Με αφορμή την έναρξη του μεγαλύτερου πειράματος του 21ου αιώνα, δηλαδή, του επιταχυντή συγκρουόμενων δεσμών πρωτονίων LHC, που βρίσκεται στο CERN, στα Ελβετοβελγικά σύνορα, είναι αναγκαίο να επανεξετάσουμε τις σχέσεις της τεχνολογίας με το περιβάλλον και τις ηθικές αξίες του ανθρώπου. Η αντιμετώπιση αυτή απορρέει από το γεγονός ότι οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν την τεχνολογία με τελείως διαφορετικούς τρόπους, ανάλογα με την γενικότερη παιδεία και την ειδικότερη εξειδίκευση τους και ανάλογα με την ψυχοσύνθεσή τους. Πολλοί άνθρωποι εκδηλώνονται τεχνοφοβικά κυρίως λόγω ελλιπούς παιδείας, άλλοι πάλι, ιδίως σε μεγαλύτερες ηλικίες παίρνουν μια στάση τεχνολογικής νωθρότητας. Αντίθετα, η τεχνοφοβία που οφείλεται σε σκεπτικισμό για τις πιθανές επιπτώσεις της επιστήμης και της τεχνολογίας, προέρχεται από ανθρώπους με μόρφωση, άλλοτε για λόγους ευαισθησίας για τι μέλλον της ανθρωπότητας και του πολιτισμού και άλλοτε από ιδιοτελείς υπολογισμούς.

Μια άλλη κατηγορία στάσεων αφορά διανοούμενους με συγκροτημένες αντιλήψεις οι οποίοι θεωρούν ότι μέχρι και το τέλος του 20ου αιώνα αναπτύχθηκε η τεχνολογία σε σημαντικό βαθμό ώστε, αφενός να μην έχουν αξιοποιηθεί ακόμα όλες οι εφευρέσεις και τεχνικές δημιουργίες και αφετέρου να μην έχει κατανοηθεί, ποιες είναι οι βαθύτερες επιπτώσεις στο φυσικό περιβάλλον και την κοινωνία από αυτές τις τεχνολογικές εξελίξεις. Θα έπρεπε λοιπόν, με δεδομένες και αναμφισβήτητες τις πιθανότητες σημαντικών καταστροφικών εξελίξεων που θα καταλογιστούν στον τεχνολογικό τομέα, να περιοριστεί η υποστήριξη της κοινωνίας (Χρηματοδότηση) σʼ αυτό το είδος των επιστημονικών δραστηριοτήτων, ώστε να αξιοποιηθούν πρώτα τα έτοιμα και ταυτόχρονα, να μελετηθούν καλύτερα, μακροπρόθεσμα και σε δυνατόν, λέγεται, να καταστρωθεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο πάνω σε ηθικές βάσεις για την πορεία της ανθρωπότητας στους επόμενους αιώνες.

Αναμφισβήτητα οι θετικές επιστήμες και η τεχνολογία είναι δυνατόν να κατηγορηθούν για κατάχρηση τεχνολογικών εφαρμογών. Σχεδόν κάθε νέα επινόηση περιέχει και το σπέρμα της κατάχρησης της, όπως συνέβη:

– με την πυρηνική ενέργεια που αξιοποιήθηκε μεν για ειρηνικούς ιατρικούς, ενεργειακούς κ.α. κοινωνικούς σκοπούς, αλλά πρωτίστως αναπτύχθηκε σε μεγάλη κλίμακα και χρησιμοποιήθηκε ως όπλο μαζικής καταστροφής

– με τα φυτοφάρμακα και εντομοκτόνα, τα οποία απαλλάσσουν μεν από ασθένειες και βελτιώνουν την παραγωγή, αλλά ταυτόχρονα επιβαρύνουν συσωρευτικά το οικοσύστημα

– με την διάδοση και χρήση από ευρύτατες πληθυσμιακές ομάδες κινητών τηλεφώνων και πιστωτικών καρτών που διευκολύνουν μεν πάρα πολύ τις επικοινωνίες και τις οικονομικές δοσοληψίες, αλλά παράλληλα δίνουν την ευχέρεια σε ανεξέλεγκτους μηχανισμούς να ελέγχουν κάθε πολίτη που θα βάλουν ως στόχο

– με την ευρύτατη διάδοση της ηλεκτρονικής επικοινωνίας που φέρνει τους ανθρώπους από διαφορετικές πόλεις, χώρες και ηπείρους εγγύτερα, αλλά ταυτόχρονα οδηγεί σε υποβάθμιση της ομιλούμενης και γραπτής γλώσσας και στην απρόβλεπτη μεταλλαγή των διανθρώπινων σχέσεων

– με τη δυνατότητα μεταμοσχεύσεων ζωτικών ανθρώπινων οργάνων που δημιουργεί προϋποθέσεις μεγαλύτερης διάρκειας και καλύτερης ποιότητας ζωής, αλλά ταυτόχρονα οδηγεί στον κανιβαλισμό σε βάρος φτωχών και ανήμπορων ανθρώπων κλπ.

