assets_large_t_420_109964_type11495.jpgassets_large_t_420_109964_type11495.jpgassets_large_t_420_109964_type11495.jpgΗ Αθήνα μεταμορφώνεται σε… Λευκωσία. Το καλοκαίρι είναι παρατεταμένο και ανυπόφορο, με τον υδράργυρο να φλερτάρει συχνά με τους 40 βαθμούς. Η γη ανήμπορη από την ξηρασία, στραγγαλίζει τη γεωργία και τα υδατικά αποθέματα μειώνονται… Οι τροπικές νύχτες στα νησιά αυξάνουν, τα καλλιεργητικά μοντέλα αλλάζουν, η ενεργειακή ζήτηση για κλιματισμό το καλοκαίρι προκαλεί «έμφραγμα» στη ΔΕΗ. 

Η Ελλάδα δεν γλιτώνει από την απειλητική πραγματικότητα της κλιματικής αλλαγής. Το περασμένο καλοκαίρι ήταν μόνο μια πρόγευση για το τι πρόκειται να επακολουθήσει. Κάθε μέρα που περνά χωρίς να λαμβάνονται μέτρα οδηγεί νομοτελειακά σε μια απευκταία πραγματικότητα.

Τα επιστημονικά δεδομένα δεν αφήνουν περιθώρια εφησυχασμού. Οι ειδικοί υπερτονίζουν παντού τον κίνδυνο. Τα κλιματικά μοντέλα προειδοποιούν: τέλος χρόνου. Λύσεις εδώ και τώρα.

«Φοβάμαι για το περιβάλλον που θα κληρονομήσω στα παιδιά μου. Γι’ αυτό χρειάζεται να δράσουμε άμεσα κι εντατικά», λέει στο «Εθνος» ο Σεβαστιανός Μοιρασγεντής, εντεταλμένος ερευνητής του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ). Τον συναντήσαμε στις εγκαταστάσεις του ΕΑΑ, μαζί με τον συνάδελφό του Χρήστο Γιαννακόπουλο, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Δράσης για την Κλιματική Αλλαγή.

Είναι οι δύο μοναδικοί Ελληνες επιστήμονες που συμμετείχαν στην πολυπληθή (πάνω από 1.000 άτομα) συγγραφική ομάδα της έκθεσης «Climate Change 2007» της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC), η οποία κέρδισε πρόσφατα το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης, από κοινού με τον πρώην αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Αλ Γκορ.

Υστερα από μια 5ετη διαδικασία (2003-2007) για τη συγγραφή της μελέτης, δεν αφήνουν περιθώρια αμφιβολίας: «Η κλιματική αλλαγή είναι πραγματικότητα και οι επιπτώσεις της διαφαίνονται τώρα», λένε. Οσο για το αν νιώθουν νομπελίστες; «Μάλλον όχι με τη στενή έννοια του όρου. Πάντως συνεισφέραμε κατά το 1/1.000 (γέλια) ή μάλλον 1/2.000 του βραβείου, αφού το μισό το πήρε ο Γκορ»…

Πηγή: Εθνος