greenstep's blog

Άφησε το οικολογικό σου αποτύπωμα…

Αρχεία για Φεβρουάριος, 2014


Έλμερ ο παρδαλός ελέφαντας!

Με αφορμή, αυτό το καταπληκτικό παραμύθι που άπτεται της διαφορετικότητας,  η καθηγήτρια των Αγγλικών κ. Πασχαλίδου με τους μαθητές της Δ1 τάξης  έφτιαξαν τα δικά  τους ελμεροβιβλιαράκια! Διαβάζοντας την ιστορία στ΄ αγγλικά  , έφτιαξαν ο καθένας το δικό του βιβλίο με τη δική του εικαστική ματιά -άποψη!

Θαλασσοπερπατήματα και παιχνίδια από τους μαθητές της Α΄τάξης

 

Οι μαθητές της Α΄τάξης στα πλαίσια του εκπαιδευτικού τους προγράμματος ΘΑΛΑΣΣΟΠΕΡΠΑΤΗΜΑΤΑ υποδέχτηκαν

τα ΒΙΒΛΙΑ ΣΕ ΡΟΔΕΣ με θέμα τη   θάλασσα.

Η  «μικρή βιβλιοθήκη σε ρόδες» τους πρόσφερε χαρά και γνώσεις! Σε μικρές παρέες ή μόνοι σε μια γωνιά της τάξης,  με τη βοήθεια των δασκάλων τους ,διάβασαν, συζήτησαν, έπαιξαν , συνεργάστηκαν και η συνέχεια…………  ΕΔΩ 

 

Όμως δε τέλειωσαν μ αυτή την δραστηριότητα τα θαλασσοπερπατήματα τους!

Τα βιβλία σε ρόδες τους έδωσαν πολλές ευκαιρίες. Μια απ αυτές τους την έδωσε το βιβλίο Άταχτα πλοκάμια  των εκδόσεων Καλειδοσκόπιο  και η πρόσκληση που έκαναν στη συγγραφέα Λ.Πατρόκλου.

Με πολύ χαρά υποδέχτηκαν την κ. Λίλα Πατρόκλου και το βιβλίο της με την εξαιρετική εικονογράφιση της Κατερίνας Χαδουλού Άταχτα πλοκάμια  και μίλησαν με αφορμή   το βιβλίο για την αναπηρία  και τη διαφορετικότητα.

 

«H εξοικείωση με την εικόνα και την ιδέα της αναπηρίας-διαφορετικότητας  είναι καταρχήν η διευκόλυνση της ένταξης των μικρών μαθητών με αναπηρία στα γενικά σχολεία, και η ομαλή υποδοχή τους από τους συνομηλίκους τους. Παράλληλα, ο/η δάσκαλος/α  των παιδιών, που είναι παρών/ουσα καθ’όλη τη διαδικασία ανάγνωσης και παιχνιδιού, έχει τη δυνατότητα να παίρνει ιδέες για το πώς μπορεί να προσεγγίζει τα θέματα αναπηρίας και να τα παρουσιάζει στους μαθητές του όταν του δίνεται η ευκαιρία».

«Τα Άταχτα Πλοκάμια» είναι ένα βιβλίο με πολλαπλές αναγνώσεις. Σε πρώτο πλάνο, η ανυπακοή των πλοκαμιών, δεν είναι παρά τα στάδια ανωριμότητας και «αταξίας», παιδιών και ενηλίκων, ενώ η αλλαγή έρχεται ως προσωπικό επίτευγμα, μέσα από την αυτο-πειθαρχία όσο και από εξωτερικούς παράγοντες που μας ωθούν να πειθαρχήσουμε.

Τα «άταχτα πλοκάμια» μεταμορφώνονται σε ασημένια – όπως εξηγεί και η Λίλα Πατρόκλου. «Πάντα θυμάσαι αυτό που σε έκανε να κάνεις ένα βήμα προς την ωριμότητα».

