ΕΝΑΣ ΑΘΛΟΣ…ΜΑΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΕΙ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

1ο Ολοήμερο Δημοτικό Μουρικίου

Το απόγευμα του Σαββάτου στις 4 Ιουνίου του 2016 στις 6.00’μ.μ. πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου μας  ενημέρωση με θέμα    »Εθισμός στο διαδίκτυο, μια νέα μορφή εξάρτησης των παιδιών. Συμβουλές για ασφαλή χρήση και αντιμετώπιση των κινδύνων».

Ένας ακόμη άθλος  για να μας προστατέψει από τους κινδύνους του διαδικτύου αυτή τη φορά! Γιατί  Γνώση Σημαίνει Δύναμη!

Την εκδήλωση διοργάνωσε ο Σύλλογος Διδασκόντων και ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου Ολοήμερου Δημοτικού Σχολείου και Νηπιαγωγείου Μουρικίου. Για την ασφαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο μίλησε η ψυχολόγος Λέτσιου Όλγα. Στα πλαίσια της εκδήλωσης η εκπαιδευτικός της Πληροφορικής του Ολοήμερου τμήματος του Δημοτικού Σχολείου Αλεξάνδρα

Χρυστοφορίδου παρουσίασε ένα υπέροχο κόμικ που έφτιαξαν τα παιδιά του Ολοήμερου. Το κόμικ ήταν μια δράση του προγράμματος eTwinning. Το κείμενο με τη μορφή πεζού  έγραψαν οι μαθητές και συνεργάτες μας από την πέμπτη τάξη του δημοτικού Μάρπησσας Πάρου. Οι μαθητές του Ολοήμερου Μουρικίου το μετέτρεψαν σε διάλογο και επιλέγοντας τις κατάλληλες εικόνες σε κόμικ! Μια σύνθετη, ευχάριστη και δημιουργική δραστηριότητα.

Ακολούθησε εποικοδομητικός διάλογος.

Η εκδήλωση όπως αποτυπώθηκε από τον φωτογραφικό φακό.

Η ψυχολόγος ενημερώνει γονείς, μαθητές, εκπαιδευτικούς!

Παρουσίαση του κόμικ που έφτιαξαν οι μαθητές!!!!!!!!!!

ΑΣΦΑΛΗΣ ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

1ο Ολοήμερο Δημοτικό Μουρικίου

9 Φεβρουαρίου 2016 γιορτάστηκε για 13 χρονιά η ημέρα για την Ασφαλή Πλοήγηση στο Διαδίκτυο

 

Με αφορμή λοιπόν την Παγκόσμια Ημέρα Ασφαλούς Πλοήγησης στο Διαδίκτυο και στα πλαίσια του μαθήματος ΤΠΕ στο ολόημερο δημοτικό σχολείο, οι μαθητές του 1ου Ολοήμερου Δημοτικού Σχολείου Μουρικίου ρωτήθηκαν για τους κινδύνους του Διαδικτύου και για τους τρόπους προστασίας από αυτούς. Το αποτέλεσμα φαίνεται στις παρακάτω εικόνες.

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ETWINNING ΣΤΟ ΜΟΥΡΙΚΙ

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ETWINNING ΣΤΟ ΜΟΥΡΙΚΙ

1ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΙ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΜΟΥΡΙΚΙΟΥ

Την Πέμπτη 14 Απριλίου 2016 στις 6:30μ.μ. στην αίθουσα εκδηλώσεων του ξενώνα Άψης στο Εμπόριο Εορδαίας πραγματοποιήθηκε εκδήλωση στα πλαίσια του προγράμματος eTwinning. Γονείς και μαθητές είχαν την ευκαιρία να περάσουν ένα ευχάριστο και δημιουργικό απόγευμα με κοινές δράσεις, καθώς ο θεσμός του eTwinning είναι μία καινοτόμα δράση που προάγει τη συνεργασία και το δημιουργικό πνεύμα. Τη φετινή χρονιά οι μαθητές του 1ου Νηπιαγωγείου Μουρικίου και του 1ου Ολοήμερου Δημοτικού Σχολείου Μουρικίου είχαν την ευκαιρία να συμμετέχουν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Ένας Ηρακλής ανάμεσά μας….» αναπτύσσοντας ποικίλες συνεργατικές δράσεις με το Νηπιαγωγείο Λεχόβου και το Δημοτικό Σχολείο Αρχιλόχου – Μάρπησσας Πάρου.

