Από: ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΦΟΥΡΦΟΥΡΑ | Κάτω από: Χωρίς κατηγορία
Φτάνοντας στην ολοκλήρωση της Δράσης μας “Τα Γαλλικά μέσα από την Τέχνη”, αποφασίσαμε με τους μαθητές μας να προσεγγίσουμε και να αναλύσουμε το καλλιτεχνικό ρεύμα του Κυβισμού-Cubisme το οποίο επηρέασε τον 20ο αιώνα. Οι πιο γνωστοί εκπρόσωποί του ήταν ο Pablo Picasso (Πάμπλο Πικάσο) και ο Georges Braque (Ζορζ Μπρακ). Βασικά χαρακτηριστικά της τέχνης αυτής είναι οι κατακερματισμένες και αφηρημένες φόρμες. Τα κυβιστικά έργα απεικονίζουν θέματα από πολλαπλές οπτικές γωνίες ταυτόχρονα, σπάζοντας τις παραδοσιακές έννοιες της προοπτικής και της αναπαράστασης. O κυβισμός αμφισβητεί τη συμβατική απεικόνιση του χώρου και των αντικειμένων, δίνοντας έμφαση στα γεωμετρικά σχήματα. Η ιστορία του κυβισμού είναι διαιρεμένη σε τρεις μεγάλες περιόδους:
Σεζανική φάση (1906-1910)
Η μέθοδος της “Σεζανικής Φάσης” συνδέεται με την αναπαράσταση του αντικειμένου σε διάσταση, με τον τρόπο του Σεζάν.
Αναλυτικός κυβισμός (1910-1912)
Κατά τη διάρκεια αυτής της φάσης του κυβισμού το αντικείμενο απεικονίζεται απ’ όλες τις πλευρές του οι οποίες παρουσιάζονται ως μικρές επιφάνειες. Το χαρακτηριστικό αυτής της περιόδου είναι ότι η παλέτα των χρωμάτων είναι πολύ περιορισμένη (γκρι, καφέ, πράσινο, μπλε σκούρο).
Συνθετικός κυβισμός (1912-1914)
Η περίοδος του συνθετικού κυβισμού χαρακτηρίζεται από την επιστροφή των έντονων χρωμάτων και από τη χρησιμοποίηση της τεχνικής των κολάζ. Το πρώτο κολλάζ είναι ένα έργο του Μπρακ το οποίο ονόμασε Compotier et Verre (1912).
Τα σχήματα, τα χρώματα αλλά και οι παράξενες φόρμες εντυπωσίασαν τους μαθητές μας, οι οποίοι με τη σειρά τους κλήθηκαν να φτιάξουν το δικό τους κυβιστικό πορτρέτο. Η διαδικασία ήταν ευχάριστη για όλους, δίνοντάς μας να καταλάβουμε πως η τέχνη δεν έχει όρια και η φαντασία μπορεί να φτάσει και να αποτυπωθεί μέχρι εκεί που επιθυμεί ο καθένας προσωπικά!
Επιμέλεια: Παπουτσιδάκη Εμμανουέλα