Σε δεύτερο πλάνο, η κοινωνία της θάλασσας, που παρουσιάζεται ήδη διασπασμένη και συγκρουόμενη, ανίκανη να βρει κοινές λύσεις και να δράσει ενωμένα ενάντια στον εκφοβισμό των πλοκαμιών… Μάλλον, όχι η κοινωνία «της θάλασσας», η κοινωνίας μας. Κι εδώ φαίνεται περισσότερο ότι δεν πρόκειται για ένα παραμύθι. Η συγγραφέας τονίζει ότι δεν πρέπει να ωραιοποιούμε ή να διαστρεβλώνουμε τη πραγματικότητα πριν την παρουσιάσουμε στα παιδιά.

Σε τρίτο πλάνο, μια προσέγγιση της αναπηρίας, που συμβολίζεται από την «ανυπακοή» των πλοκαμιών και τους τρόπους με τους οποίους αντιμετωπίζεται από τους ίδιους τους ήρωες: από την μη-αποδοχή, στη συνειδητοποίηση, τον αυτο-καθορισμό και την προσωπική επίτευξη της αρμονίας με το σώμα μας.

Πάνω από όλα, η συγγραφέας παρακινεί τα παιδιά να ακούσουν την ιστορία. Δεν υπάρχουν «κρυμμένα» μηνύματα, είναι άμεσα μέσα από τους χαρακτήρες και τις καταστάσεις που εξελίσσονται.

Η ιστορία συνοδεύεται από μια εξαιρετική εικονογράφηση, που ακολουθεί την εξέλιξη της ιστορίας και απεικονίζει πραγματικά και ζωντανά συναισθήματα, όπως η θλίψη, η ντροπή, ο θυμός και η εξέγερση, η σύγκρουση, η αποφασιστικότητα και η αρμονία.

ΠΗΓΗhttp://karavaki69.blogspot.gr/

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

Οι μικροί μας φίλοι με τόσα ταξίδια στη θάλασσα θα μπορούσαν να μη συναντήσουν καλούς και κακούς πειρατές;  Όχι βέβαια!

Με αφορμή το βιβλίο«Παραμύθια με Πειρατές»που βρήκαν στη βαλίτσα

 

γνώρισαν μέσα από υπέροχα παραμύθια   πολλούς πειρατές σε όλο τον κόσμο . «Μίλησαν» μαζί τους,  έμαθαν γι αυτούς  και δημιούργησαν με πλαστελίνη τους δικούς τους καλούςπειρατές  και σας τους παρουσιάζουν από ένα βιντεάκι που φτιάξαμε!

ΠΕΙΡΑΤΗΣ ΔΙΑΚΟΣΜΗΤΙΚΟΣ – ΚΩΔ:NAP612  κλικ Ο ΚΑΛΟΣ ΜΑΣ ΠΕΙΡΑΤΗΣ 

η συνέχεια σε λίγες ημέρες……

Mάσκες και καπέλα από σκουπίδια;

Ας φτιάξουμε αποκριάτικες μάσκες και καπέλα επαναχρησιμοποιώντας εφημερίδες, παλιά υφάσματα, κορδέλες… και ότι άλλο καταφέρουμε να “γλυτώσουμε”‘ από τον κάδο απορριμμάτων.  Με δικά σας υλικά (εφημερίδες, περιοδικά, κομμάτια ύφασμα, κορδέλες…) δημιουργείστε τις μάσκες σας…  Δεν πετάμε τίποτα! και διασκεδάζουμε!

Ημερολόγια 2014

Με αφορμή  τα εκπαιδευτικά προγράμματα που εκπονούνται με θέματα Το παιδί συναντά τη μοντέρνα τέχνη  και Γεύσεις και μνήμη  με πολύ κέφι και χαρά οι εκπαιδευτικοί Πρωτόπαπα Στέλλα και Στύλου Κατερίνα έφτιαξαν ημερολόγια με έργα μεγάλων ζωγράφων.

