρικά φαινόμενα. Είδαν, σε συνθήκες εργαστηρίου, πως δημιουργούνται τα σύννεφα, ο ανεμοστρόβιλος, ο κεραυνός, η βροχή, τη σύγκρουση/μίξη ενός θερμού ρεύματος αέρα με ένα ψυχρό ρεύμα αέρα και δημιούργησαν τις δικές τους βροχές/καταιγίδες στα tablet που τους έδωσαν (ένα tablet ανά 2 ή τρεις μαθητές). Στο τέλος της παρουσίασης και στα tablet έκαναν ένα quiz με καλύτερο βαθμό 18 στα 20. Η ομάδα που κέρδισε από μια αναμνηστική κούπα είναι 2 κορίτσια από το Β4 και ένα αγόρι από Β1.