Τα αποτελέσματα της καταστροφής των δασικών οικοσυστημάτων είναι εμφανή πια σε όλο τον κόσμο λόγω της κλιματικής αλλαγής , της λειψυδρίας και της απώλειας της βιοποικιλότητας. Η συστηματική αλλαγή της χρήσης γης, με τη μετατροπή των δασικών εκτάσεων σε καλλιεργήσιμα εδάφη συνεισφέρει περίπου στο ένα τρίτο των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, ετησίως χιλιάδες εκτάρια δασών θυσιάζονται για να δώσουν τη θέση τους σε καλλιέργειες και σε τσιμέντο, με αποτέλεσμα να χάνονται πολύτιμα αποθέματα οξυγόνου και η φυσική κληρονομιά της βιοποικιλότητας.
Μεταξύ των πιο σημαντικών θεμάτων του συνεδρίου, που διεξήχθη στο Μπουένος Άϊρες ( Οκτώβριος 2009), ήταν η προοδευτική καταστροφή των τροπικών δασών στην Ινδονησία. Η ιστορία ξεκίνησε τη δεκαετία του ‘ 70 , όταν η κυβέρνηση της χώρας δήλωσε ότι έχει υπό κρατικό έλεγχο 1400 στρέμματα γης ( εκτάσεις που ανέκαθεν ήταν υπό τη διαχείριση των αυτόχθονων πληθυσμών). Αυτό δεν θα ήταν κακό από μόνο του, αν βέβαια το ενδιαφέρον για τα οικονομικά οφέλη των κυβερνήσεων της Ινδονησίας δεν υπερίσχυε της προστασίας του περιβάλλοντος και των δικαιωμάτων των ντόπιων πληθυσμών.
Έτσι, ξεκίνησε και η παραχώρηση μεγάλων δασικών εκτάσεων σε κολοσσούς της βιομηχανίας χαρτιού και φοινικελαίου.
Εντελώς ξαφνικά άρχισαν να εκδηλώνονται πυρκαγιές στις παραχωρημένες εκτάσεις και να δημιουργούνται στη θέση τους καλλιεργήσιμα κτήματα. Σύμφωνα με τα στοιχεία το πρώτο εξάμηνο του 2009 εκδηλώθηκαν 4782 δασικές πυρκαγιές, από τις οποίες το 25% αφορούσε τις ζώνες που έχουν παραχωρηθεί στις βιομηχανίες χαρτιού και βιοκαυσίμων.
Έτσι σήμερα η Ινδονησία κατέχει την πρώτη θέση παγκοσμίως στην αποψίλωση των δασών και την τέταρτη θέση στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Συνεπώς, η παραγωγή χαρτιού στην Ινδονησία μέσα σε δέκα χρόνια έχει εξαπλασιαστεί και από το 1 εκατομμύριο τόνους το 1990 έφτασε περίπου τα 6 εκατομμύρια τόνους το 2001. Η χώρα πλέον είναι μια από τις μεγαλύτερες παραγωγούς κυτταρίνης στον κόσμο και πρώτη στην εξαγωγή φοινικελαίου για βιοκαύσιμα, και όλα αυτά με την επίσημη υποστήριξη της Παγκόσμιας Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΤΕΦΑΝΙ ΒΑΣΣΟΥ ( Γ΄ ΤΑΞΗ. Γυμνάσιο Εκάλης)