Τα θέματά τους   Κήποι στην τέχνη ,Το παιδί και το παιχνίδι και οι Γεύσεις που μπορούν ανακαλούν ευχάριστες ή δυσάρεστες μνήμες.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ  που μπορείτε να εκτυπώσετε και τα ημερολόγια

Τα βιβλία σε ρόδες στην Τ.Ε

OLYMPUS DIGITAL CAMERA                                                                                                                ΚΛΙΚ ΠΑΝΩ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ

«Φυσικές καταστροφές και κλιματική αλλαγή. Η πρόληψή τους , πρόκληση για τον ενεργό πολίτη»

 

Το Κ.Π.Ε.  Στυλίδας-Υπάτης, στα πλαίσια υλοποίησης της Πράξης «Κέντρα Εκπαίδευσης για το περιβάλλον και την Αειφορία, Δράσεις Δια Βίου Μάθησης για τους ενήλικες» μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση-άξονας προτεραιότητας 9», διοργάνωσε διήμερο επιμορφωτικό  σεμινάριο  για εκπαιδευτικούς, καθώς και συνάντηση της συντονιστικής επιτροπής, στα πλαίσια των δράσεων  του Εθνικού θεματικού δικτύου  «Κλιματικές Αλλαγές-Ακραία Καιρικά Φαινόμενα».
Το σεμινάριο  πραγματοποιήθηκε  στις εγκαταστάσεις του ΚΠΕ Στυλίδας-Υπάτης, στο πάρκο Λαού, στην Στυλίδα, στις, 1 & 2 Φεβρουαρίου 2014  με θέμα:
«Φυσικές καταστροφές και κλιματική αλλαγή.
Η πρόληψή τους , πρόκληση για τον ενεργό πολίτη»
 Το Σάββατο 01/02/2014 στην αίθουσα εκδηλώσεων του  ΚΠΕ πραγματοποιήθηκαν :
Χαιρετισμός από την Διεύθυντρια ΣΕΠΕΔ του ΥΠΑΙΘ 
Α) Οι Παρουσιάσεις προγραμμάτων και δράσεων από τα ΚΠΕ του Δικτύου.
  • «Δράσεις  και προοπτικές του δικτύου Κλιματικές Αλλαγές-ΑκραίαΚαιρικά Φαινόμενα»,από την Παπαγεωργίου Μαρίνα,υπεύθυνη του ΚΠΕ & πρόεδρο του συντονιστικού του δικτύου.
  •   «Οι δράσεις του ΚΠΕ ΝΕΑΣ ΚΙΟΥ στο ΕΘΔ: «Κλιματικές Αλλαγές- Ακραία  Καιρικά Φαινόμενα»,από την Δέσποινα Ζαχαριάδου- ΚΠΕ Νέας Κίου& μέλος του συντονιστικού του δικτύου.
  •  «Αντιμέτωποι με την παγκόσμια κλιματική αλλαγή»,από τον Παπαβασιλείου Χρήστο-υπεύθυνο του ΚΠΕ Περτουλίου-Τρικκαίων.
  •  «Επίδραση των ακραίων  καιρικών φαινόμενων  στην εκπαίδευση για τον αειφόρο  τουρισμό», από την Σφακιανάκη Μαρία-υπεύθυνη τουΚΠΕ Αρχανών- Ρούβας- Γουβών & εκπρόσωπο του ΚΠΕ, στο δίκτυο.
  •   «Παιδαγωγικές προσεγγίσεις στη θεματική της κλιματικής αλλαγής» από την Μήτσκου Ευφροσύνη & Τσολάκη Ελευθερία- εκπρόσωπο του ΚΠΕ Ποροΐων στο δίκτυο.
  • «Αναδεικνύω προβλήματα, προτείνω λύσεις:  Πρόγραμμα του ΚΠΕ Κιλκίς» από τον   Χρυσανθόπουλο Χρήστο- ΚΠΕ Κιλκίς.
  • «Κλιματική αλλαγή & Βιοποικιλότητα» από την Γρηγορίου  Μάγδα,  -αν. υπ. ΚΠΕ Καστοριάς& αν μέλος του συντονιστικού του δικτύου.