Η εκδήλωση περιλάμβανε Ενημέρωση γονέων και κηδεμόνων για το πρόγραμμα eΤwinning και παρουσίαση του έργου »Ένας Ηρακλής ανάμεσά μας….» που βρίσκεται σε εξέλιξη.  Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε βιωματικό εργαστήρι με δράσεις, παιχνίδια, τραγούδια και χορό με τη συμμετοχή γονέων και παιδιών. Ό,τι δηλαδή πραγματοποιούν καθημερινά οι μαθητές κατά την ενασχόληση με το πρόγραμμα.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε βράβευση των νηπίων  του 1ου Νηπιαγωγείου Μουρικίου που πήραν ετικέτα ποιότητας για το έργο της προηγούμενης σχολικής χρονιάς στο έργο «Ας ζήσουμε ένα ταξίδι με τους Μινωίτες!!!». Τη βράβευση πραγματοποίησαν ο διευθυντής και δάσκαλοι του 1ου Δημοτικού Σχολείου Μουρικίου, οι πρόεδροι: των Δημοτικών Διαμερισμάτων Αναρράχης – Εμπορίου, του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων νηπιαγωγείου και δημοτικού και όλων των συλλόγων των δύο Δημοτικών Διαμερισμάτων. Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία της η Πρεσβευτής eTwinning Δυτικής Μακεδονίας Βαρσαμίδου Αθηνά η οποία βράβευσε τη νηπιαγωγό Κατσάλη Ευγενία.

Το φετινό πρόγραμμα υλοποιείται από τους εκπαιδευτικούς : Χριστοφορίδου Αλεξάνδρα, Μποτσιφάρα Δέσποινα, Τσιλίκα Ναταλία, Γούλα Μαρία και Κατσάλη Ευγενία.

ΤHE POLAR EXPRESS

 

ΤHE POLAR EXPRESS

Ένας κοινωνικός άθλος που ξεπέρασε ακόμη και την πιο φιλόδοξη προσδοκία. Το Πολικό Express  πέρασε από το σχολείο μας προσφέροντας ένα  υπέροχο ταξίδι στους μικρούς και μεγάλους επιβάτες του στη μαγική χώρα των Χριστουγέννων.

Το ταξίδι πραγματοποιήθηκε με την άψογη συνεργασία όλων των τοπικών συλλόγων  των δύο χωριών Αναρράχης και Εμπορίου μιας και το σχολείο μας είναι σχολικό κέντρο και φιλοξενεί μαθητές από τα χωριά αυτά. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι σχέσεις μεταξύ των χωριών αυτών που είναι σχεδόν ενωμένα , παραδοσιακά δεν είναι και οι καλύτερες. Ήταν η πρώτη φορά που  συνυπήρξαν και συνεργάστηκαν  κάτω από την ασφαλή ομπρέλα του σχολείου. Το Κοινωνικό Σχολείο ήταν πια πραγματικότητα.

Πρωταγωνιστικό ρόλο έπαιξαν οι δάσκαλοι, ο διευθυντής, οι νηπιαγωγοί και οι μαθητές της σχολικής μονάδας.

Είχαν την ιδέα, δούλεψαν πάνω σε αυτή οργανώνοντας  εννέα παιγνιώδης και ευφάνταστες δραστηριότητες, διακοσμώντας τον χώρο και μετατρέποντας το σχολείο σε παραμύθι. Στη συνέχεια  πέτυχαν τη συνεργασία με όλους τους τοπικούς φορείς μοιράζοντας ρόλους και αρμοδιότητες με απόλυτο σεβασμό στην αρχή της δημοκρατίας, τις ικανότητες και τα ενδιαφέροντα καθενός.

