Στα πλαίσια του κύκλου μαθημάτων για τον ενεργό πολίτη κάναμε μία διαδικτυακή συνάντηση με τον κ. Καπετάνο Δημήτρη. Ο Καπετάνος Δημήτρης είναι εικαστικός, απόφοιτος του ΑΠΘ και κλήθηκε να μας παρουσιάσει το εικαστικό του έργο braille. Πρόκειται για 12 πίνακες σε κώδικα braille που η θεματολογία τους αφορά πώς αντιλαμβάνονται τα χρώματα άνθρωποι με οπτική αναπηρία.
Ο κ. Δημήτρης στην εισαγωγή του μας εξήγησε λίγα βασικά πράγματα για την όδευση τυφλών, τους σκύλους οδηγούς και τον κώδικα braille και έπειτα μας παρουσίασε το έργο του.
Πιο συγκεκριμένα: «Το συνολικό έργο, είναι δομημένο και τοποθετημένο ώστε να είναι ευανάγνωστο και να εξυπηρετεί έναν άνθρωπο με μειωμένη ή χωρίς καθόλου όραση, αποτελείται από δώδεκα επιμέρους επιφάνειες αλουμινίου – δώδεκα πίνακες. Ο κάθε πίνακας εμπεριέχει τρεις ξεχωριστές απαντήσεις για κάθε χρώμα που διαρθρώνονται σε τρεις παραγράφους (όσα και τα άτομα της συνέντευξης που ρωτήθηκαν δηλαδή).» Η διαδικασία αυτή επικουρείται από την όδευση τυφλών που είναι τοποθετημένη στο δάπεδο και εξυπηρετεί στην περιήγηση με σταθερή ροή.
Ευχαριστούμε θερμά τον κύριο Δημήτρη για την συμπεριληπτική σκέψη και δημιουργία και για την ευκαιρία που μας έδωσε να απολαύσουμε το έργο του έστω και διαδικτυακά!!

