 

  • Β) Οι παρουσιάσεις προγραμμάτων από  σχολεία του Δικτύου και υπευθύνους Π.Ε. ή σχ/κων δρ/των.
  • «Κάνε ένα βήμα μπροστά…. για να σώσουμε τη ΓΗ» από την Πρωτόπαππα Στέλλα εκπ/κό του 95ου Δημοτικού Σχολείου Αθηνών
  • «Ένα αειφόρο σχολείο. Τι τρέχει με το νερό;» Εργασία   του 1ου Γυμν. Νέου Ψυχικού από την Πετρίδου Βαρβάρα-υπεύθυνη     Π.Ε. Β/θμιας  Εκπ/σης Β’ Αθήνας
    «Δράσεις για την αειφορία», από τον Σβώλη Ιωάννη, εκπ/κό του  4ου Γυμνασίου Λαμίας.
  • «Προγράμματα Π.Ε. στο πλαίσιο του ΕΘΔ Κλιματικές αλλαγές,  σχολικών μονάδων Α/θμιας εκπ/σης Β’ Αθήνας»,Γκότζος Δημ. υπ.Π.Ε. Α/θμιας Εκπ/σης Β’ Αθήνας.
  • «Κλιματική αλλαγή: Είμαστε στο παρά 5; Τα σχολεία της Γ’ Αθήνας  προσπαθούν να σταματήσουν το ρολόι»,Ντίνου Ιωάννα-υπεύθυνη Π.Ε. Β/θμιας εκπ/σης  Γ΄ Αθήνας
  •  Γ) Εισηγήσεις από εξωτερικούς συνεργάτες:

  •   Παρουσίαση της πλατφόρμας Καλύτερη Ζωή του WWF Ελλάς»  Πληθάρας Αχιλλέας- Υπεύθ. Πρ/τος Καλύτερη ζωή WWF Ελλά
  •  «Κλιματικές μεταβολές (Ξηρασίες- πλημμύρες, κατακλυσμοί κλπ) από την προϊστορική αρχαιότητα μέχρι σήμερα, στον Ελλαδικό χώρο και αλλού» από το Μαριολάκο Ηλία- Ομ. Καθηγητή Γεωλογίας Παν.  Αθηνών.
  • «Μεγάλης κλίμακας φυσικές καταστροφές και ακραία φαινόμενα   και μεταβολές στο περιβάλλον», Λέκκας Ευθύμιος -Καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής & Εφαρμοσμένης Γεωλογίας Παν.   Αθηνών   .

 

  • Δ)  Παράλληλα εργαστήρια στις εγκαταστάσεις του ΚΠΕ
    • 1ο Εργαστήριο:  «Φυσικές καταστροφές: Συνέπειες- πρόληψη και αντιμετώπιση»,  Μαργαρίτη   Σπυριδούλα-εκπαιδευτικός,  Μάναλης  Παντελής-Υπεύθυνος Π.Ε. Β/θμιας Εκπ/σης Πειραιά.
    • 2ο Εργαστήριο:  «Η ψηφιακή αφήγηση ως εργαλείο έκφρασης και αξιολόγησης, σε ένα περιβαλλοντικό πρόγραμμα για φυσικές καταστροφές &  κλιματική αλλαγή» Δημοπούλου Μαρ-Υπεύθυνη Π.Ε. Α/θμιας  Α΄ Αθήνας, Τσολάκος Παντελής-εκπ/κός 1ου Δ.Σ. Ηλιούπολης.
    • 3ο Εργαστήριο: «Ενεργός πολίτης και κλιματική αλλαγή», Στεφανόπουλος Νικόλαος-Υπεύθυνος Π.Ε. Α/θμιας Εκπ/σης Δ΄ Αθήνας

 

Βιβλία σε ρόδες κήποι και λαχανόκηποι

978-960-99737-8-6.jpg978-960-471-050-8.jpg

Δημιουργώντας το  σχολικό  σας κήπο   μπορείτε  ως  υποστηρικτικό υλικό της  διαθεματικής του προσέγγισης ,  να επιλέξετε την  επαφή των μαθητών με διάφορα  βιβλία  με θέμα τον κήπο.

Αυτή την ευκαιρία σας την δίνουν τα ΒΙΒΛΙΑ ΣΕ ΡΟΔΕΣ®  μπορείτε  στο site ΒΙΒΛΙΑ ΣΕ ΡΟΔΕΣ®  να δείτε αναλυτικά τον κατάλογο των βιβλίων γνώσεων και λογοτεχνίας  που έχει ο σάκος για τους κήπους  , τις περιλήψεις τους καθώς και  το φυλλάδιο για τον εκπαιδευτικό με προτεινόμενες αναγνωστικές διαδρομές.