Εννιά βαγόνια, εννιά δραστηριότητες, εννιά σφραγιδούλες επιβράβευσης και στο τέλος στη μηχανή του τρένου η μεγάλη έκπληξη. Ο Άγιος Βασίλης που πρόσφερε δωράκια στους μικρούς ταξιδιώτες. Οι ‘’Σταθμάρχες’’, τα Ξωτικά και οι Καλικάντζαροι ήταν οι πολύτιμοι βοηθοί των επιβατών του Πολικού Express.  Το εργαστήρι και το ταχυδρομείο του Αϊ- Βασίλη, το δέντρο των ευχών, οι μαγικές ιστορίες, νοστιμομαντέματα, zumba party, βρες το στόχο, κουτσομπολιό ήταν οι δοκιμασίες που φιλοξενήθηκαν στα βαγόνια του τρένου. Στο σταθμό οι επιβάτες βρήκαν ένα ζεστό και φιλόξενο περιβάλλον και οι μικροί ταξιδιώτες το αγαπημένο face painting.

 

Συνεργαζόμενοι φορείς:

  • Σύλλογος Εκπαιδευτικών του 1ου Δημοτικού και του Νηπιαγωγείου Μουρικίου.
  • Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου Δημοτικού και Νηπιαγωγείου Μουρικίου.
  • Εθελοντική Ομάδα Νέων Εμπορίου.
  • Σύλλογος Νέων Αναρράχης.
  • Σύλλογος Γυναικών’’ Άγιος Μηνάς’’ Εμπορίου.
  • Σύλλογος Ποντίων Αναρράχης.

Στην ομάδα των εθελοντών  μπήκαν γονείς μαθητών, δασκάλες χορού και φίλοι  που δήλωσαν συμμετοχή. Κι ο κύκλος όλο και μεγάλωνε και μαζί του ο ενθουσιασμός.

Συνολικά συμμετείχαν πενήντα ένας (51) εθελοντές.  Στο τρένο επιβιβάστηκαν διακόσια εβδομήντα  (270) παιδιά . Συνολικά περίπου εφτακόσιοι (700) ήταν οι επιβάτες.

Ακόμη ακούω τον ήχο της σφυρίχτρας από τους σταθμάρχες που οδηγούσαν τις ομάδες των παιδιών και των ενηλίκων στις δραστηριότητες.

Τις λεπτομέρειες μπορείτε να διαβάσετε  όπως τις παρουσίασε ο τοπικός τύπος.

Πρόγραμμα φιλαναγνωσίας στο eTwinning

«Διαβάζοντας παιδική λογοτεχνία δημιουργούμε αφίσες με χιούμορ»

Το πρόγραμμα φιλαναγνωσίας που υλοποιήσαμε τη φετινή χρονιά με τους μαθητές της ΣΤ τάξης αφορά την ανάγνωση  βιβλίων με θέμα το χιούμορ. Τα παιδιά μετά την ανάγνωση παρουσίασαν τα βιβλία τους με ποικίλες δραστηριότητες, έφτιαξαν  αφίσες  και επιδόθηκαν στη δημιουργική γραφή. Κύριος σκοπός μας ήταν η απόλαυση της ανάγνωσης σε ομάδες και το μοίρασμα εμπειριών με άλλα σχολεία μέσω του eTwinning.  Απολαύσαμε την ανάγνωση και ζήσαμε εμπειρίες μοναδικές!!!!

Ευχόμαστε στα εκτάκια μας καλή συνέχεια στο δικό τους ταξίδι παρέα πάντα με ένα καλό βιβλίο!!!

Στους παρακάτω συνδέσμους μπορείτε να δείτε δείγμα των εργασιών μας:

Η απόλαυση της ανάγνωσης Εδώ

Οι αφίσες μας

Τα χαϊκού μας

Δημιουργία βίντεο για την απόλαυση της ανάγνωσης

Μαραθώνιος ανάγνωσης 

Ηχητικά αποσπάσματα από τους μαθητές μας

Η εκδήλωση με τίτλο Μαραθώνιος ανάγνωσης πραγματοποιήθηκε στις 9 Ιουνίου στο φυσικό χώρο του 1ου Δημοτικού Σχολείου Μουρικίου, όπου υποδεχθήκαμε με μεγάλη μας χαρά την ομάδα του 10ου Δημοτικού Σχολείου Πτολ/δας. Αν και πρόθεσή μας ήταν εκείνη την μέρα να συναντηθούμε και τα 3 σχολεία μέσω e Twinning live δυστυχώς δεν τα καταφέραμε, αφού εκείνη την ημέρα  ανακοινώθηκε τελευταία στιγμή ότι θα είχαμε διακοπή ρεύματος και  επιπλέον το σχολείο των Πεύκων θα πήγαινε εκδρομή. Αυτήν την εκδήλωση 3 φορές την είχαμε σχεδιάσει κι όλο την ακυρώναμε λόγω εκτάκτων γεγονότων…

Ευτυχώς  τα παιδιά των δύο σχολείων κατάφεραν να γνωριστούν κι από κοντά , μετά από τόση αγωνία και περιπέτεια συμμετέχοντας στο τρελό τρελό παιχνίδι «καταζητείται» που μας ενθουσίασε όλους μικρούς και μεγάλους!!! Τι έκπληξη όταν είδαμε την ομάδα του 10ου να μπαίνει στην τάξη μας με τα πορτρέτα που σχεδιάσαμε καρφιτσωμένα στο στήθος !!! Και τότε κάθε καλλιτέχνης άρχισε να ψάχνει το έργο του, μέχρι που έργα και δημιουργοί έγιναν όλοι μια ομάδα χαρούμενη!!!

Έπειτα, στην υπέροχη «σοκολατένια» βιβλιοθήκη μας τα παιδιά διάβασαν αγαπημένα αποσπάσματα, ενώ οι μαθητές του 10ου μας έκαναν να γελάσουμε με την ψυχή μας, όταν άρχισαν να διαβάζουν ο καθένας με τον δικό του χαρακτηριστικό  αστείο ύφος,  νυσταγμένα,  τουρτουρίζοντας,  με αγγλική προφορά κ. ο.κ. Ήταν όλοι εξαιρετικοί και μοναδικοί !!!

Στη συνέχεια, δημιουργήσαμε από κοινού το λογότυπο του έργου μας, στο οποίο προσθέσαμε ζωγραφιές που μας έστειλαν τα παιδιά του σχολείου των Πεύκων,  έτσι ώστε να έχουμε ένα αποτέλεσμα κοινής συνεργασίας και των τριών σχολείων. Είδαμε  όλες τις αφίσες που φτιάξαμε, τις σχολιάσαμε, μιλήσαμε για το μήνυμα που μεταφέρουν και για  τα σλόγκαν αν είναι εύστοχα  ή όχι.

Βγήκαμε από την βιβλιοθήκη κρατώντας στα χέρια μας τα καραβάκια της ποίησης που θα συνεχίζουν για πολύ ακόμη να μας συντροφεύουν …

Έπειτα φυτέψαμε στην αυλή του σχολείου μας τους βασιλικούς που μας χάρισαν. Το άρωμά τους θα μας θυμίζει τις αξέχαστες στιγμές που ζήσαμε διαβάζοντας βιβλία και μοιράζοντας τις εμπειρίες μας!!!

Ακολούθησε ένα μικρό παρτάκι και ξεφάντωμα στην τάξη μας και μετά φύγαμε όλοι μαζί για έναν περίπατο στο χωριό, παιχνίδι στο καστανόδασος και ανάγνωση κάτω από τα δέντρα!!!  Περάσαμε υπέροχα!!!

Τελικά, η ανάγνωση δεν είναι μόνο διάβασμα!!!  Είναι ένα  ταξίδι που μας οδήγησε σε μια χώρα  φανταστική, όπου βασιλεύουν η  απόλαυση , το γέλιο , η χαρά και το παιχνίδι . Μακάρι το ταξίδι αυτό να κρατήσει για πάντα !!!

 

Τα παιδιά, όπως προαναφέρθηκε, στην εκδήλωση αυτή διάβασαν  αποσπάσματα από αγαπημένα βιβλία και έγιναν οι μικροί μας αφηγητές. Για να ακούσετε τα  αποσπάσματα αυτά πηγαίνετε στον παραπάνω σύνδεσμο με τίτλο : Μαραθώνιος ανάγνωσης.