Ιαν 17
14

ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΚΕΙΜΕΝΟΥ 10 ΓΙΑΝΝΙΤΣΙΩΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

Κάτω από (Χωρίς κατηγορία) από στις 14-01-2017 και με ετικέτα

ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΚΕΙΜΕΝΟΥ 10:
‘‘ΤΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ ΤΩΝ ΜΕΔΙΟΛΑΝΩΝ’’

  • ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ:

 

  • Το υπέγραψαν το 313 μ.Χ. οι συναύγουστοι Κωνσταντίνος και Λικίνιος για την κατάπαυση των διωγμών κατά των Χριστιανών και την ελεύθερη άσκηση της λατρείας τους σύμφωνα με την πίστη τους. Το Διάταγμα σώζεται στη λατινική γλώσσα από τον Λακτάντιο (240-347 μ.Χ.) στο έργο του De Mortibus Persecutorum (Ο θάνατος των διωκτών) (MPL 7, 267) και στην ελληνική γλώσσα από τον εκκλησιαστικό ιστορικό Ευσέβιο Καισαρείας της Παλαιστίνης στο ε’ Κεφάλαιο του 10ου βιβλίου της Εκκλησιαστικής Ιστορίας του (P.G. τ. 20, στ. 880-885).

 

  •         Εδώ και πολύν καιρό, έχοντας αποφασίσει ότι δεν πρέπει να απορρίπτεται η ελευθερία της θρησκείας και πως πρέπει να δίνεται η δυνατότητα στη βούληση του καθενός να υπηρετεί τα θεία πράγματα σύμφωνα με την προαίρεσή του, παραγγείλαμε στους χριστιανούς να φυλάνε την πίστη της θρησκείας τους […] Όταν εγώ, ο Αύγουστος Κωνσταντίνος, κι εγώ, ο Αύγουστος Λικίνιος, με καλούς οιωνούς ήρθαμε στα Μεδιόλανα και συζητήσαμε όλα όσα αφορούν την ωφέλεια του δημοσίου, ανάμεσα στα άλλα μέτρα που κρίναμε ότι θα είναι επωφελή σε όλους από πολλές απόψεις, αποφασίσαμε κατά πρώτο και κύριο λόγο να διατάξουμε να εξασφαλιστεί η τιμή και ο σεβασμός προς το Θείο, δηλαδή να δώσουμε και στους χριστιανούς και σε όλους την ελευθερία να ακολουθήσουν όποια θρησκεία θέλουν, έτσι ώστε, όποια κι αν είναι η θεότητα και η ουράνια δύναμη, να μπορέσει να είναι ευμενής και σε μας τους ίδιους και στους υπηκόους μας

 

  •       […] Ήταν λοιπόν φυσικό να θεωρήσουμε καλό να εκδώσουμε αυτή τη διαταγή, για να αφαιρεθούν εντελώς οι όροι που υπήρχαν σε προηγούμενα έγγραφα σχετικά με τους χριστιανούς, όροι οι οποίοι ήταν σκληροί και ξένοι στην πραότητά μας. Τώρα ελεύθερα και απλά μπορεί καθένας από εκείνους που πρεσβεύουν τη θρησκεία των χριστιανών να τη διατηρεί χωρίς καμιά ενόχληση […] Έχουμε δώσει στους χριστιανούς ελεύθερη και απεριόριστη εξουσία να επιμελούνται τη θρησκεία τους […] Έχει δοθεί η εξουσία αυτή και σε όσους άλλους θέλουν να ακολουθούν τη λατρεία και θρησκεία της αρεσκείας τους, κατά τρόπον ώστε να μπορεί καθένας να προτιμά και να υπηρετεί οποιανδήποτε θρησκεία θέλει. Αυτό γίνεται, για να μη φαίνεται ότι κάποια λατρεία ή θρησκεία μειώνεται στο ελάχιστο από εμάς […] Με αυτό τον λογισμό […] είθε να διαμένει σταθερή καθ’ όλο τον χρόνο η θεία πρόνοια για εμάς, της οποίας εμπειρία είχαμε σε πολλές περιστάσεις. Για να μπορέσουν να μάθουν όλοι τις διατάξεις της νομοθεσίας αυτής […] είναι εύλογο η διαταγή αυτή να δημοσιευτεί παντού […] έτσι ώστε να μην ξεφύγει της προσοχής κανενός.

 

Ευσέβιος, Εκκλησιαστική Ιστορία Χ, 5, 1-14

 

  • ΑΣ ΑΡΧΙΣΕΙ Ο ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ…

 

  • Στο κείμενο παραπάνω μπορούμε να διαβάσουμε μία από τις πιο παλιές αλλά και από τις πιο σημαντικές αποφάσεις που έχουν παρθεί μέχρι σήμερα: ‘‘το διάταγμα της Ανεξιθρησκίας’’. Αυτό το διάταγμα είναι τόσο σημαντικό διότι έδινε την ελευθερία σε κάθε άνθρωπο να μπορεί να πιστεύει σε όποια θρησκεία εκείνος επιθυμεί (κάτι που θεωρώ πολύ πρωτοπόρο για την εποχή εκείνη). Αν και αυτό το διάταγμα δεν ήταν καταδεκτό από όλους υπήρχε και άλλο ένα πρόβλημα που είχε δημιουργηθεί: δεν υπήρχε ένα μέτρο στο πόσο μπορούσαν να πιστεύουν οι άνθρωποι, ώστε να αποφευχθούν οι φανατισμοί.

 

  • ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΣΗΜΕΙΟ ΣΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ…

 

  • Το καλύτερο σημείο στο κείμενο είναι (κατά την γνώμη μου): ‘‘Έχουμε δώσει στους χριστιανούς ελεύθερη και απεριόριστη εξουσία να επιμελούνται τη θρησκεία τους[…] Έχει δοθεί η εξουσία αυτή και σε όσους άλλους θέλουν να ακολουθούν τη λατρεία και θρησκεία της αρεσκείας τους, κατά τρόπον ώστε να μπορεί καθένας να προτιμά και να υπηρετεί οποιανδήποτε θρησκεία θέλει. Αυτό γίνεται, για να μη φαίνεται ότι κάποια λατρεία ή θρησκεία μειώνεται στο ελάχιστο από εμάς’’ διότι οι συναυγουστιανοί χρησιμοποιούν πάρα πολύ ωραία το λόγο τους για να πείσουν πως αυτό το διάταγμα κάνει ισάξιες όλες τις θρησκείες αλλά και τους ανθρώπους και δεν ξεχωρίζει καμία από αυτές και κανέναν από όλους τους ανθρώπους.

 

  • ΤΕΛΟΣ

 

  • ΓΙΑΝΝΙΤΣΙΩΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ


Αφήστε μια απάντηση