Πριν από λίγες μέρες επισκεφτήκαμε το κέντρο ανακύκλωσης (ΚΔΑΥ) στην Θέρμη, ένα από τα πιο σύγχρονα στην Ελλάδα. Εκεί μας υποδέχτηκε ο διευθυντής, κύριος  Κουτσουράκης και μας έδωσε μια συνέντευξη με κύριο θέμα την ανακύκλωση και τον τρόπο λειτουργίας του εργοστασίου.

   Αρχικά μας επισήμανε ποια είναι τα ανακυκλώσιμα υλικά που μπορούμε να πετάμε στους μπλε κάδους και ποια είναι αυτά που δυσκολεύουν την λειτουργία του εργοστασίου αλλά και βάζουν σε κίνδυνο την υγεία των εργατών. Συγκεκριμένα, μας διευκρίνισε ότι πολλοί πετάνε στους μπλε κάδους εκτός από την συσκευασία και το περιεχόμενο της, κάτι το οποίο είναι λάθος, όπως μας είπε στη συνέχεια.

  Έπειτα, μας εξήγησε τον τρόπο λειτουργίας του ΚΔΑΥ : Τα απορριματοφόρα περνούν καθημερινά από τους δήμους και αφού συλλέξουν τα ανακυκλώσιμα υλικά τα μεταφέρουν στο εργοστάσιο. Εκεί τα σκουπίδια ξεδιαλέγονται, μετά γίνονται μια “μπάλα” και τέλος πέφτουν στο ειδικό μηχάνημα και παίρνουν την τελική τους μορφή.

   Επίσης, μας πληροφόρησε πως τα ανακυκλώσιμα υλικά μπορούν να ανακυκλωθούν 3-4 φορές, εκτός από το γυαλί που μπορεί περισσότερες. Ωστόσο, τα τελικά προϊόντα δεν έχουν την ίδια ποιότητα με τα αρχικά.

   Τέλος, μας ξενάγησε στους χώρους του εργοστασίου και μας περιέγραψε λεπτομερώς τη χρησιμότητα και τον τρόπο λειτουργίας του κάθε μηχανήματος.