H τεχνολογία παρουσιάζει κάθε ημέρα προϊόντα και εφευρέσεις στη ζωή μας, με άγνωστες συνήθως συνέπειες για το περιβάλλον και την υγεία μας. Είναι τόσες οι ουσίες που η τεχνολογία έχει εφεύρει και που είναι επικίνδυνες για την υγεία που κάποιοι λένε ειρωνικά «Η ΖΩΗ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΜΑΣ»

Υπάρχουν επιστήμονες που μιλούν με τόσο θαυμασμό για το ηλεκτρονικό σύστημα κατεύθυνσης ενός πυραύλου «τόμαχοκ» και για την σύγχρονη τεχνολογία που στηρίχτηκε η κατασκευή του. Κανείς όμως ποτέ ή σχεδόν ποτέ δεν μιλάει για τις χιλιάδες που αυτός ο πύραυλος να μπορεί να δολοφονήσει σε κάποιο μέρος του πλανήτη με ένα μόνο χτύπημα.

Πέρα όμως από τα ηθικά διλήμματα της τεχνολογίας, υπάρχει και η σχέση της με την φύση και τον άνθρωπο. Ο ανθρώπινος πολιτισμός είναι κάτι το ξεχωριστό από τη φύση, άμεσα εξαρτώμενος όμως από την ακεραιότητα της τελευταίας. Πως είναι δυνατόν όμως με αυτό ως δεδομένο να υποστηρίξουμε ότι η τεχνολογία, στη μορφή της βιομηχανίας για παράδειγμα, μπορεί να εξελιχθεί διατηρώντας παράλληλα ακέραιο το ηθικό δικαίωμα ενός ζωντανού φυσικού οικοσυστήματος στην αυτοσυντήρηση; Εδώ υπεισέρχεται ο ανθρώπινος παράγων ως διαιτητής για να εξομαλύνει τις σχέσεις των δύο αντιμαχόμενων πόλων. (φύση και τεχνολογία)

Από την άλλη η Οικολογία (που ασχολείται με τις σχέσεις ανθρώπου και φύσης), εισάγει τον όρο «εξωσωματική Τεχνολογία» μια Τεχνολογία που είναι άμεσα συνδεδεμένη με την ουσία της φυσικής υπόστασης του ανθρώπου: Ο άνθρωπος δε γίνεται να μετατρέψει την έννοια της τεχνολογίας σε περιβαλλοντικά θετική αλλά να διαιτητεύσει τον αγώνα μεταξύ τεχνολογίας και φύσης (φυσικών πόρων) ώστε να βρεθεί η χρυσή τομή που θα επιτρέψει ένα ευοίωνο μέλλον για τη φύση και τον πολιτισμό εν γένει.

Φιλοσοφικές αντιπαραθέσεις έχουν προκύψει σχετικά με την τωρινή και την μελλοντική χρήση της τεχνολογίας στη κοινωνία, με διαφωνίες για το αν η τεχνολογία βελτιώνει την κατάσταση του ανθρώπου ή την χειροτερεύει. Πολλά κινήματα κατακρίνουν την διείσδυση της τεχνολογίας στον σύγχρονο κόσμο, ισχυριζόμενα ότι αποξενώνει του ανθρώπους και καταστρέφει τον πολιτισμό.

Το ερώτημα που μπαίνει για την τριάδα: Τεχνολογία – Οικολογία – Περιβάλλον είναι: γιατί μερικοί φοβούνται πως η τεχνολογία απειλεί να καταβροχθίσει την ανθρωπότητα, κάνοντας τον πλανήτη ακατοίκητο. «Τι φταίει η Τεχνολογία»;

Μήπως φταίει για τις απάνθρωπες χρήσεις της; Φταίει για τις πολεμικές καταστροφές και για την μεγάλη απειλή του πυρηνικού ολοκαυτώματος; Είναι αυτή υπεύθυνη για την ρύπανση του περιβάλλοντος ή εκείνοι που την χρησιμοποιούν κατά τρόπο ανήθικο και παράλογο; Πολλοί δεν μπορούν να απαντήσουν σαφώς.

Η Τεχνολογία δεν έχει ουδέτερη ηθική αξία σχετικά με την οικολογία. Οι δύο πλευρές, άλλοτε ισχυρά, άλλοτε πιο ήπια, είναι αντιμαχόμενες. Η Τεχνολογία απαιτεί και καταναλώνει φυσικούς πόρους για να επιτύχει τους σκοπούς της και ταυτόχρονα επιβαρύνει το φυσικό περιβάλλον με απόθεση ουσιών που δε χρειάζεται. Προς απόδειξη του συλλογισμού αυτού δημοσιεύονται έρευνες στον κλάδο της βιοτεχνολογίας που υποστηρίζουν ότι η επιβάρυνση του συνόλου της Οικόσφαιρας εξαρτάται θεμελιωδώς από την ποσότητα του πληθυσμού, από την ευζωία και από τις τεχνολογίες που καταναλώνουν φυσικούς πόρους προσπαθώντας να εξασφαλίσουν ευζωία στον πληθυσμό.