 

 

Η προτεινόμενη βιβλιογραφία σε τίτλους από το πρόγραμμα    ΒΙΒΛΙΑ ΣΕ ΡΟΔΕΣ®  είναι:

 

Βιβλία Γνώσεων

1.Ο μικρός μου κήπος, Benoit Delalandre, ΚΕΔΡΟΣ  • •

2.Πεταλούδες και ζουζούνια, ΚΑΛΕΙΔΟΣΚΟΠΙΟ  • •

3.Ο μάστορας των λουλουδιών,Ε.Σπαντιδάκη,ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ •

4.Λουλούδια, Μικροί φυσιοδίφες,ΕΡΕΥΝΗΤΕΣ • •

5.Κήπος προσευχής Σ. Ριζοπούλου,ΚΑΛΕΙΔΟΣΚΟΠΙΟ  • • •

6.Το φαρμακείο της φύσης, ΔΟΛ7. Μικροί κήποι με λαχανικά, εκδόσεις ΙΡΙΔΑ

8.Ο σχολικός κήπος, εγχειρίδιο 1951

 

 

Βιβλία Λογοτεχνίας

 

9.Η πιο όμορφη πορτοκαλιά του κάμπου,Μάρω Λοϊζου, ΠΑΤΑΚΗΣ

10.Ο Τζακ και η φασολιά, λαϊκό παραμύθι, ΚΕΔΡΟΣ  •

11.Ένα δέντρο μια φορά, Εμιλι Βαστ, ΚΟΚΚΙΝΟ •

12.Η πριγκίπισσα των κουκουτσιών, Τ. Ρέυ, ΤΕΡΖΟΠΟΥΛΟΣ  •

13.Ο κήπος των μεταμορφώσεων, Ζωή Βαλάση, ΚΕΔΡΟΣ • •

14.Ο Αδάμ και η Εύα και ο κήπος της Εδέμ, Τζέην Ρευ, ΠΑΤΑΚΗΣ  •

15.Το μεγαλύτερο λουλούδι του κόσμου, Ζοζέ Σαραμάγκου, ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ  •

16.Τα παιδιά των λουλουδιών, Jen Wojtowicz, ΕΠΟΜΕΝΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ  •

17. Ένα χωράφι για τη Σημίνα, Μαρία Ρουσάκη, ΚΕΔΡΟΣ •

18.Ο μικρός πρίγκιπας, Αντουάν Ντε Σαιντ-Εξυπερύ, ΗΡΙΔΑΝΟΣ   •

19.Ο εγωιστής γίγαντας, Όσκαρ Ουάιλντ, ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ  • •

20.Ο κήπος με τα γκρι, Θεαφανώ Καλογιάννη, ΕΣΤΙΑ  • •

21.Το Τζίνι του μαγευτικού κήπου, Ζαν Κομ-Νόγκες, ΚΑΣΤΩΡ  • •

22.Περιπέτεια στο βοτανόκηπο, Μαρία Πυλιώτου, ΨΥΧΟΓΙΟΣ  • • •

23.Ο μυστικός κήπος, F.H.Burnett, Εκδόσεις ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ  • • •

24.Ευχάριστες στιγμές στον κήπο, Έρμαν Έσσε, ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ • • •

Το ημερολόγιο του λαχανόκηπού μας …σε συνέχεια

Μέσα Γενάρη και τα μαρούλια μας στον κήπο είναι έτοιμα για το τραπέζι μας κι εμείς έτοιμοι να τα μαζέψουμε !

Πριν όμως δείτε πως μαζέψαμε τη σοδειά μας ας θυμηθούμε παρέα το ημερολόγιο του μεγαλώματος των μαρουλιών στον κήπο.

ΚΛΙΚ  ΠΑΝΩ ΣΤΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Ημερολόγιο του κήπου μας Μέρος 1ο

Μαζεύοντας τη σοδειά μας


Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων