rnΣτόχος του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής είναι το 40% της κατανάλωσης ενέργειας μέχρι το 2020, να προέρχεται από τις Ανανεώσιμες Πηγές, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ημερησία».

Η Τίνα Μπιρμπίλη παρουσίασε στο υπουργικό συμβούλιο τις βασικές αρχές του νομοσχεδίου των ΑΠΕ.

Σκοπός του, είναι η δραστική περικοπή του χρόνου που απαιτείται, για την αδειοδότηση των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) σε 8-10 μήνες, από 3 ως 5 χρόνια.

Το εν λόγω νομοσχέδιο απλοποιεί, συγχωνεύει και επιταχύνει μία σειρά από αδειοδοτικές διαδικασίες για έργα ΑΠΕ και θέτει ως φιλόδοξο στόχο το 40% την κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας το 2020 να προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές.

Δεν γίνεται όμως καμία αναφορά καμία αναφορά για το τέλος υπέρ ΑΠΕ, το οποίο πληρώνεται με το λογαριασμό της ΔΕΗ, ούτε στο κατά πόσον θα πρέπει να αυξηθεί για να καλυφθεί η πρόσθετη παραγωγή από ανανεώσιμα.

Η υπουργός Περιβάλλοντος δήλωσε ότι το τέλος υπέρ ΑΠΕ δεν θα αυξηθεί.

Οι σημαντικότερες από τις ρυθμίσεις που ανακοινώθηκαν είναι:

H άδεια παραγωγής θα εκδίδεται από τη ΡΑΕ και όχι από το πρώην υπουργείο Ανάπτυξης. Θα αφορά μόνον την τεχνικοοικονομική επάρκεια του συγκεκριμένου έργου ΑΠΕ, καθώς αποσυνδέεται από τη διαδικασία περιβαλλοντικής αδειοδότησης. Χρόνος έκδοσης της άδειας 2 μήνες.

Εξαιρούνται από την υποχρέωση λήψης άδειας παραγωγής ή άλλης διαπιστωτικής απόφασης εγκαταστάσεις ΑΠΕ, τις οποίες η κείμενη νομοθεσία χαρακτηρίζει μη οχλούσες ή χαμηλής όχλησης δραστηριότητες.

Συγχνωνεύονται σε ενιαία διαδικασία, οι διαδικασίες Προκαταρκτικής Περιβαλλοντικής Εκτίμησης και Αξιολόγησης (ΠΠΕΑ) και Εγκρισης Περιβαλλοντικών Ορων, όπως γίνεται σε όλα τα υπόλοιπα κράτη της ΕΕ.

Θεσπίζεται η δυνατότητα παράλληλης ροής των επιμέρους σταδίων της αδειοδοτικής διαδικασίας, ώστε να επιταχυνθούν οι χρόνοι.

Αποδίδεται απευθείας, μέσω του λογαριασμού ηλεκτρικού ρεύματος, το 50% του ειδικού τέλους που πληρώνουν οι παραγωγοί ΑΠΕ υπέρ ΟΤΑ στους οικιακούς καταναλωτές του δημοτικού ή κοινοτικού διαμερίσματος, όπου εγκαθίσταται το έργο ΑΠΕ. Το υπόλοιπο 50% συνεχίζει να αποδίδεται στους ΟΤΑ.

Τροποποιείται το Ειδικό Χωροταξικό Σχέδιο των ΑΠΕ καθώς και το συναφές με αυτό νομικό πλαίσιο, με στόχο την αποσαφήνιση κρίσιμων ρυθμίσεων, με στόχο την απεμπλοκή μεγάλου αριθμού εν εξελίξει έργων ΑΠΕ.

Συνίσταται στο ΥΠΕΚΑ υπηρεσία One Stop Shop για την εξυπηρέτηση των επενδύσεων ΑΠΕ, η οποία θα παρέχει πληροφορίες και συντονισμένη διεκπεραίωση των αιτημάτων των επενδυτών.

Επίσης το εν λόγω νομοσχέδιο θα θέτει αυστηρές προθεσμίες για την έκδοση των γνωμοδοτήσεων ή/και αδειοδοτήσεων, ενώ για τις γνωμοδοτήσεις θα θεσπιστούν μέτρα, προκειμένου να καθορίζεται επακριβώς το περιεχόμενο κάθε γνωμοδότησης, προκειμένου να εξασφαλίζεται η διαφάνεια και η αποτελεσματικότητα.

Πηγή: http://www.econews.gr