Scratch: ένα δυνατό εκπαιδευτικό εργαλείο

14 Μαΐου, 2008 Κατερίνα Γλέζου

Το Scratch (http://scratch.mit.edu/) αποτελεί ένα καλοσχεδιασμένο σύγχρονο ανοιχτό προγραμματιστικό πολυμεσικό Logo-like περιβάλλον με λαμπρές προοπτικές για παιδαγωγική αξιοποίηση στην εκπαίδευση. Επιτρέπει στον χρήστη να δημιουργήσει εύκολα μοντελοποιήσεις, προσομοιώσεις, διαδραστικές ιστορίες, κινούμενα σχέδια, ηλεκτρονικά παιχνίδια κ.ά.

Το Scratch αναπτύχθηκε και συνεχίζει να αναπτύσσεται από την ομάδα Lifelong Kindergarten group  του MIT Media Lab, σε συνεργασία με το UCLA Graduate School of Education and Information Studies.

Το Scratch είναι ελεύθερο λογισμικό βασισμένο στο squeak. Σχεδιάστηκε με σκοπό να βοηθήσει τους νέους ηλικίας 8 ετών και πάνω να αναπτύξουν τις μαθησιακές δεξιότητες του 21ου αιώνα. Οι νέοι που προγραμματίζουν στο Scratch έρχονται σε επαφή με σημαντικές υπολογιστικές και μαθηματικές ιδέες, ενώ παράλληλα κατανοούν βαθύτερα τη διαδικασία του σχεδιασμού.

Στον επίσημο δικτυακό τόπο που έχει δημιουργηθεί για το περιβάλλον Scratch (http://scratch.mit.edu/) δίνεται η ευκαιρία ανταλλαγής ιδεών και απόψεων μεταξύ δημιουργών, μαθητών, εκπαιδευτικών, ερευνητών και η δυνατότητα ενεργητικής εμπλοκής σε μια ζωντανή κοινότητα πρακτικής και μάθησης.

Στις 24-26 Ιουλίου 2008, στο M.I.T. (Massachusetts Institute of Technology) θα πραγματοποιηθεί το πρώτο Συνέδριο (http://scratch.mit.edu/conference/) με εστίαση στις ιδέες, τις εφαρμογές και τη δημιουργία στο προγραμματιστικό περιβάλλον του Scratch. Μακάρι να βρίσκαμε χορηγούς!:-)

Προσωπικά γνώρισα και ερωτεύτηκα το Scratch κατά την επιμορφωτική συνεδρία (tutorial) «Γνωριμία με το εκπαιδευτικό περιβάλλον προγραμματισμού Scratch»  των Γ. Φεσάκη, Α. Δημητρακοπούλου, Κ. Σεραφείμ, Α. Ζαφειροπούλου, Μ. Ντούνη, Β. Τούκα, Εργαστήριο Μαθησιακής Τεχνολογίας και Διδακτικής Μηχανικής, Τμήμα Επιστημών της Προσχολικής Αγωγής και του Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού (ΤΕΠΑΕΣ) του Πανεπιστημίου Αιγαίου, που οργανώθηκε με μεγάλη επιτυχία το Σάββατο 29 Μαρτίου 2008 στο πλαίσιο του 4ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Διδακτικής της Πληροφορικής στην Πάτρα (http://www.ecedu.upatras.gr/didinfo/).

Tο επιμορφωτικό υλικό της συνεδρίας είναι αναρτημένο στην διεύθυνση: http://ltee.org/gfesakis/?p=57

Μετά την εποικοδομητική εμπειρία της συμμετοχής στην επιμορφωτική συνεδρία του Scratch στην Πάτρα, έδειξα το περιβάλλον στο Γιώργο Μπιρμπίλη (http://birbilis.spaces.live.com/), καλό φίλο και συνεργάτη, φοβερό προγραμματιστή και μανιώδη logoist, ο οποίος πάντα αυτόνομος κι ενθουσιώδης, προχώρησε στη διαδικασία εξελληνισμού του. Επικοινώνησε με άτομα του MIT Scratch Team και σε λίγο καιρό θα κυκλοφορήσει η εξελληνισμένη έκδοση του Scratch. Εν αναμονή λοιπόν…

Στο ιστολόγιο Προγραμματίζοντας στο Scratch του Νίκου Δαπόντε http://makolas.blogspot.com/ μπορείτε να αναζητήσετε μεταξύ άλλων μοντελοποιήσεις, προσομοιώσεις και animations στο προγραμματιστικό περιβάλλον Scratch.

Θερμά συγχαρητήρια αξίζουν στην ομάδα του Μ.Ι.Τ. που σχεδίασαν, ανέπτυξαν και προχωρούν σε νέες εκδόσεις του περιβάλλοντος Scratch, καθώς και στα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας που καταθέτουν και ανταλλάσουν ιδέες και υλικό. Μπράβο ακόμα στο Γιώργο Φεσάκη και την Αγγελική Δημητρακοπούλου, τους πρώτους διδάξαντες, στο Νίκο Δαπόντε για τη δημιουργία του προσωπικού ιστολόγιου, και φυσικά, στο Γιώργο Μπιρμπίλη που θα δώσει τη δυνατότητα ευρείας αξιοποίησης του Scratch στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα.

Δημοσιευμένο στην κατηγορία  Logo-like περιβάλλον ,Γενικά ,διερευνητικό λογισμικό ,Η Logo στην εκπαίδευση Ετικέτες: , , .

Αφήστε μια απάντηση



Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση