Στο πλαίσιο της εκστρατείας ευαισθητοποίησης του Ecomobility και συγκεκριμένα στο πλαίσιο της δράσης «Βιώσιμη Κινητικότητα», οι μαθητές και οι μαθητριές μας έκαναν έρευνα σχετικά με τους προσβάσιμους ξενώνες φιλοξενίας της Χάλκης. Συγκεκριμένα, η προφορική παρουσίαση τους είχε τίτλο «Βιώσιμος Τουρισμός χωρίς εμπόδια: Η Περίπτωση της Χάλκης και η Καθολική Προσβασιμότητα ως Πυλώνας Κοινωνικής Βιωσιμότητας».
Στην εν λόγω έρευνα παρουσιάστηκαν οι παρακάτω θεματικές περιοχές:
- Προσβάσιμοι ξενώνες φιλοξενίας στη Χάλκη σήμερα,
- Βιώσιμος τουρισμός & καθολική προσβασιμότητα,
- Διαδρομή επισκέπτη σε αμαξίδιο: από το λιμάνι στον ξενώνα,
- Προτάσεις βελτίωσης χαμηλού κόστους & οικολογικού χαρακτήρα
- Σύνδεση της έρευνας με τους στόχους του Ecomobility
Από την έρευνα που πραγματοποίησαν, οι μαθητές/τριες μας, προέκυψε ότι ένα μεγάλο ποσοστό ξενώνων φιλοξενίας, δεν είναι προσβάσιμο για άτομα σε αμαξίδιο. Αυτό σχετίζεται φυσικά και με την γεωμορφολογία του νησιού και άλλους παράγοντες.
Κατέγραψαν τις προκλήσεις καθώς και τα κενά στην πληροφόρηση, ανέπτυξαν προτάσεις για βελτίωση και τόνισαν ότι η ισότητα στις μετακινήσεις είναι βασική προϋπόθεση για βιώσιμο τουρισμό.
Στην παρουσίαση, παρευρέθηκαν και συμμετείχαν εκπρόσωποι της τοπικής κοινωνίας και φορείς του νησιού. Συγκεκριμένα, την δράση τίμησε με την παρουσία του ο Δήμαρχος Χάλκης, κ. Άγγελος Φραγκάκης. Παρόντες ήταν επίσης εκπρόσωποι των σωμάτων ασφαλείας, όπως η Ελληνική Αστυνομία, ο Ελληνικός Στρατός και το Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή. Διαδικτυακά, μας τίμησαν με την παρουσία τους: η Αντιπρόεδρος του Ecocity κα Χριστίνα Πειρασμάκη καθώς και εκπρόσωποι του Ecomobility, ο Δρ Κωνσταντίνος Αθανασόπουλος, Μέλος ΕΔΙΠ ΕΜΠ, ο κος Βασίλειος Βαβάκος, Συγκοινωνιολόγος, Υπ. εκστρατείας ECOMOBILITY και η κα Γερασημίνα Ζαπάντη, Senior Project Manager ECOCITY.
Παράλληλα, στην εκδήλωση συμμετείχαν και ιδιώτες επαγγελματίες του νησιού, όπως ιδιοκτήτες ξενώνων φιλοξενίας και εστιατορίων, οι οποίοι έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις προτάσεις των μαθητών/τριών σχετικά με τη βιώσιμη κινητικότητα και την προστασία του περιβάλλοντος. Η παρουσία όλων αυτών των φορέων συνέβαλε στη δημιουργία ενός ουσιαστικού διαλόγου και ανέδειξε τη σημασία της συνεργασίας μεταξύ της σχολικής κοινότητας και της τοπικής κοινωνίας.
Γάτου Νικολέτα, Μαθήτρια Γ’ Γυμνασίου
Φιλιππούση Ελένη, Καθηγήτρια, (ΠΕ04.01)