Επομένως η τεχνολογία εξορισμού τίθεται στην υπηρεσία της ανθρώπινης ευημερίας. Εδώ όμως αποδεικνύεται και η μεγάλη αντίφαση, η μεγάλη τραγικότητα των ενεργειών του ανθρώπου, το ποσοστό της ανθρώπινης ευημερίας είναι αντιστρόφως ανάλογο με την ευημερία του Οικοσυστήματος. Η Οικολογία απαιτεί τη διατήρηση της ακεραιότητας του Οικοσυστήματος. Το Οικοσύστημα διατηρεί υψίστη ηθική αξία και δε γίνεται να αντιμετωπίζεται ως καταναλωτικό προϊόν που θα χρησιμεύει στην αύξηση τα ευζωίας των μετεχόντων του πολιτισμού.

Η συμβατική τεχνολογία λοιπόν όπως την ξέρουμε σήμερα είναι επιθετική και γεμάτη σκοπιμότητες. Περιέχει ιδέες και αξίες αλλά και εργαλεία των οποίων η χρήση προωθεί κατάλληλα ώστε ο άνθρωπος να το χρησιμοποιεί με άκριτο και αβασάνιστο τρόπο. Αν δεν το κατανοήσουμε αυτό καταλήγουμε στην υιοθέτηση της κοινοτοπίας ότι η Τεχνολογία είναι ουδέτερη, σκέψη που μας απομακρύνει από το να προβληματιστούμε σχετικά με ηθικά ζητήματα που αφορούν την ουσία της Τεχνολογίας καθαυτής.

Ένα άλλο ερώτημα που τίθεται είναι, μήπως η Τεχνολογία βλάπτει τις ηθικές αξίες πολιτικής και κοινωνικής τάξης; Μήπως ζημιώνει τα ανθρώπινα δικαιώματα ή τις πολιτικές ελευθερίες και την κοινωνική δικαιοσύνη; Όχι βέβαια, γιατί, η βιομηχανική επανάσταση δια μέσου της μηχανής, έθεσε τέρμα στην φεουδαρχία και στην δουλοπαροικία, και βελτίωσε τη ζωή των εργαζομένων. Για πρώτη φορά, ο εργάτης μπόρεσε, τότε να έχει φωνή και γνώμη για το μέλλον του και για την προσωπική τους αξιοπρέπεια. Και αντελήφθη την ανάγκη και την αξία της συνεργασίας στον τομέα της δημιουργίας αγαθών στον τομέα της δημιουργίας αγαθών, μέσα σε ένα κλίμα ελευθερίας και αλληλεγγύης.

Σήμερα χάρη στις τεράστιες δυνάμεις της τεχνολογίας η ζωή μας και το περιβάλλον αλλάζουν με τόση ταχύτητα που κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πως θα είναι ο κόσμος την επόμενη δεκαετία. Στην πραγματικότητα, μοιάζουμε με μικρά αδύναμα πλάσματα παρασυρμένα απʼ αυτές τις δυνάμεις. Αυτές οι δυνάμεις που δημιουργούνται από χιλιάδες επιστήμονες και ειδικούς βρίσκονται στα χέρια πανίσχυρων εταιρειών ή κυβερνήσεων που τις χρησιμοποιούν για να επιβάλλουν τις θελήσεις τους οικονομικές, στρατιωτικές, ή πολιτικές. Είναι ανήθικο να χρησιμοποιείται η τεχνολογία για κατακτητικούς σκοπούς και είναι εντελώς απαράδεκτο κατά την διάρκεια κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας να καταστρέφεται το περιβάλλον.

Μπορούμε τελικά νʼ αποδεχτούμε, ότι σήμερα υπάρχουν δύο μεγάλα συστήματα, το ένα είναι «το οικοσύστημα» και το άλλο «η τεχνολογία». Στη κοινωνία του οικοσυστήματος ανήκουν, η γη, το νερό, η θάλασσα, και οι άνθρωποι, τα οποία είναι πηγές ζωής. Σʼ αυτό το οικοσύστημα η ανθρώπινη ζωή έχει μεγαλύτερη αξία από τα οικονομικά συμφέροντα, πολύ μεγαλύτερη αξία από τις πολεμικές μηχανές και τʼ άλλα εργαλεία θανάτου. Στη κοινωνία της τεχνολογίας οι άνθρωποι παύουν να είναι ανθρώπινοι και γίνονται κάποιο είδος κομπιούτερ προγραμματισμένου να κάνει διάφορες δουλειές. Έτσι σε κάθε εργασία που κάνουν πρέπει να βάλλουν τα οικονομικά συμφέροντα πάνω απʼ την ανθρώπινη ζωή, και τα όπλα της καταστροφής και του θανάτου, θεωρούνται πολύ πιο σπουδαία από τους ανθρώπους.