Με κομμένη την ανάσα παρακολουθεί ο πλανήτης  τις εξελίξεις στην Ιαπωνία όπου στις 1.47 το μεσημέρι (ώρα Ελλάδας) ανακοινώθηκε πως εκτέθηκαν πλήρως στον αέρα οι ράβδοι του πυρηνικού καυσίμου στον Αντιδραστήρα 2 του εργοστασίου Φουκουσίμα.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα στα «Νέα», σύμφωνα με τους Ιάπωνες ειδικούς το επίπεδο ψυκτικού υγρού μειώνεται γύρω από τον πυρήνα του αντιδραστήρα και δεν αποκλείεται η τήξη των ράβδων.

Κάτι τέτοιο αυξάνει τον κίνδυνο να υποστεί βλάβη το κέλυφος του αντιδραστήρα και να υπάρξει διαρροή ραδιενέργειας.

Τα ξημερώματα στο ίδιο εργοστάσιο σημειώθηκε νέα έκρηξη αυτή τη φορά στον Αντιδραστήρα 3, μετά από ισχυρό μετασεισμό μεγέθους 6,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Από την έκρηξη, τραυματίστηκαν 9 άτομα, ενώ αγνοείται η τύχη ενός.

Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις, τα επίπεδα ραδιενέργειας στο συγκρότημα είναι χαμηλά.

Ο γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου της χώρας Γιούκιο Εντάνο επιβεβαίωσε τις πληροφορίες για την έκρηξη, επισημαίνοντας πως η πιθανότητα διαρροής ραδιενέργειας είναι «πολύ μικρή».

Υπενθυμίζεται  ότι το Σάββατο σημειώθηκε έκρηξη στον Αντιδραστήρα 1 του ίδιου εργοστασίου, με αποτέλεσμα τη διαρροή ραδιενέργειας.

Από την περιοχή έχουν απομακρυνθεί 210.000 άτομα.

Στο μεταξύ η εταιρεία που διαχειρίζεται το σταθμό, η Tokyo Electric Co (Tepco), διοχετεύει θαλασσινό νερό και βόριο στους αντιδραστήρες.

Το νερό μειώνει τη θερμοκρασία, ενώ το βόριο απορροφά πρωτόνια για να μετριάσει την αλυσιδωτή αντίδραση σχάσης.

Η χρήση θαλασσινού νερού θεωρείται ως έσχατη λύση, καθώς διαβρώνει και τελικά αχρηστεύει τον αντιδραστήρα.

Αμερικανοί ειδικοί, επισημαίνουν πως είναι η πρώτη φορά που χρησιμοποιείται θαλασσινό νερό και είναι ενδεικτικό της κρισιμότητας της κατάστασης.

Σημερινή ανακοίνωση της Ιαπωνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας, αναφέρει ότι παρουσιάστηκε πρόβλημα και σε έναν ακόμα πυρηνικό σταθμό στο Τοκάι, 120 χιλιόμετρα βόρεια του Τόκιο.

Δύο από τις εφεδρικές ντιζελογεννήτριες σταμάτησαν να λειτουργούν.

Οι ειδικοί καθησυχάζουν ότι συνεχίζεται κανονικά η παροχή ηλεκτρικής ενέργειας στις αντλίες που διατηρούν τη θερμοκρασία χαμηλή στο εσωτερικό των τριών κλειστών πυρηνικών αντιδραστήρων.

Οι νεκροί μέχρι στιγμής ξεπερνούν τους 5.000, καθώς όπως έγινε γνωστό περισσότερα από 2.000 πτώματα αγνοουμένων βρέθηκαν στις ακτές της επαρχίας Μιγιάκι.

Πρόκειται όμως για προσωρινό απολογισμό.

Οι εκτιμήσεις, άλλωστε, αναφέρουν ότι οι νεκροί θα ξεπεράσουν τις 15.000.

πηγη econews.gr